NLP coach: Bij herstellen van burn-out is NLP coaching de basis


Luister naar de aflevering in mijn podcast Burnout te slim af:
Wacht even tot de speler geladen is.


NLP coaching is duidelijk géén therapie. Een NLP coach gaat ervan uit dat je helemaal oké bent, maar dat je nog wat te leren hebt. Zoals slimmer met situaties omgaan, je eigen kracht en hulpbronnen vinden en inzetten, je persoonlijk leiderschap ontwikkelen, effectiever communiceren, problemen achter je laten. Of je levenskracht ofwel vitaliteit te ontwikkelen.

Psychologie en therapie versus NLP-coaching

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is in aanpak van psychologen en die van mij als oplossingsgerichte NLP coach. Waarom mensen die al jarenlang in therapie zijn, bij mij in enkele sessies definitief van hun problemen verlost zijn. Ben ik dan zo speciaal, of heb ik gewoon een andere aanpak?

Een specialist maakt het echte verschil

Ikzelf denk dat het komt door een combinatie van ervaringsdeskundigheid, specialisatie, NLP-coaching, Systemisch en Oplossingsgericht Werken. Mijn specialisatie in het aanpakken en herstellen van burn-out komt voort uit eigen ervaring.

Vind je hulpbronnen

NLP-coaching gaat veel meer uit van mogelijkheden, dan van problemen. Het Oplossingsgericht Werken gaat er van uit dat iedereen alles in zich heeft om succesvol te zijn. Het Systemisch Werken gaat er van uit dat alles met elkaar samenhangt en samenwerkt. In alle gevallen leer ik je om je hulpbronnen te vinden en in te zetten (wat je nodig hebt om eenvoudig uit elk probleem te komen).

Wat doet het verleden met je?

Vorige week had ik een telefoongesprek hierover met iemand die met coaching en training wilde starten. Ik had verteld dat we niet in het verleden gaan wroeten. Maar hij reageerde geheel terecht dat zijn problemen juist in het verleden ontstaan zijn. En dat we daar dus wél aandacht aan moeten geven.

NLP leert je HOE je iets doet

Het punt is, dat je uiteraard de beladen ervaringen uit het verleden moet loslaten. De vraag is HOE je dat doet. Ga je alles weer oprakelen, of laat je het gewoon los? Ben je nieuwsgierig naar de oorzaak van het probleem, of naar de oplossing? Maak je het zwaar, of maak je het luchtig? Dat is het verschil tussen een therapeut en een NLP coach.

Het leven is al complex genoeg

Ik ben er een groot voorstander van om het luchtig te houden. Juist door mild te zijn en het eenvoudig te houden, zul je de grootste stappen maken. NLP werkt zo, maar ook het ‘Oplossingsgericht Werken’ is hierop gebaseerd. De resultaten zijn verbluffend. Het Oplossingsgericht Werken is overigens ontwikkeld door twee psychologen die grote twijfels hadden over de effectiviteit van de standaard therapie.

Zo snel kan het gaan

Een dag later kreeg ik een mail van iemand die net begonnen was met coaching. Met haar goedkeuring heb ik hieronder een stukje gekopieerd uit een mail na haar tweede sessie bij mij. Het geeft perfect aan wat ik met bovenstaande bedoel:

“Ik ben verdacht vrolijk deze dagen en (geweldig!…) ik heb al een week geen nachtmerries meer gehad!!! Ik denk veel aan mijn 6-jarige ik en koester dat deel van mij in gedachten als een kostbaar, maar vooral ook nog steeds aanwezig, onderdeel van mij. Stom is dat, maar in het terugkijken denk ik eerlijk gezegd dat de jaren van psychologische “hulp” mij vooral gebracht hebben dat ik aangeleerd heb mijzelf te zien als iemand die beschadigd is (van lichte gebruiksschade tot total loss afhankelijk van bij welke psych je zit), en niet als iemand die “heel” is maar tijdelijk even de boel wat somber in ziet.“

Bij het lezen van dit soort mails (ik krijg er vele met deze strekking) raak ik steeds weer opnieuw geëmotioneerd. Dan voel ik weer de enorme dankbaarheid dat ik dit werk mag doen en zoveel mooie mensen mag ontmoeten. Juist in het contact met andere mensen weet ik weer waarom ik het allemaal doe. Waar ik de energie vandaan haal om me steeds weer op te laden en te groeien in mijn eigen proces.

