Verwarring en doorbraak
14 oktober 2012 
in Stress

Verwarring en doorbraak

Volgens Dr. Richard Bandler (de mede-grondlegger van NLP) is verwarring de doorgang naar een nieuwe en mooiere realiteit. Zoals deelnemers ervaren hebben, maak ik in mijn trainingen en coaching veelvuldig gebruik van verwarring. De reden is heel eenvoudig: het is gewoon de snelste manier om een doorbraak te realiseren. Behalve effectief is de groeistap ook grondig en definitief. Tijdens de verwarring gebeuren er een aantal dingen waardoor je contact maakt met je onbeperkte vermogens.

De ene theorie spreek er van dat je contact maakt met het goddelijke, de natuurwetten, het universum. Andere stellen dat je werkelijk in contact komt met je innerlijke bron, je onderbewuste. Praktisch gezien creëer je een leegte (ruimte) waarin alles mogelijk is. Hetzelfde kun je ook met hypnose bereiken.

Bij complete verwarring wordt je linker hersenhelft ‘uitgeschakeld’.

Je kunt niet meer denken en niet meer praten. Er komen wat hakkelende geluiden uit je mond en je kijkt een beetje verdwaasd uit je ogen. In deze fase zoek je naar houvast. Het ‘enige’ wat je hebt is de onbeperkte kennis waar je via je rechter hersenhelft toegang toe hebt. Vanuit dit diepere weten maak je een nieuwe keuze. Dat is precies het moment dat je de groeistap of de doorbraak maakt.

Ontdek nieuwe mogelijkheden

Bij lichtere vormen van verwarring maak je feitelijk meer ruimte in je hoofd. Je gaat nieuwe mogelijkheden ontdekken. Anders naar zaken kijken. Met hersenscans zie je dit ook letterlijk gebeuren: Je gebruikt meer delen van je hersenen om een oplossing te vinden of doorbraak te maken. Door de verwarringen werkt de oude manier van het oplossen van een probleem even niet. Je zult iets anders moeten bedenken.

Stel dat je als oplossing voor het oplossen van problemen een probleem hebt gecreëerd door slechts één methode toe te passen die je toepast op alle problemen die je tegenkomt in de dagelijkse dingen die we zoal tegen kunnen komen. Stel dat deze oplossing het vinden van een cognitief antwoord is op je probleem en dat je door heel hard na te denken en te beredeneren een antwoord hoopt te vinden dat er altijd al was en dat je had gevonden door goed naar je gevoel of je intuïtie te luisteren. Als je mij dan een verstandelijke vraag zou stellen waarmee je nog beter je best lijkt te doen om een cognitieve oplossing te vinden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik een wedervraag stel die toch minimaal enige verwarring bij jou tot stand zou kunnen brengen. En laat in deze wedervraag nou het antwoord op je vraag ingesloten zitten waarmee je direct ruimte creëert in je hoofd. Dan zou je jezelf nu zomaar spontaan die ene uiterst belangrijke vraag kunnen stellen die ruimte geeft aan wie je was, bent en kunt en zult zijn. Want alles is mogelijk-heden. Toch?!

Mensen die uit een verwarring komen lijken net kuikentjes die uit hun ei komen.

Het eerste wat zien, grijpen ze vast. Daarom is het zo belangrijk om een prettige, veilige, motiverende en vrolijke sfeer te creëren. Je koppelt dan direct een positieve ervaring aan het nieuwe inzicht. Als je nog niet zeker weet welk inzicht je zult kiezen, dan geeft de sfeer je het zetje in de rug om de meest versterkende keuze te maken. Daarom ben ik bijna altijd met een big smile aan het coachen en training. Ik vind het niet alleen het mooiste wat er is, maar het helpt je ook nog eens om nog sneller te groeien! Wat wil je nog meer?!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down