Verandermanagement
15 juni 2015 

Verandermanagement

Bij de term verandermanagement denk je meestal aan het managen van een verandering. Vaak wordt vergeten dat het veranderen van het management misschien wel belangrijker is. Het idee dat er iets moet veranderen komt meestal voort uit een overtuiging dat het nodig of wenselijk is. Je hebt vastgesteld dat wat je doet niet meer past bij wat er is. Blijkbaar was je onvoldoende verbonden en heb je onvoldoende meebewogen. Je wilt dit corrigeren zodat je weer in de pas loopt met wat het beste bij past.

Het managen van veranderingen

Als je in flow bent, beweeg je vanzelf mee met wat er is. Dan hoef je veranderingen niet te managen. Als je automatisch meebeweegt met alle veranderingen is er immers geen noodzaak om bij te sturen. Dit is natuurlijk de meest ideale situatie. Maar we zijn ménsen, dus helemaal perfect zal het nooit gaan.

Als we veranderingen niet effectief managen zullen we in een crisis belanden. Dan hebben we het over een burnout, faillissement of vechtscheiding. Dan heb je een ouderwetse verandermanager nodig die knopen doorhakt, beslissingen afdwingt en forse correcties doorvoert.

De clou is om vroegtijdig waar te nemen dat er een afwijking ontstaat en dan direct bij te sturen. Dan hoef je slechts kleine stapjes te zetten en blijf je het meest trouw aan jezelf en je gevoel. Dan blijf je het meest in flow. We weten allemaal dat dit het beste is. Toch?!

Veranderen van het management

De vraag is waarom we zo bang zijn om te veranderen. We passen ons immers constánt aan omstandigheden aan. Dus waarom zijn sommige veranderingen dan zo beangstigend? Wat zorgt er voor dat we niet veranderen, terwijl we heel goed weten dat we het wél moeten doen?

Bij normale veranderingen neem je steeds kleine beslissingen. Bij grote veranderingen neem je een belangrijke beslissing. Belangrijke beslissingen zijn gebaseerd op het vermijden van onze diepste angst. Ons onderbewuste is vooral gericht op het herkennen en vermijden van gevaar.

Deze diepste angst heeft meestal met het verlies aan zekerheid te maken. Je diepste angst weerhoudt je ervan om veranderingen door te voeren waarvan je niet zeker weet wat het resultaat zal zijn. Dat geldt dus voor alle grote veranderingen!

Wat doet angst met je?

Vanwege deze angst houd je zelfs vast aan een zeer onprettige situaties. Je weet op cognitief niveau wel dat je iets moet doen, maar je onderbewuste weerhoudt je ervan. Je hebt een ‘interne manager’ nodig die in eerste instantie vooral je gevoel van onzekerheid wegneemt.

Als je op onbewust niveau de zekerheid hebt dat het goed zal gaan, kun je jezelf weer richten op veranderingen die je leuk vindt. Dan zet je stappen omdat je het leuk vindt. Dan ben je weer in flow en beweeg je soepel met alle veranderingen mee. Dus óók met de grote!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
dorothy
Door

dorothy

op 15 Jun 2015

veranderen
Zo mee eens Jos, we houden vast aan het oude, bekende vanwege de zekerheid die ons dat biedt, ook al is het niet naar tevredenheid. En als we daar lang genoeg in blijven, dan gaan we klagen (ik ben ervaringsdeskundige). Hoe heerlijk voelt het als je dan uiteindelijk je zelf management verandert en gewoon zegt: ik doe het anders!

Hugo Greefhorst
Door

Hugo Greefhorst

op 15 Jun 2015

veranderen
In de praktijk blijkt dat bedrijven ook vasthouden aan gewoontes omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn. Ze weten niet beter en zien het niet als noodzaak om te veranderen en voelen dus ook geen pijn. Zonder last geen verandering. Het is het voorhouden van de spiegel en laten beseffen dat dingen anders kunnen en dat we in de gelegenheid worden gesteld om te mogen helpen om het in flow te laten. Gewoon om te helpen het slimmer te doen, beetje bij beetje, zonder dat het ontspoort.

Jos
Door

Jos

op 18 Jun 2015

Spin
Verkopers gebruiken om deze reden de SPIN verkoopmethode. Ze letten minder op de situatie en helpen de klant om zich bewust te worden van de negatieve effecten van de huidige situatie. De klant wordt zich bewust dat veranderen toch echt wel nodig is.

Loes
Door

Loes

op 15 Jun 2015

ver...ander...en
De ander...mag best ver..ander...en... Er over lezen is best oké. Maar als het mezelf betreft, dan is veranderen, onzeker, onvoorspelbaar, angstig en eng. Naast inzicht is er ook vooral durf en moed voor nodig.

Nynke Doevelaar
Door

Nynke Doevelaar

op 16 Jun 2015

veranderingen
Weer heel herkenbaar. Ik heb moeten erkennen dat ik heel veel moeite heb met veranderingen. Jij schrijft vooral over de veranderingen die je zelf in gang kunt zetten. Maar meestal is veranderen nodig omdat er buiten jezelf dingen veranderen. Dat schrijf je ook, meebewegen, aanpassen. Dat kost bij mij de nodige moeite. Het is geen onwil en ik kan ook heel goed net doen alsof ik het allemaal prima vind en me 'vanzelf' aanpas. Maar inmiddels (schade en schande) weet ik dat het tijd kost. Vaak zie ik het pas achteraf of word er door anderen op gewezen dat mijn gevoel van onbehagen voortkomt uit veranderde omstandigheden. (nieuwe mensen, nieuwe rollen, groepsprocessen). Dus geef ik mezelf nu wat tijd en ruimte als ik merk dat ik het even niet meer bij kan houden.

Anguska Selbach
Door

Anguska Selbach

op 16 Jun 2015

Verandering
Voor het met geloof en vertrouwen doorvoeren van een grote verandering is een (duidelijk herkend) verlangen of een (duidelijk gevoelde) noodzaak nodig. Maw je moet wel weten wat en waarheen je wilt om een grote stap te durven nemen. Zelf worstel ik regelmatig met onbestemde ideeën en gevoelens mbt (wel gewenste) veranderingen en blijf dan toch steken in het oude vertrouwde, tenzij 'iets' mij tot een stap noodzaakt. Van 'go with the flow' naar (terugkerende) onvrede is soms maar een kleine stap en die gaat altijd gepaard met de vraag: accepteren of uitstappen? Meestal kies ik voor accepteren, vanuit het idee: ik weet wat ik heb (en dat is zo slecht nog niet) en niet wat ik krijg. Maar de twijfel over die beslissingen komt altijd weer terug, en de 'flow' laat zich steeds moeilijker terugvinden.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 16 Jun 2015

Veel situatie zijn net niet vervelend genoeg

Veel situatie zijn net niet vervelend genoeg om er iets aan te veranderen!!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down