Zo leer je effectief omgaan met tijdsdruk, stress en werkdruk

Zo leer je effectief omgaan met tijdsdruk, stress en werkdruk

Tijdsdruk is een van de meest genoemde klachten bij stress. Maar wat is nou eigenlijk tijdsdruk en nog belangrijker: Hoe kun je er effectief mee omgaan? Misschien herinner je jezelf nog wel dat je als kind alle tijd van de wereld had. Wat is er eigenlijk veranderd waardoor je jezelf nu als volwassene laat opjagen door werkdruk en tijdsdruk?

Stress door tijdsdruk is soms zo heftig dat je zelfs geïrriteerd reageert naar je partner, geliefden en vrienden. Dat je je kinderen op hun falie geeft als ze niet opschieten. Gewoon omdat ZIJ lekker in het hier en nu leven en JIJ bezig bent met overleven. Omdat zíj de lol van tijd hebben en jíj de stress van de klok.

Wat doet een klok met je?

Mensen hebben ofwel een Zuid-Europese ofwel een Noord-Europese tijdsbeleving:

  • De zuidelijke wil alles zo lang mogelijk uitstellen, open eindjes houden en komt vaak te laat.
  • De noordelijke wil alles meteen afwerken, duidelijke deadlines hebben en komt vaak te vroeg.

Als je lekker in je eigen tijdritme bent, loopt alles soepel en ontspannen. Echter als er een hoop werk op je afkomt, als er hoge eisen gesteld worden of als je onbewust van tijdsbeleving verandert, dan raak je in de stress. Het is dus belangrijk dat je jouw persoonlijke tijdsbeleving helder hebt en daar volledig naar handelt.

Hoe kijkt je brein naar tijd?

Eigenlijk is de juiste vraag: “Wat doen al je breinen met jouw tijdsbeleving?” Alleen in je hoofd heb je al drie breinen. Dan heb je ook nog je hartbrein en je darmbrein. Het enige brein dat ‘tijd’ kent is je neo-cortex. Alle andere breinen zijn altijd in het hier en nu.

Dit kun je doen om je breinen tot rust te brengen:

  • Als je neo-cortex opjaagt is dan kun je eens rustig nadenken over je opties.
  • Als je middenbrein de stress veroorzaakt dan kun je geliefden opzoeken.
  • Als je reptielenbrein de stress geeft dan is een goede massage erg helend.
  • Als je hartbrein onrustig is dan kan hartcoherentie je weer tot rust brengen.
  • Als je darmbrein spanning ervaart dan kan beweging je tot rust brengen.

Hoe kun je tijdsdruk omzetten naar rust?

Bij tijdsdruk ervaar je spanning en stress. Je brein heeft een standaard methode om stress te creëren: Je interne beeld verandert in een soort tunnelvisie. De oplossing is om úit de tunnelvisie te komen en weer overzicht, ruimte en licht te zien.

Er zijn meerdere manieren om tijdsdruk los te laten:

  • Je kunt in je hoofd je interne blikveld verruimen door je bewust te worden van alle ruimte om je heen.
  • Je kunt rechtop gaan staan en bewust kijken naar alle leuke dingen in je omgeving die je eerst nog niet zag.
  • Je kunt afstand nemen door naar buiten te gaan of te gaan wandelen in het bos.
  • Je kunt de gezelligheid opzoeken door tegen je geliefde aan te kruipen.

Zo kom je in je kracht

Als je tijdsdruk wilt omzetten naar flow en moeiteloosheid, volg dan gewoon mijn training Persoonlijke Kracht. Dan ga je zoveel persoonlijke kracht en veerkracht opbouwen dat je voortaan alle tijd van de wereld hebt. Wat zou je dat opleveren?

Neem jezelf eens wat minder serieus

Als je jouw werk, tijdsdruk of stress allemaal wat te serieus neemt, vraag je dan af welke hersenhelft dit veroorzaakt en in stand houdt:

  • Je linker hersenhelft wil het liefst structuur hebben, controle houden en overzicht bewaren. Deze hersenhelft gebruikt veel energie en werkt ook nog eens relatief traag.
  • Je rechter hersenhelft is altijd verbonden met het universum en is de bron van je intuïtie, spontaniteit en creativiteit. Deze hersenhelft gebruikt nauwelijks energie en is supersnel en efficiënt.

Creatieve mensen weten de linker hersenhelft tot rust te brengen en de rechter hersenhelft alle ruimte te geven. Het controlerende linker deel is hier alleen toe bereid als het zeker weet dat het goed komt. Het heeft vertrouwen nodig. Het wil best even naar de achtergrond, maar alleen als het de touwtjes weer terug in handen kan nemen. Maar er zijn meer manieren…

Loslaten is de sleutel tot succes

Groeien in Persoonlijk Leiderschap gaat met name over het proces van loslaten van patronen in de linker hersenhelft. En het vertrouwen ontwikkelen dat het allemaal goed komt. Je wilt je rechter hersenhelft de ruimte geven.

