Uitval door burnout voorkomen

Workshop: Zo herken je burnout symptomen en voorkom je uitval.

Wat kun jij doen om burn-out en uitval van professionals te voorkomen?

Deze professionele en inhoudelijke workshop is gericht op HR- en P&O-managers, directeuren en leidinggevenden die hoog opgeleide professionals aansturen. 


Deel deze workshop met alle leidinggevenden en gebruik hem om het gesprek aan te gaan om stress, werkdruk, burnout symptomen en uitval op de agenda te krijgen.

Waarom zou je deze workshop volgen?

Uitval van professionals door burn-out is voor veel organisaties een fors probleem. Het brengt hoge kosten met zich mee, maar het heeft vooral een enorme impact op de zieke professional. Hoog opgeleide professionals hebben een extreem hoog verantwoordelijkheidsgevoel en nemen veel te veel taken op zich. Daarom zijn vaak lastig te vervangen.


Voor collega's en leidinggevenden, die de werkzaamheden van de zieke collega moeten opvangen, zal de werkdruk alleen maar verder oplopen. Maar er blijven ook veel taken liggen. De je hele organisatie gaat uit flow, verliest zijn slagkracht en raakt uit balans. Je weet niet hoelang de uitval zal duren (reken op 3 tot 9 maanden) en je kunt geen vervanger regelen.

Wie is verantwoordelijk bij burnout?

Feitelijk is dit een onzinnige vraag omdat zowel werkgever als medewerker hun aandeel hebben. De professional heeft stevige thema's die hij zelf zou moeten aanpakken. Maar deze thema's leiden er juist toe dat hij dat niet doet! Iemand die een grote kans op burnout en uitval heeft, zal dat zelden erkennen. Hij zal persoonlijke beslissingen altijd vermijden.


Van de andere kant hebben leidinggevenden ook hun eigen thema's, agenda's en prioriteiten. Ze willen niet stilstaan bij mogelijke uitval van medewerkers. Ze tonen vaak te weinig leiderschap, blijven hameren op wat belangrijk is en dat je gewoon beter je best moet doen. Dan komt alles goed. Ze wachten liever af tot het zover is en lossen het dan wel weer op.

Deel 1: Theorie en achtergronden van burnout symptomen.

In het eerste deel leer je wat de achtergronden van burnout zijn en hoe je die kunt herkennen bij jezelf en anderen. Ik gebruik verschillende modellen en theorieën en leg ze op een heldere manier uit.


Je leert waarom mensen zelf niet in staat bent om een burnout te voorkomen, maar hoe jij als leidinggevende de handvatten voor een oplossing hebt. Je kunt burnout symptomen wel degelijk herkennen en uitval voorkomen.

Deel 2: Oefeningen en handvatten om uitval te voorkomen.

In het tweede deel leer je via oefeningen welke concrete vragen je jezelf en anderen kunt stellen om burnout en uitval te voorkomen. Je leert hoe je jouw organisatie bewust maakt van de gevolgen van uitval.


Je leert waarom professionals goed hun best willen doen, maar dat ze veel beter iets anders kunnen doen dan hun best. Je leert hoe mensen iets belangrijk maken en zich daar aan vastklampen en voor gaan strijden.

Wil je met mij bespreken hoe je burnout en uitval in jóuw organisatie kunt voorkomen?

Neem contact op
Ik bel je persoonlijk op voor een uitgebreide toelichting.

Wat cliënten schrijven over Jos

Jos houdt het luchtig
Jos is een fijne coach, qua persoon erg prettig, kundig en houdt ervan om zaken luchtig te houden. Dat is prettig in een traject waarbij je geconfronteerd wordt met jezelf.
Annie, Manager

Jos is een pure vakman

Jos verstaat de kunst om de dingen luchtig te brengen, maar ondertussen wel helemaal bij je te laten landen. Jos is een vakman pur sang en een mooi mens!
Niels, directeur-eigenaar
Jos motiveert je
Geweldig hoe Jos met zijn rust en vakmanschap je weet te motiveren en je je eigen oplossingen laat vinden. Het is een mooi avontuur. Een hele goede investering in jezelf.
Marc, Software Engineer
Jos is een zeer bekwame trainer
Een cadeau voor mijzelf, dit traject! Jos heb ik leren kennen als een ZEER bekwame coach, zowel qua theorie als in de sessies. Prettig dat je de theorie thuis bestudeert en in de coaching gebruikt.
Karin, Teamleider