Zo realiseer je jouw doelen in 4 minuten
01 januari 2017 

Zo realiseer je jouw doelen in 4 minuten

Dit is traditioneel de tijd om goede voornemens te maken en nieuwe doelen te stellen. Maar wat nou als je wist hoe je al die doelen in slechts vier minuten kunt realiseren? Zou je dan nu al net zo blij zijn als wanneer je al je voornemens en doelen al gerealiseerd had? En wat zou je dan nu allemaal voor leuke dingen kunnen gaan doen terwijl je volledig in het hier en nu blijft en geniet van alles wat er nu al is? Dat je dus helemaal niets hoeft te veranderen! De realiteit is, dat jij de enige bent die bepaalt wat reëel is. Jij bent de enige die jou tegenhoudt om je realiteit zo te perfectioneren dat je er helemaal gelukkig van wordt.

Wat is realiteit?

De realiteit is wat jij maakt van alles wat er om je heen gebeurt en wat je bewust of onbewust waarneemt en verwerkt tot jouw realiteit. Zoals je al weet kijkt iedereen anders tegen een situatie aan. De een beschuldigt de ander ervan dat hij niet reëel is en dat hij de realiteit niet onder ogen wil zien. Realiseer je de volgende keer dat iedereen zijn eigen realiteit creëert en dat de ‘buitenwereld’ dus NIET de realiteit is.

Hoe creëer je realiteit?

Simpel gezegd creëer je jouw realiteit door jezelf in een eindeloze cyclus bepaalde vragen te stellen en het antwoord op een bepaalde manier te interpreteren. Kijk even naar het plaatje bij deze blog: Je stelt jezelf een vraag waardoor je jouw aandacht in een bepaalde richting stuurt. Vervolgens interpreteer je het antwoord dat je krijgt. Dat gebruik je weer als input voor de vraag die je jezelf stelt. Enzovoort, enzovoort.

Hoe verander je jouw realiteit?

Je kunt het antwoord op deze vraag wel raden: Je verandert je realiteit door andere vragen te stellen, je aandacht te verschuiven, het antwoord anders te interpreteren en dit weer als input te gebruiken voor de nieuwe vraag die je stelt. Is het zo eenvoudig? Ja zo eenvoudig is het. En soms (als je dik in de shit zit) kun je wel wat professionele hulp gebruiken.

Hoe realiseer je jouw doelen in 4 minuten?

Je snapt het al: Door andere vragen te stellen en het antwoord anders te interpreteren verander je jouw realiteit en dus ook de behoefte om die te veranderen (jouw doelen)! Nou snap ik dat je daar graag wat handvatten bij wilt hebben. Dus hieronder vind je een krachtige oefening die je zelf kunt toepassen. Neem er de tijd voor en laat de vragen en antwoorden goed bij jezelf binnenkomen:

  1. Wat is de situatie die je wilt veranderen (de reden van je doel of voornemen)?
  2. Waar let je op waardoor het lijkt dat je situatie niet verandert in de richting die je graag wilt?
  3. Wat aan je situatie verandert al wel in de gewenste richting, dat je nog niet is opgevallen?
  4. Voel eens in je lijf wat er verandert als je deze vraag stelt en positief beantwoordt.
  5. Welke ándere dingen in je leven veranderden wel in de richting die je wilt?
  6. Als je hier de volle aandacht aan geeft, hoe verandert dan het gevoel in je lijf?
  7. Als je nu met dit goede gevoel terugdenkt aan je situatie, hoe ervaar je deze dan nu?

Persoonlijke Effectiviteit

Je kunt deze oefening zo vaak herhalen als je wilt. Je zult ervaren dat je steeds meer in het hier en nu komt. NLP en het Oplossingsgericht Werken gaan is essentie over het verschuiven van je aandacht. Dat is de slimste manier om je persoonlijke effectiviteit te verhogen. Je hoeft meestal maar weinig anders aan je situatie te veranderen dan het beeld dat je er van maakt. Stel je eens voor dat je dat automatisch en onbewust zou doen; Hoe effectief zou je dan zijn?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Kees
Door

Kees

op 02 Jan 2017

doelen realiseren in 4 minuten
ha jos, dank voor deze vragen. de 3e vind ik een lastige. hoe kan ik iets benoemen dat al verandert maar dat me nog niet is opgevallen....? dat valt toch per definitie niet op.....; hoe kan je t dan weten, benoemen? groeten, kees

Anne-Claire
Door

Anne-Claire

op 02 Jan 2017

Reactie
Ik sluit me aan bij de opmerking van Kees.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 02 Jan 2017

veranderen

Mooie vraag: Dit is precies de reden waarom we in problemen blijven hangen! Alles verandert altijd, maar omdat we te grofstoffelijk kijken, zien we niet dat er al heel veel veranderd is. Het leerdoel voor veel mensen is om te leren naar de kleine veranderingen te kijken.
 

Neem het voorbeeld van een mandarijn: Pak eens een mandarijn en vouw de schil open. Is het nog een mandarijn? Haal er één partje uit. Is het nu nog een mandarijn? Haal er nog een partje uit. Is het nog steeds een mandarijn? Ga zo door tot er nog één partje in zit. Is het nu nog een mandarijn? Haal nu het laatste partje er uit. Is het nu nog een mandarijn?
 

De essentie is dat de mandarijn al enorm veranderd is, maar dat we pas nádat het laatste partje er uit is, vinden dat de mandarijn een schil geworden is.
 

Stel je nu voor dat de mandarijn een vervelende situatie is. Dan lijkt die vervelende situatie niet te veranderen totdat je een hele grote verandering bereikt hebt (vaak stellen we ook nog extreem hoge eisen aan het eindresultaat).
 

Vraag 3 gaat er dus om dat er al veel positiefs veranderd is, maar dat je dat nog niet eerder is opgevallen. Door daar nu bij stil te staan en eens grondig te overdenken wat er allemaal al wél veranderd is, zal je beleving van de situatie direct veranderen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down