De lessen van spreekangst en burnout
12 mei 2012 

De lessen van spreekangst en burnout

Wat kunnen we leren van mensen met bloosangst, spreekangst en burnout? Allereerst is het interessant dat deze sociale angsten vaak dezelfde oorzaken hebben als burnout. Aangezien spreekangst de meest voorkomende sociale fobie is, zou dus bijna iedereen een burnout kunnen krijgen! Die vraag krijg ik inderdaad vaak van mensen met een sociale fobie. En het antwoord is JA. Vaak hebben mensen meer last van bloosangst en spreekangst dan van alle burnout symptomen. Want vermoeidheid, geïrriteerdheid en gejaagdheid zijn toch normaal!?

Iedereen is toch wel eens moe. Iedereen heeft het toch druk met werken, kinderen, partners, huishouden, aan verwachtingen voldoen en afspraken nakomen. Daar ben je inmiddels wel aan gewend geraakt. Je bent zelfs trots dat je het allemaal zo goed weet te bolwerken. De bordjes in de lucht weet te houden. Je barst van de energie.

Natuurlijke of opgefokte energie?

Maar de vraag is of dat natuurlijke energie of opgefokte energie is. Adrenaline. Stresshormonen. Overleven in een hyperactieve wereld. Maar goed: In ieder geval blijf je er mee op de been. Totdat je een voorstelrondje moet doen, een presentatie moet geven, enkele collega’s of medewerkers moet toespreken, of gewoon eens het woord wilt nemen in een vergadering. Dan lukt het plotseling niet vanwege je sociale fobie. Sla je dicht, wordt je rood of ga je trillen. Dus daar wil je vanaf.

In mijn trainingen zitten altijd een mix van mensen die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken (met leerdoelen) en mensen met burnout of sociale angsten (afleerdoelen). Ze volgen allemaal tegelijkertijd dezelfde training. Dat kan alleen, omdat al deze (af-)leerdoelen dezelfde onderliggende sturing hebben.

Ontwikkel persoonlijke kracht en leiderschap

De mensen die aan hun persoonlijke kracht en leiderschap willen werken, realiseren zich dat ze inzichten en gereedschappen nodig hebben om verder te groeien. De mensen met burnout en sociale angsten hebben deze gereedschappen hard nodig om van hun probleem af te komen. Ze hebben te lang gewacht en zijn er een beetje laat bij! Dát is wat we kunnen leren van deze mensen.

Begin daarom NU met je persoonlijke ontwikkeling en blijf hier constant aan werken. De rest van je leven. Kort samengevat gaat het vooral om het naleven van de volgende leefregels:

Leefregel 1: Leef je EIGEN leven

Als je in deze hyperactieve wereld niet heel helder hebt wat jouw missie, jouw reden van bestaan, jouw taak is, dan weten andere mensen wel wat jij moet doen. We krijgen zoveel signalen, nieuwsberichten, vragen, verplichtingen, verwachtingen op ons af, dat we onszelf kwijtraken. Omdat dit zo ongelooflijk veel energie kost, raak je volledig uitgeput. Zorg dus dat je jouw persoonlijke missie, jouw reden van bestaan heel helder hebt. Maak constant de afweging of iets bij jouw missie past. Zo niet: Stop ermee. Zo wel: Doe er meer van.

Leefregel 2: Doe alleen wat ENERGIE oplevert

Mensen hebben in wezen maar twee bewegingsrichtingen: Van de pijn weg en naar plezier toe. Dat zie je heel duidelijk terug in wat we belangrijk vinden. Sommige dingen zijn belangrijk omdat we iets willen vermijden (van de pijn weg). Sommige dingen vinden we belangrijk omdat we ze prettig vinden (naar plezier toe). Het verschil voel je in de energie. Het vermijden kost heel veel negatieve energie; daar raak je uitgeput van. Leuke dingen doen levert energie op.

Dus: Stop met energiekostende dingen en doe alleen nog energiegevende dingen.

Leefregel 3: Zet jezelf op de EERSTE plaats

Als je iedereen anders belangrijker vindt dan jezelf, dan kun je wel een missie hebben en weten waar je energie van krijgt, maar gaat het er niet van komen. Dan ga jezelf toch weer wegcijferen en in je oude valkuil stappen. Dus verhoog je eigenwaarde, vind jezelf weer het belangrijkst van allemaal. Vanuit deze houding kun je de juiste prioriteiten stellen, energie opbouwen en er écht zijn voor jezelf en anderen.

