arrow_drop_up arrow_drop_down
28 maart 2016 

Omgaan met verantwoordelijkheidsgevoel

Het is prachtig dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag; het is echter niet slim om verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van anderen. Dat gaat niet en zal je slechts energie kosten. Je lost er niets anders mee op dan je eigen angst om te falen of tekort te doen. Helaas los je die angst slechts tijdelijk op, want je veel te grote verantwoordelijkheidsgevoel neemt geen pauze en zal zich direct weer op iets anders richten. Zowel jijzelf als de ander raakt uit zijn kracht. Jij doet immers dingen die niet bij jou horen en de ander lost zijn eigen problemen niet op.

Op het moment dat je weer gaat beseffen dat je slechts verantwoordelijkheid voor je eigen handelen hoeft te nemen (kunt nemen) zul je weer snel in je kracht komen. Ik zal enkele achtergronden en oplossingen geven. Daarna moet je het zelf doen!

Oplossingsgericht bekeken

Vanuit het Oplossingsgericht Werken kijk je niet zo zeer naar de achterliggende sturing maar vooral naar de oplossing. Dus stel dat je even loslaat waar je te hoge verantwoordelijkheidsgevoel vandaan komt: Wat zou je dan nu kunnen veranderen waardoor het luchtiger voor je wordt? Welk stapje zou je vandaag kunnen zetten om dichter bij jezelf te blijven? Wie zou je daarbij kunnen helpen?

Systemisch bekeken

Het Systemisch Werken geeft inzicht in de onbewuste structuren die leiden tot het nemen van teveel verantwoordelijkheid. Je kunt terug gaan naar de oorzaken in vorige generaties of verwikkelingen in je eigen leven. In ieder geval ga je van je plek af: Je maakt jezelf groter en belangrijker dan anderen, je bent verwikkeld in een machtsstrijd die niet de jouwe is, of je bent blijven hangen is oude systemen. De vraag die je jezelf kunt stellen is: Wat levert het me op om verantwoordelijk te nemen voor andermans gedrag? Waar herken ik dat van? Hoe kan ik dat achter me laten?

Vanuit NLP bekeken

Het Neuro Linguïstisch Programmeren gaat er van uit dat je in je brein verbindingen hebt gelegd die (in dit voorbeeld) niet zo handig zijn. Je hoeft die verbindingen slechts te verleggen waardoor je ander gedrag zult vertonen. Dit werkt uitsluitend in het NU. Schuif alle oorzaken en gevolgen even aan de kant en her-programmeer je brein op de manier die jou versterkt. Je hoeft slechts (op de juiste manier) hulpbronnen toe te voegen. Stel jezelf vragen als: Wat heb ik nu nodig om die overdreven verantwoordelijkheid los te laten? Hoe wil ik me krachtig voelen in situaties waarin ik eerder nog teveel verantwoordelijkheid nam? Ga met dit krachtige gevoel die situaties in.

Ik kan me voorstellen dat hier wat dieper op in wilt gaan. In dat geval is het slim om een traject van coaching en Lead2Flow te volgen. Dan leer je exact hoe je jouw overdreven verantwoordelijkheidsgevoel loslaat en je weer volledig in je kracht komt.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Gratis workshop