In mijn trainingen leer je hoe dit werkt en hoe je dit bij jezelf kunt toepassen. Wat ik hierbij als ondersteuning inzet is humor. Brigitte Kaandorp heeft een heel mooi liedje gemaakt dat je linker hersenhelft even tot rust brengt en waarmee je direct een beter gevoel krijgt. Kijk maar:

Met humor wordt je linker hersenhelft wat milder. Hierdoor krijg je de ruimte om makkelijker los te laten en je creativiteit en spontaniteit wat meer de ruimte te geven. Je leert meer te vertrouwen en meer open en helder te denken. Je gaat vrijer en assertiever communiceren. Je gaat makkelijker nieuwe dingen leren.

Ontdek de zin van het leven

Als je eigenlijk alles hebt en tóch ontevreden, gestrestst of ongeduldig bent, dan is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen: ‘Wat is de zin van mijn leven?’. Nou hoor ik die vraag wel eens gesteld worden met een hele negatieve ondertoon. Vooral door mensen die in de problemen zitten en geen uitweg zien. Gelukkig hoeft het niet zo zwaar te zijn!

Maar als je de zin van jouw leven niet weet en je niet je eigen leven leeft, dan kun je zomaar in een depressie en burn-out wegzakken. Dan kun je alles hebben (mooie carrière, partner, kinderen, huis, auto) en tóch ongelukkig, ongeduldig of ontevreden zijn.

Dan wil je eigenlijk lekker aan de slag, maar zie het nut er niet van in. Dan doe je wel je best, maar je mist ‘iets’. Dan ervaar je stress, werkdruk, tijdsdruk en onrust. Dit komt allemaal omdat je de zin van je leven niet helder hebt en je er niet naar handelt.

Je begrijpt wel dat ik in mijn trainingen en coaching veel aandacht besteed aan ‘de zin van het leven’. In mijn trainingen ga je werken met je waarden, overtuigingen, identiteit, missie, drijfveren, zingeving en alles wat je persoonlijk effectief, succesvol, gelukkig en vrij zal maken.

Vermijd ‘To-Do lijstjes’ want ze verhogen de tijdsdruk

We hebben het al zo druk en moeten al zoveel van onszelf en onze omgeving. En of dat nu komt omdat je jezelf die druk oplegt of omdat er tijdsdruk op ligt: het feit blijft dat we het overzicht en de kern dreigen te verliezen. Het levert veel stress, onrust en verlies aan controle op.

In dat geval wordt geadviseerd om een To-Do lijstje te  maken. Of zelfs méérdere To-Do lijstjes. Dan weet je tenminste wat je allemaal nog moet doen! Misschien klopt het wel dat je hiermee overzicht krijgt, maar je wordt tegelijkertijd óók geconfronteerd met het feit dat je nog zoveel MOET.

Wat wil je: ‘To Do’ of ‘To Finish’ lijstjes?

Om die reden was ik een paar jaar geleden zo blij met het geweldige idee om een To-Finish lijstje te maken. Daarin zet je alleen wat er die éne dag klaar afgerond moet zijn.

In ieder geval is dat lijstje al veel korter dan een To-Do lijstje. Tenzij je gewoon je gehele To-Do lijstje er in zet omdat álles nou eenmaal belangrijk is. Vermoeiend hoor, want je MOET nog steeds zoveel.

Als een lijstje je eraan herinnert dat je nog zoveel móet, dan is de kans groot dat je het allerbelangrijkste vergeet: Je eigen energie, ofwel JEZELF. Als je beseft dat alles wat we ‘móeten’ niet vanuit jezelf maar vanuit je omgeving komt, dan is de kans groot dat je jezelf te kort doet.

Dat geldt ook als je jezélf de druk oplegt om alles te móeten afwerken. Dat heeft gewoon met opvoeding en maatschappij te maken. Dan komt het ‘moeten’ van binnenuit. Niet slim denk ik dan om jezelf op te jagen en uit te putten!

Zet je stemming en energie voorop

Het allerbelangrijkste is om altijd je eigen energie en stemming voorop te plaatsen. Nou is het echt niet erg om eens een keer over je grenzen heen te gaan, maar door de aanhoudend hoge verwachtingen is de kans groot dat je veel te vaak (of zelfs constant) over je grenzen heen gaat.

Dan wordt je ‘motortje’ aangedreven door adrenaline en ben je jezelf aan het uitputten. Dan neemt een constante stress je systeem over. Na een tijdje heb je dit niet meer in de gaten en denk je dat je goed bezig bent. Dan denk je dat het enthousiasme en gedrevenheid is. Dat het erbij hoort. Dat je zo bent.

