Weet jij zeker dat je er komt?
9 november 2014 
in Stress

Weet jij zeker dat je er komt?

Ben jij in je leven vooral gestimuleerd op het behalen van resultaten, of meer op het plezier in het bereiken ervan? Ben je op school vooral gemotiveerd om je best te doen, of meer op het halen van goede cijfers? Speelde je in een team voor de lol, of om te winnen? Zegt je baas dat je goed bezig bent, of kijkt hij alleen naar de cijfers? De meeste van ons worden vooral geprikkeld en afgerekend op resultaat. Het is natuurlijk belangrijk om resultaten te behalen, maar wat we vaak vergeten is dat dit veel stress, onrust en angst (fomo) oplevert. Je bent vergeten hoe je alle activiteiten het prettigst en het makkelijkst doet. In onze opvoeding en maatschappij is dit een ondergeschoven kindje.

Wat wil je nou eigenlijk zélf!

In mijn middelbare schooltijd konden we bijles krijgen om te leren hoe je het beste kunt leren. Probleem was, dat ze mij een bepaalde methodiek wilde opdringen. Daar had ik toen al geen behoefte aan. Niemand heeft mij ooit gevraagd hoe ik het zélf het liefste wilde doen. Nou had ik dat toen ook echt niet geweten. Maar het had me geholpen te ontdekken, hoe ik op míjn manier het beste uit mezelf haal. Dan had ik minder studie keuze stress ervaren.

In de huidige tijd zijn veel oplossingsgerichte trainers actief om leraren en ouders te leren hoe ze kinderen veel meer op hun capaciteiten en kwaliteiten kunnen complimenteren. Hiermee leren ze hoe ze altijd hun doelen zullen realiseren. Gewoon omdat ze zeker weten wat ze kunnen.

Volwassen hebben pech

Voor volwassenen is dit helaas een beetje laat. Die moeten dat zelf leren. Vaak pas als de druk en de stress al resulteert in burnout symptomen. Opmerkelijk genoeg leren we in geen enkele training om ons verander-vermogen te ontwikkelen. We kunnen overal leren hoe we doelen realiseren, maar niemand leert ons hoe we tijdens de rit op onze eigen kracht en vermogens vertrouwen.

Om die reden ben ik super gelukkig dat ik (via lange omwegen) de manier gevonden heb om te leren hoe je al je energie geeft aan het proces. Zodat je áltijd het vertrouwen en de veerkracht hebt om op je pad te blijven. Zodat je altijd in je kracht blijft. Zodat je niet eens hoeft na te denken over je doelen, omdat je van binnen volledig overtuigd bent dat je er altijd komt.

Leer om je hulpbronnen in te zetten

Zoals je al weet is mijn gehele aanpak gericht op het inzetten van je hulpbronnen. Hiermee groei je in persoonlijke kracht, alignment en leiderschap. In mijn coaching werk ik veel met NLP en het Oplossingsgericht Werken. Dat zijn beide methodieken die je helpen om je hulpbronnen (je energie) terug te vinden en effectief in te zetten.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down