Wat kost coaching?
10 april 2018 

Wat kost coaching?

Als je in de problemen zit; denk je dan aan de kosten van coaching om het probleem op te lossen, of denk je aan wat het je oplevert als het probleem is opgelost? Sinds het tijdperk van de supermarkt denken we vooral in korting en lage prijzen. Als de Calvé pindakaas bij AH goedkoper is dan bij Jumbo, dan koop je hem toch daar. Het is immers dezelfde pindakaas. Als je een nieuwe auto wilt waar je ongelooflijk blij van wordt omdat hij er zo blits uitziet: kies je dan voor een Fiat Panda of een duurdere Fiat 500? (die er heel anders uitziet, maar technisch vrijwel hetzelfde is). Maar wat nu als je een auto wilt die je van A naar B brengt, of als je totaal geen interesse in auto’s hebt: Welke van de twee zou je dan kiezen?

Business Coaching van ondernemers:

Stel je bent ondernemer en je weet even niet meer wat je moet doen om verder te komen. Je probeert het antwoord te vinden door veel na te denken. Helaas krijg je geen antwoorden maar wel stress. Dan ga je het met vrienden bespreken die je vooral heel veel gratis maar nutteloze adviezen geven. Je bent zo druk met jezelf bezig dat je vergeet om een professionele en gespecialiseerde coach in te schakelen die direct de structuur herkent en je helpt om dit in enkele uren coaching op te lossen. Als het gaat om een beslissing van 2 miljoen euro:

  1. De beslissing om je bedrijf te verkopen of uit te breiden laten bepalen door vrienden die zelf geen ondernemer zijn. Of:
  2. Samen met een Business Coach voor €430 per maand blijvend onderzoeken wat jouw missie, visie en energie-gevers zijn.

Welke aanpak zou jij kiezen?

Burn-out Coaching bij uitval door stress:

Stel je bent ZZP-er met een gemiddeld inkomen van €5000 per maand en je hebt een zware burnout waardoor je niet meer kunt werken. Niet werken betekent: geen inkomsten! Je hebt de keuze tussen:

  1. Een professioneel burnout traject van €3500 waarmee je binnen één maand weer kunt werken en omzet genereren. Of:
  2. De gratis hulp van een praktijkondersteuner van je huisarts en wat zelfhulpboekjes waardoor het herstel twee jaar duurt en je €120.000 inkomen mist.

Welke van de twee zou jij kiezen?

Personal Coaching bij spreekangst:

Stel je hebt spreekangst en je durft geen voorstelrondjes te doen en presentaties te geven, terwijl dit wél een vereiste is in je huidige baan en toekomstige carrière. Je leidinggevende en collega’s zijn onderhand wel klaar met je smoesjes en zien het niet meer zitten met je. Je hebt de keuze:

  1. Je kiest ervoor om je terug te trekken en je carrière te laten bepalen door je spreekangst. Of:
  2. Je trekt de stoute schoenen aan en je laat in enkele uren coaching je spreekangst los.

Welke van de twee zou je kiezen?

Wat zal het je opleveren?

De clou van dit verhaal is dat je met professionele en gespecialiseerde coaching heel snel heel grote stappen kunt zetten. Maar ja; dan komt natuurlijk de ‘allerbelangrijkste’ vraag die we in onze verzorgingsstaat direct stellen: Wat kost dat dan?

Ik ben zelf eens bij een professionele businesscoach geweest die €400 per uur vroeg (wat veel mensen indertijd belachelijk vonden). Na vijf uur coaching (totale kosten €2000) steeg mijn omzet binnen twee maanden met €20.000. In de maanden daarvoor had ik (zonder resultaat) dezelfde problematiek al met diverse collega’s en bevriende ondernemers besproken. Welke aanpak denk je dat ik voortaan zal kiezen?

Professionele Coaching heeft een enorm hoge ROI

De clou van dit verhaal is dat de kosten van coaching totaal onbelangrijk zijn: Het gaat er om hoe snel je tot resultaat komt en wat je dat oplevert. Het gaat er uitsluitend om wat je ROI (Return On Investment) is. Als je nu eens naar je eigen uitdagingen kijkt: Wat zou het jóu opleveren als je heel snel je problemen loslaat en je weer verder kunt in je werk, je leven en je relatie? Welke keuze zou je dan nu maken?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down