Bij burn-out is het: geen woorden maar daden!
12 maart 2024 

Bij burn-out is het: geen woorden maar daden!

Wanneer je voor het eerst te maken krijgt met een burn-out, lijkt het alsof de grond onder je voeten wegzakt. Je lichaam en geest zijn compleet uitgeput. Wat nu? De oplossing ligt niet in mooie woorden, maar in het aanpassen van je gedrag. Geen woorden, maar daden!

Energiebeheer is cruciaal

Burnout ontstaat door meer energie te verbruiken dan je aanvult. Dit kan komen door te hard werken, te veel stress en onvoldoende rust. Herken dit patroon in je leven. Realiseer je dat je lichaam niet zomaar ‘op’ is. Het is een gevolg van langdurige overbelasting.

Woorden hebben kracht

Je woorden hebben invloed op hoe je je voelt. Positieve woorden kunnen je een beter gevoel geven, terwijl negatieve woorden je verder naar beneden halen. Probeer positieve taal te gebruiken, zoals: “Ik ga dit oplossen” in plaats van “Ik weet niet wat ik moet doen.”

Neem verantwoordelijkheid

In plaats van de schuld buiten jezelf te zoeken, is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Kijk naar wat jij zélf anders kunt doen om je situatie te verbeteren. Stel jezelf de vraag: "Hoe kan ik mijn leven anders inrichten om beter voor mezelf te zorgen?"

Zoek professionele hulp

Burn-out herstel is complex vanwege de onderliggende issues. Vaak heb je daarbij hulp nodig. Dit kan een coach, psycholoog of therapeut zijn. Begin bij je huisarts voor een diagnose en zoek daarna de juiste hulp die bij jou past.

Herkaderen van gedachten

Herkaderen betekent dat je leert om situaties anders te bekijken. In plaats van te denken “dit gaat nooit goed komen,” kun je leren denken “ik kan dit aanpakken.” Dit helpt je om positiever en oplossings-gerichter te zijn.

Verander je structuren

Het is niet genoeg om alleen positief te denken. Je moet de structuren die je burn out hebben veroorzaakt aanpakken. Verander je dagelijkse routines (in kleine stapjes), stel grenzen en zorg voor voldoende rust en slaap.

Blijf bewegen

Fysieke activiteit is belangrijk voor je herstel. Ga wandelen, (licht) sporten of onderneem andere activiteiten die je leuk vindt. Beweging helpt om stress te verminderen en je energieker te voelen. Maak het een vast onderdeel van je routine.

Nieuwe gewoonten creëren

Herstel gaat niet alleen over het vermijden van stress, maar ook over het creëren van nieuwe, gezonde gewoonten. Denk aan meditatie, gezonde voeding en hobby’s die je energie geven. Focus op wat je blij maakt en blijf hieraan werken.

Leer hoe je maar één vraag hoeft te stellen

Herstel van een burn-out vraagt om actie. Verander je woorden en gedrag, zoek hulp, en pas je leefstijl aan. Er is één super krachtige vraag die je daarbij enorm zal helpen. Je leert hem in mijn gratis e-book:

Download mijn e-book ‘Burnout te slim af met één gouden vraag die direct rust geeft’.


Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.