NLP houdt het eenvoudig

Wat ik zelf heel belangrijk vind, is om niets of niemand te geloven. Ook mezelf niet!! Ik neem de persoon heel serieus, maar niet het probleem waar hij nu nog mee zit. Dat probleem laat hij zo meteen toch los!! Iedereen vormt zijn eigen overtuiging van de werkelijkheid. Door dit te accepteren, zul je veel milder met jezelf en anderen omgaan. Dan weet je dat als iemand iets over jou zegt, het slechts zíjn mening is. Dan weet je dat als je beladen ervaringen uit het verleden hebt, dit slechts jouw selectieve waarnemingen zijn.

De NLP mindset

Met deze NLP mindset en overtuiging is het voor iedereen veel makkelijker om los te laten. Om onbevangen in het leven te staan. Om te genieten van wat het leven te bieden heeft. Dan maak je pas écht contact. Dan kom je écht bij de kern. Dan presenteert zich automatisch de oplossing. Dat is waar het om gaat!

Volgens klassieke NLP ideeën is alles mogelijk

Er worden regelmatig uitspraken gedaan die lijken te kloppen, maar die je niet wetenschappelijk kunt onderbouwen. Niet kunt bewijzen. Je kunt wel zeggen dat alles mogelijk is, maar dat kun je nooit aantonen. Dat moet je maar voor waar aannemen. Gelukkig kunnen wetenschappers steeds beter laten zien hoe het in onze hersenen werkt. Veel stellingen binnen NLP zijn hierdoor al wetenschappelijk aangetoond.

Is dat écht zo?

Bij de uitspraak ‘Alles is mogelijk’ denk ik aan het verbinden met het oneindige universele bewustzijn via je intuïtie. Door belemmerende zekerheden los te laten, kom je steeds meer in het hier en nu. Je komt steeds meer in verbinding met alles, iedereen en de oneindige mogelijkheden. Maar ik betwijfel of een ‘normale’ sterveling dat niveau ooit zal bereiken. Maar ja; ik sta behoorlijk nuchter in het leven én ik sta open voor nieuwe ervaringen!

Dr. Jill Bolte Taylor

Hieronder vind je een presentatie van een hersenwetenschapper die uit eigen ervaring vertelt hoe je de verbinding met het universele bewustzijn maakt. Hoe dit in je hersenen werkt. Hoe je rechter hersenhelft in het nu verbonden is met het universele bewustzijn en hoe je linker hersenhelft bezig is met praktische zaken als taal, rekenen, verleden en toekomst.

Alles is verbonden

Dr. Jill Bolte Taylor kreeg een hersenbloeding in haar linker hersenhelft. Die werd grotendeels stilgelegd. Hierdoor werd ze zich bewust van hoe haar rechter hersenhelft functioneert. Ze kwam in verbinding met wat we noemen ‘alles is mogelijk’. Alles is energie en met elkaar verbonden.

De ene NLP coach is de andere niet

Vind jij van jezelf dat je alles zélf moet kunnen, dat je het zelf moet doen, dat je anderen niet mag lastig vallen met jouw problemen en dat hulp vragen een zwaktebod is? Vind je dat een NLP coach inschakelen zonde van je tijd en geld is?

Ps. De coaches die persé willen bewijzen hoe goed ze zijn probeer ik zelf ook te mijden. Die trekken je alleen maar uit je kracht. Dat kan ik zelf ook wel; daar heb ik geen coach voor nodig.

Ik ben me gaan afvragen of ik hierin nou zo speciaal ben. Ik ben wel heel gevoelig en ik merk heel snel of het veilig is. Mogelijk maakt me dat wat selectiever en bewuster. Maar gelukkig heb ik voldoende mensen gevonden waar ik volledig mezelf kan zijn en mijn eigen ding kan doen.

Wie mag mij coachen?

Ik heb mezelf eens goed afgevraagd waar iemand aan moet voldoen die mij mág coachen. Uiteraard ben ik als senior coach heel goed in mijn vak en verwacht ik minimaal hetzelfde niveau van degene die mij mag coachen, maar er zijn veel meer factoren die ik extreem belangrijk vind. Ik verwacht van mijn cliënten dat ze zichzelf goed afvragen welke eisen ze zelf stellen. Bij elke intake voor een nieuw traject check ik standaard twee factoren:

  • Past deze persoon als cliënt bij mij en mijn oplossingsgerichte aanpak.
  • Passen ik en mijn aanpak bij deze persoon en zijn probleem, uitdaging of leerdoel?

