Uitval door burnout voorkomen

Workshop: Zo herken je burnout symptomen en voorkom je uitval.

Wat kun jij doen om burn-out en uitval van professionals te voorkomen?

Deze professionele en inhoudelijke workshop is gericht op HR- en P&O-managers, directeuren en leidinggevenden die hoog opgeleide professionals aansturen. 


Deel deze workshop met alle leidinggevenden en gebruik hem om het gesprek aan te gaan om stress, werkdruk, burnout symptomen en uitval op de agenda te krijgen.

Waarom zou je deze workshop volgen?

Uitval van professionals door burn-out is voor veel organisaties een fors probleem. Het brengt hoge kosten met zich mee, maar het heeft vooral een enorme impact op de zieke professional. Hoog opgeleide professionals hebben een extreem hoog verantwoordelijkheidsgevoel en nemen veel te veel taken op zich. Daarom zijn vaak lastig te vervangen.


Voor collega's en leidinggevenden, die de werkzaamheden van de zieke collega moeten opvangen, zal de werkdruk alleen maar verder oplopen. Maar er blijven ook veel taken liggen. De je hele organisatie gaat uit flow, verliest zijn slagkracht en raakt uit balans. Je weet niet hoelang de uitval zal duren (reken op 3 tot 9 maanden) en je kunt geen vervanger regelen.

Wie is verantwoordelijk bij burnout?

Feitelijk is dit een onzinnige vraag omdat zowel werkgever als medewerker hun aandeel hebben. De professional heeft stevige thema's die hij zelf zou moeten aanpakken. Maar deze thema's leiden er juist toe dat hij dat niet doet! Iemand die een grote kans op burnout en uitval heeft, zal dat zelden erkennen. Hij zal persoonlijke beslissingen altijd vermijden.


Van de andere kant hebben leidinggevenden ook hun eigen thema's, agenda's en prioriteiten. Ze willen niet stilstaan bij mogelijke uitval van medewerkers. Ze tonen vaak te weinig leiderschap, blijven hameren op wat belangrijk is en dat je gewoon beter je best moet doen. Dan komt alles goed. Ze wachten liever af tot het zover is en lossen het dan wel weer op.

Deel 1: Theorie en achtergronden van burnout symptomen.

In het eerste deel leer je wat de achtergronden van burnout zijn en hoe je die kunt herkennen bij jezelf en anderen. Ik gebruik verschillende modellen en theorieën en leg ze op een heldere manier uit.


Je leert waarom mensen zelf niet in staat bent om een burnout te voorkomen, maar hoe jij als leidinggevende de handvatten voor een oplossing hebt. Je kunt burnout symptomen wel degelijk herkennen en uitval voorkomen.

Deel 2: Oefeningen en handvatten om uitval te voorkomen.

In het tweede deel leer via oefeningen welke concrete vragen je jezelf en anderen kunt stellen om burnout en uitval te voorkomen. Je leert hoe je jouw organisatie bewust maakt van de gevolgen van uitval.


Je leert waarom professionals goed hun best willen doen, maar dat ze veel beter iets anders kunnen doen dan hun best. Je leert hoe mensen iets belangrijk maken en zich daar aan vastklampen en voor gaan strijden.


Je leert dat het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap (in je hele organisatie) de enige manier is om burnout en uitval te voorkomen. Maar het belangrijkste wat je leert is dat je stil gaat staan bij de eindigheid van alles.

Vul aub even je voornaam en e-mailadres is, dan ga je direct naar de volledige workshop en kun je deel twee afmaken.

Tevens zal ik je wat extra informatie mailen rondom het herkennen van burnout symptomen en het voorkomen van uitval.

[gravityform id="3" title="false" description="false"]