De juiste behandeling van burn-out

Als je last hebt van burn-out symptomen, wil je daar natuurlijk snel van af. Maar wat is nu de juiste manier om een burn-out aan te pakken? Hier zijn enkele concrete adviezen om te helpen.

Begrijp je symptomen

Voordat je iets kunt doen aan je burn-out, is het belangrijk om je symptomen te begrijpen. Deze kunnen variëren van fysieke uitputting en hoofdpijn tot depressieve gevoelens en geheugenproblemen. Weet welke symptomen je ervaart. Hebben ze direct verband met je burn out, of is er iets anders aan de hand? Laat dit eerst onderzoeken zodat je gericht actie kunt ondernemen.

Zie je burn-out als een levensles

Een burn-out is een signaal dat er iets fundamenteels niet goed gaat. Zie het als een kans om aan jezelf te werken. Vraag jezelf af waarom je deze klachten hebt en wat je ervan kunt leren. Dit inzicht helpt je om de juiste stappen te zetten naar herstel.

Identificeer je belemmeringen

Belemmeringen zijn de dingen die je tegenhouden in je dagelijks leven. Dit kunnen werkgerelateerde stress, een druk gezinsleven of persoonlijke problemen zijn. Probeer te ontdekken welke belemmeringen bij jou een rol spelen en bedenk manieren om hiermee om te gaan.

Werk aan de onderliggende oorzaken

De symptomen van een burn-out zijn vervelend, maar de echte oplossing ligt in het aanpakken van de onderliggende oorzaken. Deze oorzaken kunnen te maken hebben met patronen en overlevings-strategieën die je al sinds je jeugd hebt ontwikkeld. Door deze aan te pakken, kun je structureel herstellen.

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Veel mensen geven externe factoren de schuld van hun burnout. Maar het is belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Kijk naar je eigen reacties en patronen en werk hieraan. Dit betekent dat je bereid moet zijn om actie te ondernemen en dingen anders te doen.

Zoek professionele hulp

Burn-out is complex en bij zwaardere symptomen of onderliggende trauma's, is professionele hulp nodig. Zoek een specialist die ervaring heeft met burn out en traumawerk. Een goede coach of therapeut kan je begeleiden in dit proces en je helpen om de onderliggende problemen aan te pakken.

Verander je leefstijl

Een burn-out vraagt om een verandering in je leefstijl. Dit betekent niet alleen je werkpatroon aanpassen, maar ook zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé, voldoende rust nemen en aandacht besteden aan je mentale en fysieke gezondheid.

Tijd voor actie

Wil je meer weten over hoe je stress en burn-out kunt voorkomen en aanpakken? Download mijn gratis e-book ‘Burnout te slim af met één gouden vraag die direct rust geeft en ontdek hoe je rust en balans in je leven kunt brengen.


Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.