Zelf-sabotage bij succes
23 november 2014 

Zelf-sabotage bij succes

Vooral ondernemers hebben er last van: Je zet je 100% in om succesvol te worden en als je er bent breek je alles weer af. Veel mensen noemen dit zelf-sabotage. Maar is dat wel zo? Het meetbare resultaat is, dat ‘alles’ wat je opgebouwd hebt, weer afgebroken wordt. Maar ja; dat deed je vroeger ook met Lego. Je bouwde een mooi huis en daarna haalde je het weer uit elkaar. Vervolgens begon je weer opnieuw. Daar is Lego voor gemaakt. Een bedrijf (baan, relatie, reputatie) meestal niet.

Als je de term zelf-sabotage gebruikt, geef je in ieder geval aan dat je het niet leuk vind. De vraag is of je die term zelf bedacht hebt. Of hebben anderen dat voor jou gedaan? Want mogelijk vind je het zelf géén zelf-sabotage. Omdat je van jezelf weet, dat je niet houdt van consolideren.

Misschien ben je veel meer een ‘bouwer’.

Iemand die liever iets opbouwt en dan weer verder gaat. Veel interim managers zijn zo’n types. Die willen hun volle energie stoppen in een veranderproces. Als het klaar is, zijn ze zelf ook klaar en gaan weer naar een nieuwe uitdaging.

Maar ja; stel dat je een bedrijf hebt opgebouwd en je bent de zaak aan het saboteren. Je hebt er geen zin meer in en laat de zaak verslonzen. De resultaten zakken en je laat het gewoon gebeuren. Eigenlijk zit je te wachten tot je (bijna) failliet bent. Kun je weer opnieuw beginnen.

In dit geval is het slim om de onderliggende structuur te herkennen en een oplossing te vinden voor dit gedrag. De structuur is vaak hetzelfde: “Je huidige manier van doelen stellen past niet bij jou.” Je bent veel te veel gefocust op het resultaat, terwijl je dit nauwelijks interesseert.

Wat je anders moet doen, is je volledig concentreren op het bouwen.

Op jouw persoonlijke kracht. Je laat het einddoel helemaal los en je gaat lekker je eigen ding doen. Ps. De optie om het einddoel zó ver weg te leggen dat je het nooit zult halen is niet verstandig. Dat is een truckje. Dat werk niet.

De essentie is, dat je weer terug in flow komt. En blijft. Dat je in elke situatie jouw kracht en uitdaging herkent. Dat je overal kansen ziet en die aangrijpt. Dat je heel dicht bij jezelf blijft en alleen dát doet wat bij jou past. Dat je jouw persoonlijk leiderschap zover ontwikkeld hebt, dat je altijd succes hebt. In flow blijft.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down