Ho’oponopono: Loslaten door verantwoordelijkheid te nemen en dankbaarheid te voelen
15 januari 2023 

Ho’oponopono: Loslaten door verantwoordelijkheid te nemen en dankbaarheid te voelen


Luister naar de aflevering in mijn podcast Burnout te slim af:
Wacht even tot de speler geladen is.


Iedereen leert je dat je moet loslaten, dat je voor jezelf moet kiezen en dat het uiteindelijk alleen om je eigen geluk en welzijn gaat. Maar ja; je wilt toch wel even van die ander horen dat het hem spijt, dat het allemaal niet zo bedoeld was. Bovendien; voordat je iets kunt loslaten wil je toch wel zeker weten dat het allemaal goed komt. Je wilt de zekerheid van het probleem dat je vasthoudt vervangen door de zekerheid dat het straks beter zal zijn. Ja, je leest het goed: In dit stukje staat verschillende keren moeten en loslaten. Vermoeiend hoor dat loslaten!

Toch is het vreemd dat we zo moeilijk doen over loslaten. In ons lijf en in de gehele natuur is loslaten een natuurlijk proces dat automatisch plaatsvindt. Omdat wij mensen de enige soort zijn die na kunnen denken over wel of niet loslaten, zou je denken dat het toch echt in ons eigen hoofd zit. En dat zit het dus ook!

Volg je eigen natuur en ritme

Dus als je weer je eigen natuur zou volgen, dan hoef je nooit meer na te denken over loslaten: Dan doe je niet anders! Het positieve is dat je dan veel gelukkiger, gezonder en vrijer je eigen leven zou leven. Dat klinkt wel lekker. Toch?! De vraag is hoe je het proces van loslaten weer natuurlijk kunt laten verlopen.

In de oudheid was loslaten heel normaal. Later toen we wat meer met elkaar moesten samenleven werden methoden bedacht om het natuurlijke proces weer te herstellen. In Hawaii waren ze daar erg goed in. Ze werken met Ho’oponopono, wat rechtzetten of herstellen betekent. Het is de natuurlijke manier van loslaten.

De Hawaiiaanse aanpak is zo mooi omdat ze eeuwen geleden al wisten dat de realiteit zich slechts in je eigen hoofd afspeelt. Het lijkt wel of we dat totaal vergeten zijn. We denken tegenwoordig dat de realiteit iets buiten onszelf is en dat alle problemen door anderen veroorzaakt worden. Daarom is het zinvol om je eens in Ho’oponopono te verdiepen:

Ho’oponopono: Hawaiiaans meesterschap

Het eeuwenoude proces van Ho’oponopono is zo’n 30 jaar geleden aangepast aan onze moderne tijd. Het is een Hawaiiaanse methode om problemen op te lossen. Problemen zitten als delen in je persoonlijkheid en werken je tegen in het bereiken van je doelen. Je wilt de delen weer samen laten komen zodat ze elkaar kunnen versterken.

Ho’oponopono leert je dat je voor 100% verantwoordelijk bent voor alle gedrag, problemen en kansen die je in je leven tegenkomt en ervaart. Dus bij jezelf, maar ook in je omgeving (omdat je die zelf tot realiteit omtovert)! Het stelt je tevens in staat om deze verantwoordelijkheid te nemen en alle problemen zelf op te lossen. Je leert om terug in je persoonlijk leiderschap te komen en dat je zelf aan het roer staat.

Ho’oponopono betekent rechtzetten / corrigeren. Vroeger deden de Hawaiianen Ho’oponopono om conflicten, ziektes en onheil op te lossen. Ho’oponopono was een onafscheidelijk deel van de Hawaiiaanse filosofie en manier van leven, waardoor men in harmonie leefde met elkaar, de natuur en de kosmos. Dit is precies waar mensen nu behoefte aan hebben.

