Herstellen van burn-out kan alleen NU in dit moment

Herstellen van burn-out kan alleen NU in dit moment

Herstellen van een burn-out kan alleen in het NU. In dit huidige moment. Alleen in het NU kun je stappen zetten naar herstel. Veel mensen leven in de toekomst of het verleden, maar zelden in het hier en nu. Hier zijn een paar concrete adviezen om je te helpen in het moment te blijven en je burn-out te slim af te zijn.

Begrijp wat hier en nu betekent

Je lichaam is altijd in het nu, maar je geest dwaalt vaak af naar het verleden of de toekomst. Dit kan leiden tot stress en vermoeidheid. Als je je concentreert op je ademhaling of je fysieke sensaties, kom je weer in het nu.

Concreet advies: Focus op je ademhaling. Adem diep in en uit, en merk hoe je lichaam reageert.

Herken je signalen

Je lichaam geeft signalen af als je te veel stress hebt. Vermoeidheid, geïrriteerdheid en vergeetachtigheid zijn voorbeelden. Luister naar deze signalen en neem actie.

Concreet advies: Houd een dagboek bij van je energie- en stressniveaus. Noteer wanneer je je moe of gestrest voelt en wat je op dat moment deed.

Vermijd onnodige stress

Veel stress komt voort uit zorgen over de toekomst of piekeren over het verleden. Deze zorgen zijn vaak gebaseerd op aannames en niet op de werkelijkheid.

Concreet advies: Als je merkt dat je piekert, vraag jezelf dan af of dit piekeren je NÚ helpt. Zo niet, probeer het dan los te laten en focus op wat je nu kunt doen.

Maak tijd voor ontspanning

Ontspanning is essentieel om te herstellen. Plan bewust tijd in voor activiteiten die je helpen ontspannen en in het hier en nu brengen, zoals wandelen, lezen of muziek luisteren.

Concreet advies: Plan elke werkdag een half uur voor een ontspannende activiteit. Zet deze tijd in je agenda als een afspraak met jezelf.

Ga meer NEE zeggen

Het is belangrijk om je grenzen te kennen en aan te geven. Te veel hooi op je vork nemen kan leiden tot overbelasting en burn-out.

Concreet advies: Oefen met nee zeggen. Begin met kleine dingen en werk je weg omhoog naar grotere verzoeken.

Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je moeite hebt om in het hier en nu te blijven of als je signalen van een burn-out ervaart, is professionele hulp zeer waardevol. Een gespecialiseerde burnout coach kan je begeleiden en je de tools geven die je nodig hebt.

Concreet advies: Overweeg om contact op te nemen met een burn-out coach voor een intakegesprek.

Blijf leren en oefenen

Herstellen van een burn-out en in het hier en nu leven is een continu proces. Blijf leren en oefenen. Gebruik technieken zoals mindfulness en meditatie om jezelf te helpen in het nu te blijven.

Concreet advies: Probeer dagelijks een mindfulness oefening. Er zijn veel apps en online resources beschikbaar die je kunnen begeleiden.

Download mijn e-book

Wil je meer praktische tips en adviezen om burn-out te voorkomen en te herstellen? Download mijn e-book 'Burnout te slim af met één gouden vraag die direct rust geeft'. Het zit vol met waardevolle inzichten en oefeningen die je direct kunt toepassen.


Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.