En ik neem ook het initiatief om het daar samen over te hebben. Omdat we het vooraf goed afstemmen kan ik ook stellen dat ik alleen maar tevreden cliënten heb.

Mijn coach moet zijn eigen proces op orde hebben.

Als iemand iets probeert te vertellen, dan maakt de ander daar zijn eigen beeld bij. Dat is normaal. Van een coach verwacht ik dat hij dat bij zichzelf herkent en dat hij niet vanuit zijn eigen belevingswereld reageert. Want dan gaat het om hém en niet om mij. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Mijn coach moet begrijpen wat ik bedoel en waar ik naar toe wil.

Ik vind het belangrijk dat een coach begrijpt wat ik bedoel. Natuurlijk gaat hij dieptevragen stellen en zaken helder maken. Hij heeft zoveel specialistische kennis en ervaring dat hij de juiste vragen stelt. Hij kan me snel naar de kern van mijn coaching-doel leiden.

Mijn coach moet mijn problemen niet voor mij willen oplossen.

Van een coach verwacht ik dat hij míj aan het werk zet. Als de coach zelf aan het werk is, dan vergeet hij dat ik mijn oplossingen zelf wil vinden. Hij hoort me daar effectief naartoe te leiden. De oplossing van iemand anders zal nooit mijn oplossing zijn.

Mijn coach moet mindfull en oplossingsgericht zijn.

Ik wil mijn gedachten helder kunnen krijgen. De reden om naar een coach te gaan is vaak omdat je er zélf niet meer uitkomt. Soms wil je de ruimte hebben, soms wil je heel gericht met oplossingsgerichte vragen begeleid worden. Dat impliceert dat mijn coach mindfull in het NU is.

Wat wil jij?

Ik probeer zélf, met mildheid, de coach te zijn die ik graag zou willen ontmoeten. Bedenk voor jezelf wat JIJ van een burnout coach verwacht en wie de beste NLP coach voor jou is.

Wil je met NLP problemen oplossen of mogelijkheden creëren?

We hebben allemaal geleerd dat we problemen bij de wortel moeten aanpakken. Dat idee is gebaseerd op een metafoor van een boom. Het idee is: Je plant een zaadje, daar groeien wortels uit en dan groeit daar weer een boom uit. Als de boom je niet bevalt (bijvoorbeeld een probleem) dan moet je hem bij de wortel uitroeien.

Deze theorie klinkt wel leuk, maar is veel te simplistisch!

Een betere metafoor is om je uitdagingen (problemen) te vergelijken met hoe een wortelstam werkt (denk hierbij aan het wortelnetwerk zoals bij champignons en klimop). Wat zichtbaar is (wat we als probleem zien) is slechts wat er uit de wirwar van het fijnmazige wortelnetwerk naar boven komt. Dat kan zich op allerlei manieren uiten, maar het komt steeds uit hetzelfde systeem voort.

Advanced NLP

De wortelstam staat voor hoe jij geleerd hebt om met situaties om te gaan. Om problemen effectief aan te pakken, dien je te leren om anders met situaties om te gaan. Het maakt in mijn doorontwikkelde variant van NLP niets uit met welk probleem je aan de slag gaat. We pakken er gewoon een en we gaan de onderliggende sturing optimaliseren. Je leert dus om dit ene probleem op te lossen, maar tegelijk ook alle andere! Dit is overigens hoe het in het leven ook werkt.

Een NLP coach is benieuwd hoe vitaal je bent

De reden is dat je met een hoge vitaliteit anders gaat denken dan met een lage! Je energie bepaalt je stemming en de richting van je gedachten. Hoe kan het bijvoorbeeld dat sommige veertigers al vastgeroest zijn en sommige tachtigers nog hartstikke vitaal zijn? Want in eerste instantie zou je denken dat leeftijd een grote rol speelt. Maar blijkbaar spelen er andere factoren die belangrijker zijn.

Als je eerlijk naar jezelf kijkt; vind je jezelf dan vastgeroest of vitaal?

  • Wat zouden je partner en kinderen over jouw vitaliteit zeggen?
  • Sta je open voor frisse ideeën of weet je al hoe het zal lopen?
  • Werk je graag met jonge mensen of liever met leeftijdsgenoten?
  • Vind je het prettig om regelmatig uitgedaagd te worden?
  • Sta je open voor andere culturen, of is dat alleen leuk op vakantie?
  • Sta je open voor veranderingen of gooi je de kont tegen de krib?

Wat is vitaliteit eigenlijk?