Hawaiiaans meesterschap

De Hawaiiaanse genezers waren door hun diepgaande kennis van de schepping in staat om in slechts enkele minuten genezingen tot stand te brengen. Dit waren meesters in de meest pure betekenis. Deze bijzondere kennis, die tot voor kort alleen bij ingewijden bekend was, omvat de werking van de drie delen van ons Zelf (onderbewuste, bewuste en superbewuste). In het gemoderniseerde proces van Ho’oponopono is deze kennis geïntegreerd.

Met het zelfstandig toepassen van Ho’oponopono worden problemen en onevenwichtigheden, die stress en ziekte veroorzaken, op eenvoudige wijze getransmuteerd. Het doel van Ho’oponopono is om geheel congruent te worden en je natuurlijke ritme en afstemming met het verenigd veld (ofwel het goddelijke, de natuurwetten, tao) weer te herstellen.

Ps. Het verenigd veld is de oorsprong van alle natuurwetten en is binnen de natuurkunde en kwantumfysica een geaccepteerd begrip.

Morrnah Nalamuka Simeona

Degene die het klassieke Ho’oponopono aangepast heeft voor deze moderne tijd is Morrnah Nalamuka Simeona. Zij is in 1992 overleden en was volgens oude traditie ‘drager van het geheim’ en ‘genezeres’. Een pure meester. Zij heeft het gemoderniseerde proces overgedragen aan Dr. Ihaleakala Hew Len. Die heeft het nóg verder vereenvoudigd tot de versie die ik hieronder beschrijf.

Dr. Hew Len

Hew Len is de psycholoog die een complete afdeling van zware criminele geestelijk gestoorde misdadigers volledig genas zonder hen zelfs maar te spreken. Hij deed dit enkel en alleen door volledige verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat hij daar zag en wat de misdadigers hadden gedaan en dit op te lossen met het proces van Ho’oponopono.

Dit is geen geromantiseerd verhaal uit oude overleveringen, maar een volledig aantoonbaar, traceerbaar en waar gebeurd verhaal in de jaren 80. Als Dr. Hew Len in staat is om 30 zware psychisch gestoorde criminelen te genezen die in een zwaar beveiligde afdeling van de staatsgevangenis zaten, waar het verloop onder personeel enorm was en die volledig opgegeven waren, wat kan Ho’oponopono dan voor jou betekenen?

Hoe werkt Ho’oponopono?

Als je naar jezelf kijkt dan heb je een bewustzijn en een onderbewustzijn (je bewuste en je onderbewuste). Daarnaast is alles en iedereen met elkaar verbonden door een super-bewustzijn (het superbewuste cq collectief bewustzijn) en een collectief onderbewustzijn.

In je onderbewuste zitten alle herinneringen, ervaringen en overtuigingen opgeslagen die zich constant herhalen en zich aan je bewuste presenteren als gedachten en ideeën. Alle vervelende ervaringen en tegenwerkende gedachten die je tegenkomt zijn het gevolg van deze programmaatjes in je onderbewuste. Het vervelende is dat je geen idee hebt wélk programmaatje voor welk probleem zorgt. daarom dien je het loslaten aan je onderbewuste over te laten.

Het super-bewustzijn is vrij van gedachten en herinneringen en is in constante verbinding met het verenigd veld. Het verenigd veld is de basis van alle natuurwetten en bezit alle wijsheid. Dit is oneindig.

Het verenigd veld

Het enige dat je hoeft te doen is in verbinding te komen met het verenigd veld. Dit doe je o.a. middels meditatie en je bewuste keuze om een Ho’oponopono proces te starten op het moment dat je iets vervelends ervaart.

Je stuurt een boodschap naar je onderbewuste, deze stuurt het door aan het superbewuste en die weer aan het verenigd veld. Het verenigd veld stuurt via je super-bewustzijn energie naar je onderbewuste en reinigt het van de programmaatjes die de klachten veroorzaakten. Dit gebeurt zonder dat je enig idee hebt wat er gebeurt.

