arrow_drop_up arrow_drop_down
20 november 2011 

Zo bouw je perfecte relaties

Je kent het wel: “met de een klikt het beter dan met de ander”. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Wat is nou eigenlijk de clou van optimale relaties? Als je naar je partner kijkt, zou je kunnen stellen dat het komt door de liefde. Je houdt van elkaar, dus het komt wel goed. Maar het percentage echtscheidingen doet vermoeden dat liefde alléén niet voldoende is. Er is blijkbaar méér nodig. In mijn communicatietrainingen leren deelnemers onder andere rapport “de klik” maken, overtuigende en hypnotiserende taalpatronen toepassen, effectieve technieken toepassen om mensen uit een vervelende stemming te halen, in het ‘hier en nu’ te blijven en nog veel meer.

Oprechte interesse maakt het verschil

Maar ik zeg er tegelijk bij, dat ze alle technieken mogen vergeten als ze één ding heel goed doen: Werkelijke en oprechte interesse hebben in de ander. De clou is dat mensen die wérkelijk in elkaar geïnteresseerd zijn, al deze technieken als vanzelf toepassen.

Dit blijkt echter nog niet mee te vallen. We zijn vaak erg bezig met andere dingen, weerstand, verlangen om de ander te veranderen en machtsspelletjes. Daarom gaat een communicatietraining vooral over persoonlijke ontwikkeling en “in het nu blijven”.

Overtuigen door ‘in het midden te blijven’

Onze koningin laat in de troonrede zien wat ik bedoel met ‘veel praten en niets zeggen’. Let maar eens op wat ze inhoudelijk nou eigenlijk zegt: Helemaal niets. Alles wat ze zegt is algemeen bekend en door iedereen geaccepteerd.

 

 

Politici gebruiken deze techniek tot in den treuren. Maar ook vakbondsleiders (Wim Kok was hierin een grootmeester) en grote leiders (Obama: “Yes we can”).

Weerstand voorkomen

Je zult het meteen met me eens zijn dat iedereen in welvaart zou moeten leven. Maar als ik je vraag om €1000,- te storten op giro 555, dan moeten veel mensen even nadenken. Dus door het abstract en onpersoonlijk te houden krijg je iedereen op je hand. Door het heel specifiek en persoonlijk te maken, kun je weerstand opbouwen.

Gebruik bij het overtuigen dus veel abstracte taalpatronen die geen weerstand zullen oproepen. Zinnen als: ‘Het is denk ik goed dat mensen beter naar elkaar luisteren’, ‘Sprekers die heldere woorden gebruiken zijn voor veel mensen prettiger om naar te luisteren’, ‘Ik kan me voorstellen dat je het fijn vindt om lekker in je vel te zitten’.

Hypnotiseer je partner

Als je praat, kun je niet anders dan hypnotiseren. Echter de ene manier van praten werkt meer hypnotiserend dan de andere. Het zijn weer de abstracte taalpatronen die meer hypnotiseren dan de hele concrete. Een goed verhaal werkt ook hypnotiserend. Als je een goed boek leest, zul je helemaal ‘in het verhaal zitten’.

Daarom werk ik veel met metaforen (therapeutische en hypnotiserende verhalen). In het verhaal zit de boodschap opgesloten die ik wil overbrengen. Mijn filmpjes op Youtube zijn metaforen waar mensen hun eigen ding in herkennen. In veel culturen worden verhalen gebruikt om oude wijsheden op nieuwe generaties over te brengen.

Gemeenschappelijke interesses

Het is makkelijker communiceren als er gemeenschappelijke interesses zijn. Je kent dat wel van bijvoorbeeld recepties met allemaal vreemde mensen. Plotseling blijkt dat je allebei een oude vriend van de bruidegom bent en op dezelfde school hebt gezeten. Loopt zo’n gesprek toch in eens een stuk prettiger.

Ga dus bij nieuwe contacten op zoek naar gemeenschappelijke interesses. Ik kan me voorstellen dat je al ervaring hebt met het prettig communiceren en dat je benieuwd bent hoe andere mensen dat doen. Hoe zou het zijn als jij een voorzetje geeft door hieronder een voorbeeld te geven van hoe jij dat doet en dat je daarmee anderen stimuleert dat ook te doen.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"