arrow_drop_up arrow_drop_down
29 september 2013 

Dankbaarheid in een zware crisis

Als je veel dankbaarheid ervaart, dan mag je daar heel dankbaar voor zijn. Dankbaarheid is namelijk de sleutel tot geluk, welzijn, goede relaties, gezondheid, blijheid, persoonlijke groei, ontvankelijkheid, ondernemerschap, warmte, zelfacceptatie, autonomie en nog veel meer mooie aspecten van het leven. Genoeg redenen om eens wat dieper op dankbaarheid in te gaan. Ik ben in ieder geval al heel dankbaar dat je hier bent en de tijd neemt om deze blog te lezen. Dank je wel.

Ja; dat mag je best zeggen. In eerste instantie omdat je het meent, maar ook om er een gewoonte van te maken om op te merken waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn. Mogelijk wordt dankbaarheid hierdoor jouw levenshouding die gericht is op het opmerken en waarderen van het positieve in je leven, werk, relatie en de wereld.

Dit is voor jou als je nu in de probelemen zit

Ik wil me even richten op mensen (die mensen kennen) die momenteel dieper in de shit zitten dan wat we wenselijk achten. Die even in een crisis zitten. Of dat nu een echtscheiding, depressie, burnout, werkeloosheid, faillissement of ziekte is. Gewoon een crisis dus.

Als je in een crisis zit, heb je al redenen genoeg om dankbaar te zijn. Ja; je leest het goed. Ben maar blij dat je dit nu mag ervaren. Een crisis is gewoon een abrupte en onverwachte correctie van scheefgegroeide overtuigingen. Iets wat al langer fout zat, wordt nu gecorrigeerd.

Hoe kun je in een zware crisis tóch dankbaar zijn?

Hoewel het in een crisis soms moeilijk lijkt om nog ergens dankbaar voor te zijn zou ik toch maar gaan oefenen met dankbaarheid. Het is namelijk (zelfs wetenschappelijk) aangetoond dat mensen die midden in een crisis in staat zijn om dankbaarheid te ervaren, veel sneller herstellen en uit de crisis geraken.

Mensen hebben de natuurlijke, biologische en sociale neiging om op gevaren, fouten en problemen te focussen. Dat is heel nuttig om te overleven in bedreigende situaties. Maar is een crisis wel een bedreigende situatie!?

Een crisis is geen bedreiging, maar de doorgang naar een nieuwe mooiere, liefdevollere en gezondere realiteit

De eerste en belangrijkste stap is (om in élke situatie dankbaarheid te voelen) je focus te verleggen van het probleem naar al het andere dat er is. Dat kan op twee manieren:

 • Zoom je beeld van de werkelijkheid uit en maak het abstracter.
 • Kijk heel bewust naar al het andere wat NIET het probleem is.

Vechtscheiding

Stel je zit in een vechtscheiding en je ziet alleen nog maar de negatieve kanten van je (ex-)partner. Die focus is heel ongezond voor jezelf, je kinderen, je situatie, je leven en je ex. Hoe heftig de situatie ook is, je kunt altijd dankbaar zijn voor bijvoorbeeld het feit:

 • dat je leeft en kunt ademen, praten, denken
 • dat je ouders hebt (gehad)
 • dat je kinderen hebt gekregen met je ex
 • dat je haat én liefde kunt voelen
 • dat de zon (af en toe) schijnt
 • dat je kleren hebt om aan te trekken
 • dat er mensen zijn die je kunnen helpen
 • dat je deze blog nu leest
 • dat je dankbaarheids-lijstjes kunt maken
 • dat je ……  (vul zelf maar in)

Of je nu wel of niet in een crisis zit;

Ga actief aan de slag met zoveel mogelijk dankbaarheid ervaren. Maak er een levenshouding van en ervaar alle voordelen die het je zal opleveren. En als je momenteel een crisis ervaart: Stel je maar eens voor hoe mooi het is als je er alweer een tijdje overheen bent, helemaal vrij en gelukkig leeft en terugkijkt op de meest waardevolle periode van je leven…..

Uiteraard gaan al mijn coaching over het ervaren van de voordelen van dankbaarheid, mildheid, loslaten en leven in het NU.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Herman van Haaren
Door

Herman van Haaren

op 30 September 2013

dankbaarheid en/of wakkerheid
Ja zeker! En dus bedankt voor deze blog. Deze blog roept bij mij associaties op met een inspirerende leraar (uit een bepaalde hoek) die zoiets zegt als: "Een mens is pas echt wakker wanneer die volledig beseft dat hij in het gegeven moment geen tandpijn heeft!". Op het eerste gezicht wellicht een tamelijk abstracte of vergezochte uitspraak, maar deze verwijst direct naar het fenomeen dat wij doorgaans pas wakker worden tot het besef dat wij tanden hebben (waarmee wij ons eten kunnen vermalen etc. en alle dankbaarheid van dien welke wij van daaruit kunnen beleven) op het moment dat wij tandpijn hebben. En ontelbaar meer van deze dingen. Hoe wakker kunnen wij zijn? En wat is daar nou werkelijk voor nodig? En is niet het echt volledig wakker kunnen zijn in een gegeven moment een geschenk dat ons dientengevolge op een natuurlijke wijze kan vervullen met dankbaarheid?

Joost Liefhebber
Door

Joost Liefhebber

op 30 September 2013

dankbaarheid
Wanneer de crisis een ziekte betreft, in mijn geval de ziekte van Parkinson, een chronische progressieve aandoening van de hersenen, waarbij geen genezing mogelijk is, dan komt dankbaarheid wel in een heel ander daglicht te staan. Ik raak niet meer over deze crisis heen. In tegendeel de crisis verdiept zich alleen maar. Vrij van Parkinson leven kan niet (meer) en tertugkijken op deze crisis als de meest waardevolle periode uit mijn leven is, hoe wrang, onmogelijk. Ondanks deze sombere situatie ben ik gelukkig steeds beter in staat om ook dankbaarheid een plek in mijn leven te blijven geven. Alleen het perspectief is verschoven. En steeds wanneer de ziekte weer een stap(je) voortschrijdt, verschuift mijn perspectief van dankbaarheid. Elke keer betekent het opnieuw accepteren van een ander NU

Pieter Bos
Door

Pieter Bos

op 30 September 2013

Dank je wel
Beste Jos, Dank je wel... Met hartelijke groet, Pieter

claudia
Door

claudia

op 30 September 2013

Wat fijn om iedere keer weer
Wat fijn om iedere keer weer je blog te mogen lezen . En hoe waar ook altijd ... Dankbaarheid en positiviteit is zo belangrijk in dit leven . Dankbaar dat je hier op aarde mag zijn in deze moeilijke maar o zo leerzame tijd . Waar we vroeger jaren over deden om dingen te veranderen gaat tegenwoordig in maanden , en ja wat is tijd ? Het is tijd om jezelf aan te pakken , tijd om hoe moeilijk ook het beste uit jezelf en anderen te halen , tijd om te zien , te weten en te leren ... het is tijd !

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"