De meest gebruikte vertaling is ‘levenskracht’. Dat betekent; het hebben van voldoende mentale en fysieke energie, veerkracht, herstellingsvermogen, flexibiliteit, levensvreugde en fut. Hoe weet je nu of je vitaal bent? Als je boven de veertig bent gaat het immers allemaal wat rustiger dan toen je achttien was. Want ook als je heel rustig en ontspannen je ding doet, kun je behoorlijk vitaal zijn.

Mindfulness is rust

Als je in een staat van mindfulness bent, ben je dan vitaal? Of moet je daarvoor in flow zijn? Het antwoord is in beide gevallen JA. Het typische van deze stemmingen is dat je in een hoge coherentie (energie, stemming, vitaliteit) bent. Dat betekent dat alle delen van je systeem optimaal met elkaar samenwerken en elkaar versterken.

Flow is lekker actief

De breinen in je hoofd, je hart en je buik ondersteunen en versterken elkaar. Met levenskracht en in een mindfulness stemming zal je actieve buikenergie uiteraard wat rustiger zijn dan in flow! In flow ben je vaak wat actiever en gericht op een positieve uitkomst. Je ziet kansen en mogelijkheden.

Waardoor zakt je vitaliteit?

In het opgroeien en volwassen worden wordt je constant geconfronteerd met situaties en emoties. Daar zitten uiteraard ook ergernissen, conflicten, problemen, onmogelijkheden en tegenslagen tussen. Je weet hier niet altijd effectief mee om te gaan, waardoor je met een vervelend gevoel blijft zitten. Dat vervelende gevoel zet zich met iedere ervaring weer vaster.

Overtuigingen remmen je af

Je reptielenbrein zorgt er voor dat vervelende ervaringen meer aandacht krijgen. Hiermee bouw je jouw overtuigingen op over hoe de wereld in elkaar steekt. Die overtuigingen willen zich vervolgens bevestigen en gaan zich steeds vaster in je systeem nestelen. Op een gegeven moment ben je zo overtuigd van je gelijk dat je wel vastgeroest lijkt. Oeps!!

Tegelijkertijd zorgen die vastzittende overtuigingen er voor dat je niet naar anderen luistert en ga je jezelf nog vaster zetten en vervreemden van alle kansen en mogelijkheden. Dan ben je dus echt aan het vastroesten. En dat kan op elke leeftijd spelen (nou ja; spelen doe je uiteraard niet meer!!).

Kun je weer vitaal worden? Revitaliseren?

Helaas moet er vaak iets heftigs gebeuren voordat mensen weer terug in hun kracht willen komen of willen revitaliseren. Ik zie vanwege mijn specialisatie (Burnout & Business Coach) natuurlijk veel mensen met stress, een (dreigende) burn-out, overspannenheid of een zogenaamde midlife-crisis. Maar ik zie ook veel mensen die op het randje van faillissement, ontslag of een echtscheiding zitten.

Hoe ver laat je het komen?

Allemaal heel heftig. Je kunt je afvragen of je het zo ver wilt laten komen? Het punt is dat je het zelf niet ziet aankomen, maar de mensen in je omgeving ook niet. Mensen vragen vaak achteraf aan collega’s en vrienden of ze het niet hadden zien aankomen. Of ze niet hadden kunnen waarschuwen.

Nee dus; ze zien jou zoals je doet. Dat je niet flexibel bent, dat hoort nou eenmaal bij jou. Zo doe je altijd. 

Doorbreek oude patronen

Om oude vastgeroeste patronen te doorbreken heb je de hulp van andere mensen nodig. Mensen die je helder en onbevooroordeeld kunnen waarnemen en feedback geven. Mensen die je een spiegel kunnen voorhouden. Enerzijds omdat ze tegenovergesteld gedrag vertonen (dat je als allergie herkent), anderzijds omdat ze hun eigen beperkingen al hebben erkent en losgelaten.

Zoek vrienden op

Je kunt naar nlp coaches, therapeuten en praatgroepen gaan. Maar je kunt ook specifieke vrienden opzoeken en je vraag op tafel leggen. Boeken lezen heeft volgens mij weinig nut. De reden is dat revitaliseren een activiteit is en geen theorie. Het gaat er niet om dat je het snapt, maar dat je het doet. Dat het kwartje valt.

Hoe kun je met NLP aan je jezelf werken en revitaliseren?