Laat de controle los

Als je probeert om vanuit je bewuste de dingen te regelen en te controleren, dan zul je jezelf steeds meer afsluiten van deze basiskennis die ieder mens in zich heeft. Dan wordt je een perfectionistische controle freak die vasthoudt aan vastzittende structuren. Je gaat steeds meer werken vanuit verlangens, gedachten en doelstellingen en steeds minder op basis van intuïtie. Dat wil je niet.

Vanuit een staat van congruentie en rust zul je steeds meer inspiratie ervaren en van daaruit gaan werken. Dit vereist dat je constant bezig bent met reinigen van je onderbewuste. Het vernieuwde proces van Ho’oponopono is daar een perfect zelfhulp-instrument voor. Zoals jouw beperkende en saboterende gedachten nooit op vakantie gaan, zo kan ook Ho’oponopono nooit op vakantie gaan.

100% Verantwoordelijkheid

De basis van Ho’oponopono is het nemen van 100% verantwoordelijkheid voor ALLES wat je waarneemt, doet en ervaart bij jezelf én anderen. Als je de film The Secret hebt gezien, of boeken hebt gelezen over de Law of Attraction, dan zul je wel weten dat je alles zelf creëert wat je ervaart en wat je overkomt. Ps. Dat is de reden waarom ik normaal spreek over de Law of Creating.

Ho’oponopono gaat dus veel verder dan alle huidige ideeën over de LOA; het gaat ervan uit dat je ALLES gecreëerd hebt! Dus óók de dingen die andere mensen (dieren, dingen) doen en die jij waarneemt!! Toen ik dit voor het eerst las, kwam bij mij zo’n helder moment van “dit is de kern, dit is de oorsprong, dit is waar het om draait”.

Dat gevoel heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Alleen al het idee dat eeuwenoude tradities al veel verder waren dan wat wij nu met zijn allen aan het bedenken zijn. Geweldig! 100% Verantwoordelijkheid heeft er alles mee te maken dat je alleen kunt waarnemen wat in jezelf (in je filters) zit. En dat je de realiteit zelf maakt.

Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld

Nou zijn je filters natuurlijk gevuld met alles wat je zelf hebt meegemaakt, maar ook wat generaties vóór jou hebben meegemaakt en aan je hebben overgedragen. Oude ervaringen worden via opvoeding, kerk, school, media, verhalen, gedichten, spreekwoorden en al het andere op je overgedragen.

Dus kun je stellen dat je er geen schuld aan hebt. Dat klopt. Je hebt er geen schuld aan dat je filters zo zijn gevuld. Maar je bent wél verantwoordelijk voor de inhoud van je filters. Voor wat je doet en teweegbrengt. Je hebt de morele plicht om ze zo schoon mogelijk te maken (en te houden).

Schuld is een slecht bedenksel

Schuld en verantwoordelijkheid zijn twee totaal verschillende dingen. Schuld is een bedenksel van machtshebbers om je klein te houden. Om je te onderdrukken. Om je vooral niet zélf te laten denken. Dat doen zij wel voor je! Dat is precies wat je níet wilt en waar je stress, angst en een burn-out van krijgt.

Verantwoordelijk is meer een universeel begrip. Als je verantwoordelijkheid neemt, ga je aan de kant van de oorzaak staan en niet meer reageren op oude patronen of externe oorzaken. Je neemt zélf het heft in handen. Je bent vrij. Zowel in lichaam als in geest. Dat is wat alignment en persoonlijk leiderschap inhoudt.

Leiderschap is 100% verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Misschien is het wel de belangrijkste groeistap in je leven om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je bent en doet, alles wat je zult zijn en doen en alles wat anderen doen binnen jouw wereld. Honderd procent verantwoordelijkheid nemen is de basis voor persoonlijk leiderschap en het realiseren van al je doelen. Leiderschap is je eigen leven vormgeven zoals het oorspronkelijk bedoeld is.

