arrow_drop_up arrow_drop_down
13 oktober 2015 
in Stress

Omgaan met tijdsdruk

Tijdsdruk is een van de meest genoemde klachten bij stress. Maar wat is nou eigenlijk tijdsdruk en nog belangrijker: Hoe kun je er effectief mee omgaan? Misschien herinner je jezelf nog wel dat je als kind alle tijd van de wereld had. Wat is er eigenlijk veranderd waardoor je jezelf nu als volwassene laat opjagen door tijdsdruk? Zo heftig soms, dat je zelfs geïrriteerd reageert naar je partner, geliefden en vrienden. Dat je je kinderen op hun falie geeft als ze niet opschieten. Gewoon omdat ZIJ lekker in het hier en nu leven en JIJ bezig bent met overleven. Omdat zíj de tijd hebben en jíj de klok.

Wat doet jouw interne klok met je?

Mensen hebben ofwel een Zuid-Europese ofwel een Noord-Europese tijdsbeleving. De zuidelijke wil alles zo lang mogelijk uitstellen, open eindjes houden en komt vaak te laat. De noordelijke wil alles meteen afwerken, duidelijke deadlines hebben en komt vaak te vroeg op een afspraak.

Als je lekker in je eigen tijdritme bent, loopt alles soepel en ontspannen. Echter als er een hoop werk op je afkomt, als er andere eisen gesteld worden of als je onbewust van tijdsbeleving verandert, raak je in de stress. Het is dus belangrijk dat je jouw tijdsbeleving helder hebt en daar volledig naar handelt.

Hoe kijkt je brein naar tijd?

Eigenlijk is de juiste vraag: “Wat doen al je breinen met jouw tijdsbeleving?” Alleen in je hoofd heb je al drie breinen. Dan heb je ook nog je hartbrein en je darmbrein. Het enige brein dat ‘tijd’ kent is je neo-cortex. Alle andere breinen zijn altijd in het hier en nu.

Als de klok in je neo-cortex je opjaagt, kan hartcoherentie je weer tot rust brengen . Als je darmbrein spanning ervaart, kun je dat tot rust brengen door meer in het nu te blijven.

Hoe kun je tijdsdruk omzetten naar rust?

Bij tijdsdruk ervaar je spanning en stress. Je brein heeft een standaard methode om stress te creëren: Je interne beeld verandert in een soort tunnelvisie. De oplossing is om úit de tunnelvisie te komen en weer overzicht, ruimte en licht te zien. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken:

Je kunt in je hoofd je interne blikveld verruimen door je bewust te worden van alle ruimte om je heen. Je kunt rechtop gaan staan en bewust kijken naar alle leuke dingen in je omgeving die je eerst nog niet zag. Je kunt even afstand nemen door naar buiten te gaan, of juist de gezelligheid opzoeken door tegen je geliefde aan te kruipen.

Zo kom je in flow

Als je tijdsdruk wilt omzetten naar flow en moeiteloosheid, doe dan gewoon mijn Lead2Flow programma. Dan ga je zoveel persoonlijke kracht, alignment en veerkracht opbouwen dat je voortaan alle tijd van de wereld hebt. Wat zou je dat opleveren?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"