Een tijdje terug voelde ik de noodzaak om toch maar eens een To-Do lijstje te maken. Ik merkte echter onmiddellijk dat ik er stress bij voelde. Nou dan maar een To-Finish lijstje. Maar dat gaf ook direct stress. Ik kreeg zo’n gevoel van: “Rot op, ik richt mijn eigen leven wel in!” Dus eerst maar eens een nachtje erover slapen, dan biedt de oplossing zich wel aan.

Doe alleen waar je zin in hebt

Die oplossing kwam in de vorm van een nieuw lijstje met de geweldig energie gevende naam: ‘Als je zin hebt’. Ik heb uren in een deuk gelegen van het lachen vanwege deze geniale vondst. Het lijstje geeft me de handvatten om mijn plannen te ordenen én de vrijheid om er aan te beginnen wanneer IK zin heb.

Het werkt fantastisch: Probeer eens of een ‘Als-Je-Zin-Hebt’ lijstje voor JOU ook werkt!

Terugkijkend op het ontstaan van het ‘Als je zin hebt lijstje’ is de kern dat ik mezelf, mijn energie en mijn stemming de hoogste prioriteit geef. Dit is het gevolg van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Als JIJ óók aan jezelf wilt werken, volg dan eens een training waarin je dichter bij jezelf komt en blijft. Bedenk eens hoeveel tijd en ruimte dat JOU zou kunnen opleveren!

Leef je eigen leven in het NU

Nou heb ik geen verstand van voetballen, maar wél van prettig leven. Maar tijdens een WK voetbalwedstrijd herkende ik een overeenkomst tussen voetbal en (over-)leven. Met name in de wedstrijd Nederland tegen Costa Rica. Nederland was favoriet en Costa Rica kansloos.

Om die reden koos Costa Rica er voor om de gehele wedstrijd volledig in de defensie te gaan en te hopen dat ze later met strafschoppen een kans zouden maken. Dan zouden ze toch nog een ronde verder kunnen komen. Het was verschrikkelijk om naar te kijken.

Maar het is ook dramatisch om te zien hoeveel mensen defensief werken en leven met als doel om later te gaan genieten. Genieten is echt het allerlaatste wat je wilt uitstellen!

Pensioen is een achterhaald concept

In een ver verleden heeft men een pensioenstelsel bedacht waardoor mensen ná hun vijfenzestigste van het leven kunnen genieten. Dat was in die tijd misschien nuttig, maar hoe is dat NU? Hoe is dat voor jou?

Probeer jij defensief te leven om straks na je pensioen eindelijk plezier te gaan maken? Pas op dat je niet eindigt als Costa Rica en alsnog met strafschoppen uitgeschakeld wordt! Dat je zelf een strafschop krijgt en je jouw pensioen nét niet haalt.

De langste straf die je als mens kunt krijgen, is dat je in een ouderwets werk- en pensioenstelsel gedwongen wordt. Dat je met 67 afgeschreven wordt. Dat je aan de kant gezet wordt. Dat je niet meer mee mag doen…

Volgens mij zou het veel respectvoller zijn als iedereen kan doen wat hem op enig moment past. Hoe zou het zijn als jij je eigen leven op je eigen unieke manier zou kunnen inrichten?! En dan met name NU.

Leef je eigen missie

Het typische van mensen is, dat ze allemaal anders zijn. Ieder mens wordt met een uniek masterplan (je persoonlijke missie) geboren. Ieder mens zou daarom zijn eigen leven moeten kunnen leven. Dat werkt voor iedereen het beste.

Ik ga er namelijk van uit dat iedereen zijn bijdrage wil leveren. Dat iedereen er op zijn eigen manier bij wil horen. Dat iedereen het beste van zichzelf wil laten zien. Dat iedereen het liefste zichzelf is en wil doen wat daar het beste bij past.

Creëer je eigen ‘zone’

Verspreid over de wereld zijn er een aantal zogenaamde ‘Blue Zones’ waar mensen veel ouder worden en veel gelukkiger zijn dan elders. In die gebieden leveren mensen levenslang een bijdrage. Ze delen hun eigen tijd in, leven gezond, reduceren stress en hebben een prettig sociaal leven.

Hoe zou het voor jou zijn als je NU je eigen ‘blue zone’ zou creëren? Als je los zou komen van beperkende overtuigingen, al jouw mogelijkheden weer zou ontdekken en deze naar believen zou benutten om NU jouw perfecte leven te leven? Hoe zou het zijn als je NU kiest voor vrijheid en alle tijdsdruk, werkdruk en stress zou loslaten? Welk stapje zou je dan NU kunnen zetten?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.