Door volledige verantwoordelijkheid te nemen weiger je om anderen de schuld te geven of excuses te zoeken voor alles wat je niet bevalt. Je komt dus helemaal los van oorzaken en je gaat vanzelf in het NU leven. Je stopt onmiddellijk met gedachten als “wat als ik” en “als ik maar eens” en je gaat je focussen op wat je werkelijk wilt, waar je echt naar toe wilt en wat er toe doet.

Als je iets ervaart wat je niet bevalt, dan zeg je gewoon: “ik neem hier zelf verantwoordelijk voor en ga er nu iets aan doen” en je gaat aan de slag om het aan te pakken en veranderen. Je zult een enorm gevoel van inspiratie, zelfwaardering, zelfrespect en trots ervaren op het moment dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt en de dingen gaat doen die je te doen hebt. Met andere woorden: Als je je missie leeft.

Het proces van Ho’oponopono

Het laatste vernieuwde proces van Ho’oponopono is ontwikkeld als zelfhulp methodiek en is daarom heel eenvoudig zelf te doen. Het lijkt een beetje op mediteren. Bij elke vervelende gedachte, situatie, spanning, irritatie, emotie of welk vervelend ding je ook overkomt, zeg je van binnen de volgende mantra (feitelijk zijn het klanken en gaat het om de energie):

   “ik houd van jou, het spijt me, vergeef me alsjeblieft, dank je wel”.

Je onderbewuste weet wat er verwacht wordt en zal het proces van Ho’oponopono in werking zetten en de emotie zal zich oplossen. Het klinkt voor veel mensen te simpel om waar te zijn: vertrouw er maar op: Miljoenen mensen overal op de wereld passen het proces dagelijks toe!!

“Ik houd van jou”

Liefde is de ultieme manier om vastzittende energie weer los te maken. Ga maar na hoe mensen helemaal kunnen ‘smelten’ als ze een gezonde pasgeboren baby zien of mogen vasthouden. Het gevoel van liefde kun je gebruiken om elke situatie stromend en helend te maken.

Als je werkelijk van elk mens en elke situatie kunt houden, dan leef je constant in een sfeer van liefde, rust, respect en helderheid. Het is de krachtigste manier om je onbewuste filters te reinigen. Om al je doelen te realiseren hoef je alleen maar in deze staat te verkeren. In een staat van liefde trek je automatisch alles aan wat met liefde en inspiratie te maken heeft.

“Het spijt me”

Alles wat jij waarneemt zit in jóuw onderbewuste filters. Dat betekent dat je er 100% verantwoordelijk voor bent. Je wilt die verantwoordelijkheid graag nemen, maar je hebt geen idee welk stukje in jou dit veroorzaakt heeft. Dat hoeft ook niet.

Daarom zeg je tegen het verenigd veld: “Het spijt me”. Je zegt het dus niet tegen de persoon of de situatie, maar tegen het verenigd veld. Je hoeft je dus ook niet kleiner te maken dan die ander. Of een ondergeschikte rol in te nemen. Het gedrag van die ander is slechts een gemeenschappelijk programmaatje dat in jullie onderbewuste draait.

Het gedrag of de situatie is slechts de trigger voor het bewuste om het verenigd veld te vragen om het onderbewuste op te schonen. Doe het op een speelse kinderlijke luchtige toon en intentie. Het spijt me is dat dus heel lief, zacht en vriendelijk.

“Vergeef me alsjeblieft”

Als je jezelf realiseert dat iedereen altijd op elk moment het beste doet wat op dat moment mogelijk is, dan is het makkelijker om te vergeven. Als je jezelf nu ook nog eens realiseert dat je de situatie zelf hebt gecreëerd door jouw onderbewuste processen, dan weet je ook dat alleen jíj het kunt oplossen.

Ook het gedrag van anderen is slechts een programmaatje dat jullie samen op onbewust niveau delen. Om dat programmaatje op te ruimen hoef je alleen maar aan het verenigd veld te vragen om dat voor jouzelf te doen. Bij de ander zal het dan ook vanzelf oplossen.

