Zo motiveer je mensen in de 21e eeuw
15 februari 2016 

Zo motiveer je mensen in de 21e eeuw

Alles wijst er op dat eenvoudige productie-werkzaamheden zullen verdwijnen uit Nederland en de gehele ‘Westerse’ maatschappij. Wat echter lijkt te blijven is de stijl van leidinggeven die hoort bij eenvoudig productiewerk: ‘Belonen als je jouw targets haalt en straffen als je ze niet haalt’. Wat een groot deel van het westerse management vergeet (of niet weet) is dat die volledig achterhaalde extrinsieke motivatoren niet meer werken. Dat komt omdat motiveren bij complexe taken (zoals we die vooral kennen in Nederland) heel anders werkt. Als we snel uit de economische crisis willen komen (en er uit willen blijven) dan dienen we écht effectiever te gaan motiveren.

Hoe moet je leidinggeven?

Dan Pink is een bekende onderzoeker op het gebied van motivatie en toont in onderstaande Ted-talk heel duidelijk (en volledig onderbouwd) aan dat we heel anders moeten gaan leidinggeven en aansturen. De nieuwe aanpak dient gebaseerd te zijn op drie pijlers: autonomie, meesterschap en bijdrage. En of je nu ondernemer bent, of manager, medewerker, ambtenaar, opvoeder van je kinderen of een moderne Nederlander; pak al je moed bij elkaar en ga motiveren op een manier zoals die in deze tijd past en werkt.

Iedereen zal voor zichzelf moeten uitmaken hoe hij een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Het gaat er in ieder geval om dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft en dat je jouw unieke kwaliteiten inzet. Voor mijzelf is dit het trainen en coachen van mensen. Met name Lead2Flow gaat over intrinsieke motivatie, autonomie, meesterschap en bijdrage. Ga ontdekken wat jóu motiveert:

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down