De TAO volgens Jos
11 december 2011 

De TAO volgens Jos

Toen ik mijn eerste boek las over de TAO, dacht ik dat ik een NLP boek aan het lezen was. Alles wat er in stond was zo herkenbaar. De schrijver gebruikte zelfs bekende NLP termen. Maar al lezende realiseerde ik me dat NLP voor een belangrijk deel op oosterse filosofieën als de TAO, het (Zen) Boeddhisme en Ho’oponopono gebaseerd is. De TAO is een eeuwenoude Chinese filosofie en staat voor de universele, tijdloze, onbenoembare, oneindige kosmische eenheid. De bron van alles én tegelijk de bestemming van alles.

Onvatbaar

De TAO heeft geen begin en geen einde. Het is een holistische benadering. In het oosten noemen ze dit ‘datgene wat niet te benoemen valt’. Dit zijn wij als westerlingen natuurlijk niet gewend. Net als met alles, proberen wij de TAO in woorden en concepten te vatten. Maar ‘helaas’ is dat onmogelijk. Op het moment dat je denkt dat je de TAO kunt uitleggen (of dat je denkt dat je het snapt) dan heb je vette pech. Dan heb je slechts iets gecreëerd waarvan jij denkt dat het zo is.

De werkelijkheid

Wat jij kunt bedenken is nog niet een fractie van de werkelijkheid. De werkelijkheid kunnen we met onze zintuigen namelijk niet waarnemen. We kunnen alleen waarnemen wat wij er van maken. Maar helaas creëren we tegelijkertijd met ditzelfde beeld ook meteen de wereld waarin we leven. Als filosofen en levenskunstenaars roepen dat we met positievere intenties een betere wereld kunnen creëren, dan worden ze niet series genomen. Jammer; het zou zo mooi kunnen zijn!!!

Veiligheid

Ons vermogen om dingen te benoemen en ‘echt’ te maken, geeft een vorm van veiligheid, houvast. Je ziet dat duidelijk bij kinderen. Als er ‘paniek’ heerst, trekken ze zich in een hoekje terug met een knuffel. Ze maken het overzichtelijker, veiliger. Maar helaas doen we dat als volwassenen ook met ‘onszelf’. We vormen een beeld van onszelf (ons ego) dat ons houvast geeft. Nou ja; zou moeten geven. ps. Als je nu weerstand voelt; dit is dus de reden!!

Jouw ego

Met ‘ego’ bedoel ik niet wat we normaal gebruiken voor mensen die zich heel erg ‘profileren’. Die een ‘groot ego’ hebben. Nee, ik bedoel met ego datgene wat we allemaal hebben. Wat ons maakt wie we zijn. Wat ons uniek maakt. Het beeld over wie we zijn. Het voordeel van ons ego is, dat we allemaal iets eigens hebben. Uniek zijn. Wel zo spannend!

Het grote nadeel van ons ego is, dat het ons afsluit van de oneindige mogelijkheden. Van het grote geheel. Van de TAO. Van alles wat is en wat niet is. Door ons ego zullen we nooit in staat zijn om de oneindige mogelijkheden te kunnen waarnemen. Werkelijk in het NU te zijn.

Afstand nemen

Maar gelukkig kunnen we wel wat meer loskomen van ons ego. Je doet het bijvoorbeeld in het weekeinde als je je werk loslaat en lekker de natuur in trekt. Als je afstand neemt van de dagelijkse beslommeringen en alle problemen die we tegenkomen. Kijk maar eens naar dit filmpje:

 

Verbondenheid

Ik heb, op basis van de TAO, een heel eenvoudige twee-stappen methode ontwikkeld om los te komen van je ego en om weer meer verbonden te raken met wie je wérkelijk bent. Je leest het goed: ‘weer’. Als baby was je namelijk 100% verbonden. Met het opgroeien en het vullen van je linker hersenhelft (met ervaringen), raakte je steeds meer van dit vermogen vervreemd. Maar als je jouw rechter hersenhelft nog hebt 🙂 , dan heb je ook nog steeds het vermogen om die verbondenheid te ervaren.

Oefening

De methode is gebaseerd op deze twee stappen:

Stap 1: Realiseer jezelf dat wat je jezelf nu toedicht slechts een fractie is van wie je wérkelijk bent en neem afstand van dit beeld.

Stap 2: Maak contact met alles wat niet je ego is (alles andere dus) en laat je ego en niet-ego weer met elkaar versmelten.

Mensen die al een training bij mij gevolgd hebben zullen delen van het PLT proces en de NLP oefening ‘Visual Squash’ hierin herkennen. Dat klopt. Het gaat er om dat we de ‘constructie’ die we in ons hoofd over onszelf maken, leren herkennen (NLP-communicatiemodel) en loslaten. En dat we de delen die uit elkaar gegroeid zijn weer laten samenvloeien. Wie zou je niet kunnen zijn als je jouw volledige potentie zou benutten?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down