Dat doe je onder andere door het verenigd veld om vergeving te vragen voor het feit dat jij het hebt aangetrokken, maar dat je geen idee hebt hoe je dat gedaan hebt. Doe het op een speelse kinderlijke toon. Heel luchtig dus.

“Dank je wel”

Dankbaarheid is een enorm sterke manier om alles te realiseren wat je wilt. Zoals je weet werken verlangen, gemis en afgunst het realiseren van je doelen tegen. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je verlangen, gemis en afgunst neutraliseert.

Je hoeft alleen maar blij en gelukkig te zijn met wat je hebt om al je doelen te realiseren. Dankbaarheid in het Ho’oponopono proces is gericht aan het deel in jou dat je huidige problemen veroorzaakt.

Dank je wel voor het laten zien van dit programma zodat ik het kan opruimen, dank je wel dat je het opgeruimd hebt, dank je wel dat er nu ruimte komt voor inspiratie en liefde. Om dit te bereiken stuur je de boodschap wederom naar het verenigd veld.

“En het is klaar!”

Persoonlijk vind ik dit de allermooiste zin en intentie in Ho’oponopono: “En het is klaar”

Mediteren met Ho’oponopono

Mediteren is een eenvoudige techniek die je weer terugbrengt naar een natuurlijke ontspannen houding. Het is een geweldige manier om weer tot rust te komen, stress los te laten, de dag af te sluiten, balans te vinden, in flow te komen, te herstellen van een burn-out en gezonder te worden. Bovendien is het gewoon heel lekker om te doen.

Veel mensen hebben een vreemd beeld bij mediteren en denken dat het iets spiritueels is. Een ‘ver van mijn bed show’. Jammer, want mediteren kan je helpen om weer dichter bij jezelf te komen. Mediteren is een eenvoudige techniek die je snel kunt leren. In onderstaande video kun je geheel gratis mijn meditatie-cursus volgen.

In de meditatiecursus begeleid ik je door je eerste meditatie op basis van het Ho’oponopono proces. Daarna kun je zelfstandig mediteren. Het is dus niet nodig om steeds deze video te volgen. Maar als je hem eens wilt herhalen is dat natuurlijk helemaal prima. Vertrouw op je eigen vermogen om te weten wat goed is voor jou. De video duurt een half uur. Als je er aan begint, is het verstandig om een rustig moment te kiezen. Zoek een plek thuis waar je niet gestoord kunt worden (en vertel anderen dat je niet gestoord wilt worden). Zet je telefoon uit. Zet de radio, tv of muziek uit.

Ps. Het ‘probleem’ met mediteren is dat het zo simpel een eenvoudig is, dat je er een training voor moet volgen omdat je anders niet weet of je het goed doet! De clou is dat je het altijd goed doet (jaja; vertrouw er maar op).

Zoals ik in de meditatiecursus heb uitgelegd, is het slim om dagelijks twee keer 20 minuten te mediteren. Doe dit in ieder geval de eerste vier weken. Dan is je onderbewuste er wel aan gewend. De meeste mensen merken na enkele weken al een wezenlijke verandering in hun ontspanning, gezondheid en welzijn. Ga maar ontdekken wat het met jou doet. Anders kun je altijd nog een burnout of business coaching traject volgen. Dan leer je alles wat je nodig hebt.

Dankbaarheid werkt ook in een crisis

Als je veel dankbaarheid ervaart, dan mag je daar heel dankbaar voor zijn. Dankbaarheid is namelijk de sleutel tot geluk, welzijn, goede relaties, gezondheid, blijheid, persoonlijke groei, ontvankelijkheid, ondernemerschap, warmte, zelfacceptatie, autonomie en nog veel meer mooie aspecten van het leven. Genoeg redenen om hier eens wat dieper op dankbaarheid in te gaan. Ik ben in ieder geval al heel dankbaar dat je hier bent en de tijd neemt om deze blog te lezen. Dank je wel.