Revitaliseren doe je bijvoorbeeld in mijn Burnout Coaching. Dat is het ultieme traject als je merkt dat het niet meer vanzelf gaat, als je burn-out symptomen ervaart, als je jezelf gaat afzetten tegen van alles en nog wat, als je relatie wat uitdooft, als je carrière op een dood spoor zit of als de omzet van je bedrijf stagneert.

Doe wat met de signalen

Als je burn-out klachten herkent en je er wat aan wilt doen, als je jezelf wilt ontwikkelen en weer vitaal wilt worden worden, dan is NLP training van een NLP coach zeker interessant voor jou. Vooral als je het op jóuw manier wilt doen; met respect voor wie je bent en wat je al bereikt hebt.

Is online coaching geschikt voor jou?

Honderdduizenden mensen maken al gebruik van online therapie, coaching en training voor het herstellen van hun burn-out klachten. De voordelen zijn evident: Je hoeft de deur niet uit en je verblijft in je eigen vertrouwde omgeving. Je kunt je eigen ding op je eigen manier doen en je bepaalt je eigen tempo. Je bepaalt zelf het best passende tijdstip zodat je het eenvoudig kunt integreren in je drukke leven. Alleen maar voordelen dus?

Wat bepaalt het resultaat?

Ik denk dat vooral de kwaliteit van de online training en/of coaching het resultaat zal bepalen. Op het internet kom je zowel de grootste bagger tegen, als absoluut top materiaal. Het is een hele uitdaging om jóuw ideale vorm te vinden omdat je als leek én:

  • in een kwetsbare positie verkeert én
  • niet weet wat de juiste aanpak is én
  • onbekend bent met de aangeboden materialen.

Iedere zichzelf respecterende NLP coach die training en coaching ‘op afstand’ serieus neemt (de meeste doen dat niet want die willen persé face-to-face werken) én die een serieus traject aanbiedt zal er al zijn kennis en energie instoppen. Dan krijg je gewoon de topkwaliteit die je mag verwachten. Ps. Kijk uit voor de ‘slimmeriken’ die wat knippen en plakken en dit voor een paar tientjes online aanbieden.

Aanpak op maat voor jou

Als je een face-to-face sessie volgt bij een gerenommeerde coach, therapeut of trainer, mag je er van uitgaan dat hij zijn aanpak op jouw unieke situatie afstemt. De gebruikte technieken zijn overigens ondergeschikt aan de persoonlijke aandacht die je krijgt. Die bepaalt namelijk voor een groot deel het resultaat. Er moet een ‘klick’ zijn voor een goed resultaat.

Persoonlijk contact op afstand

Bij online training en coaching is dat niet anders! Bij mij krijg je de theorie krijg in een geoptimaliseerde volgorde aangeboden en in mijn Live Sessies heb je persoonlijk contact met mij en andere deelnemers. Al mijn NLP coaching zijn op afstand (dit vind ik een betere benaming dan online).

Op afstand en toch dichtbij

Je wilt op afstand werken met beeld en geluid maar je wilt je toch dichtbij je coach voelen. Dat is het vak en kwaliteit van een gespecialiseerde NLP coach. Dit vereist dat de trainer/coach bij het ontwikkelen van de training en coaching exact moet weten hoe een burn-out en persoonlijke ontwikkeling verloopt en welke vragen en reacties er op enig moment te verwachten zijn.

Training-Coaching 3.0

Vanuit mijn specialisatie met Burnout Coaching op afstand heb ik een belangrijke innovatie doorgevoerd die definitief onze kijk op persoonlijke training en coaching verandert.



  • Theorie bestudeer je nu gewoon thuis in je eigen tijd en tempo. Super gedetailleerd en zo vaak te herhalen als je wilt.
  • Je oefent je nieuwe kennis met andere deelnemers nu verspreid over een aantal maanden in wekelijkse live sessies.
  • Je logt nu iedere week een uur in om samen met je professionele coach aan je thema’s te werken. Veilig en vertrouwd.

Je hoeft de deur niet meer uit voor de beste professionele coaching.

Het traject Burnout Coaching is groepscoaching op afstand voor professionals die ‘onmisbaar’ zijn, maar geremd worden door burn-out, stress, uitstelgedrag, leiderschaps- of communicatieproblemen.

Het traject Business Coaching is volledig individueel en 100% maatwerk en met name voor ondernemers die de volledige aandacht van een senior burnout specialist willen.

Kijk eens welk traject jou het meeste aanspreekt en neem gewoon contact op om te bespreken hoe dit bij jou past. Je bent van harte welkom.