Ja; dat mag je best zeggen. In eerste instantie omdat je het meent, maar ook om er een gewoonte van te maken om op te merken waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn. Mogelijk wordt dankbaarheid hierdoor jouw levenshouding die gericht is op het opmerken en waarderen van het positieve in je leven, werk, relatie en de wereld.

Dit is voor jou als je nu in de problemen zit

Ik wil me even richten op mensen (die mensen kennen) die momenteel dieper in de shit zitten dan wat we wenselijk achten. Die even in een crisis zitten. Of dat nu een echtscheiding, depressie, burn-out, werkeloosheid, faillissement of ziekte is. Gewoon een crisis dus.

Als je in een crisis zit, heb je al redenen genoeg om dankbaar te zijn. Ja; je leest het goed. Ben maar blij dat je dit nu mag ervaren. Een crisis is gewoon een abrupte en onverwachte correctie van scheefgegroeide overtuigingen. Iets wat al langer fout zat, wordt nu gecorrigeerd. Daar kun je heel dankbaar voor zijn.

Hoe kun je in een crisis tóch dankbaar zijn?

Hoewel het in een crisis soms moeilijk lijkt om nog ergens dankbaar voor te zijn zou ik toch maar gaan oefenen met dankbaarheid. Het is namelijk (zelfs wetenschappelijk) aangetoond dat mensen die midden in een crisis in staat zijn om dankbaarheid te ervaren, veel sneller herstellen en uit de crisis geraken.

Mensen hebben de natuurlijke, biologische en sociale neiging om op gevaren, fouten en problemen te focussen. Dat is heel nuttig om te overleven in bedreigende situaties. Maar is een crisis wel een bedreigende situatie!?

Een crisis is geen bedreiging, maar de doorgang naar een nieuwe, mooiere, liefdevollere en gezondere realiteit

De eerste en belangrijkste stap om in élke situatie dankbaarheid te voelen is je focus te verleggen van het probleem naar al het andere dat er is. Dat kan op twee manieren:

 • Zoom je beeld van de werkelijkheid uit en maak het abstracter.
 • Kijk heel bewust naar al het andere wat NIET het probleem is.

Crisismanagement via dankbaarheid

Stel je zit in een vechtscheiding en je ziet alleen nog maar de negatieve kanten van je (ex-)partner. Die focus is heel ongezond voor jezelf, je kinderen, je situatie, je leven en je ex. Hoe heftig de situatie ook is, je kunt altijd dankbaar zijn voor bijvoorbeeld het feit:

 • dat je leeft en kunt ademen, praten, denken
 • dat je ouders hebt (gehad)
 • dat je kinderen hebt gekregen met je ex
 • dat je haat én liefde kunt voelen
 • dat de zon (af en toe) schijnt
 • dat je kleren hebt om aan te trekken
 • dat er mensen zijn die je kunnen helpen
 • dat je deze blog nu leest
 • dat je dankbaarheidslijstjes kunt maken
 • dat je ……  (vul zelf maar in)

Dankbaarheid en loslaten kun je leren

Ga actief aan de slag met zoveel mogelijk dankbaarheid ervaren. Maak er een levenshouding van en ervaar alle voordelen die het je zal opleveren. En als je momenteel een crisis ervaart: Stel je maar eens voor hoe mooi het is als je er alweer een tijdje overheen bent, helemaal vrij en gelukkig leeft en terugkijkt op de meest waardevolle periode van je leven…..

Uiteraard gaat mijn coaching over het ervaren van de voordelen van dankbaarheid, mildheid, loslaten en leven in het NU. Dus kijk eens naar de burnout coaching. Dan leer je de essentie van Ho’oponopono, NLP, Het Oplossingsgericht en Systemisch Werken toepassen op elke mogelijke crisis en situatie in je werk en leven.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.