Leefregel 4: Laat oude SHIT los

We maken allemaal vervelende dingen mee. Dat hoort bij het leven. Jouw vermogen om negatieve (zware) ladingen los te laten, bepaalt voor een groot deel hoe je nu in het leven staat. Als je alle oude shit met je mee blijft slepen, zul je snel uitgeput raken. Stop hier mee. Ben je elke dag bewust dat je steeds voortborduurt op oude ervaringen. Dus laat de negatieve ervaringen los, zodat ze in je huidige leven niet meer domineren.

In mijn trainingen leer je niet alleen perfecte loslaattechnieken (afleerdoelen), maar je leert ook hoe je je eigen leven in het hier en nu leeft, energie krijgt en je eigenwaarde verhoogt (aanleerdoelen) en hoe je dit helder communiceert. Je komt er altijd sterker uit. Je kunt je nu inschrijven.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Mariken van Zwam
Door

Mariken van Zwam

op 6 June 2012

Al jarenlang bekijk ik de
Al jarenlang bekijk ik de goede tips die mensen geven aan anderen om ‘het leven’ wat gemakkelijker aan te kunnen. Wat mij steeds weer opvalt – ook dus in de leefregels die hierboven staan – is dat degene die de adviezen krijgt fundamenteel ‘op zichzelf’ geplaatst wordt, dus NIET gezien wordt als een sociaal wezen dat interactief bezig is met anderen. Wat ik daarom mis in al die heel goedbedoelde leefregels en tips is de erkenning van het feit dat een mens geen ‘eiland’ is. Ieder mens heeft – hoe vervelend soms ook – rekening te houden met anderen. Als voorbeeld: een (alleenstaande) ouder kan niet uitgebreid ‘aan zichzelf gaan werken’ door de hele dag in bad of bij de (psycho)therapeut of in de gymzaal te zijn, want hij/zij moet domweg voor zijn/haar kinderen zorgen… hij/zij móet op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats zijn. Willen of niet willen, daar wordt niet naar gevraagd. Juist die onlosmakelijkheid van sociale verplichtingen en druk maakt het leven zo ingewikkeld. Ja, er kan wel in gesnoeid worden, maar dat kan maar ten dele, bovendien heeft dat vaak onbedoeld negatieve consekwenties. Voorbeeld: de ouder uit het bovenstaande voorbeeld kan natuurlijk zijn/haar kinderen naar de kinderopvang sturen zodat hij/zij wat verlichting krijgt, maar…. misschien mist die ouder de financiën om dat te kunnen doen… misschien is er geen plaats bij de kinderopvang… en zeker is het zo dat de ouder zal moeten afwegen of hij/zij bereid is een deel van de ontwikkeling van zijn/haar kinderen te missen omdat hij/zij zichzelf op de eerste plaats stelt. Daarom zou ik willen voorstellen om de adviezen niet als “in steen gehouwen” voor te schotelen, maar ze wat losser te geven en daarbij duidelijk te maken dat ieders mogelijkheden qua tijd en energie en financiën en ontwikkeling verschillend zijn en dat een advies géén dwingend opgelegde eis is. Vergeet niet dat iemand die u om advies komt vragen wat zwakker in zijn/haar schoenen staat dan de ‘gemiddelde’ mens, wat betekent dat een advies al snel wordt opgevat als een ‘moeten’. Overigens lees ik uw blogs met veel plezier en ik steek er ook nog wat van op… met vriendelijke groet, Mariken van Zwam

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 6 June 2012

Bij de instructies die je
Bij de instructies die je krijgt als je gaat vliegen, wordt duidelijk verteld dat je eerst zélf je reddingsvest moet aandoen en daarna pas bij je kindje. Ze geven ook duidelijk de reden hiervoor: als je zelf niet gezekerd bent, kun je ook niet voor je kind zorgen. Zo is het in het leven ook: je zorgt eerst dat je zélf lekker in vel zit en daarna heb je alle kracht en energie om voor anderen te zorgen. Je ruimt ook eerst je eigen rugzakje op voordat je met anderen aan de slag gaat (en hen belast met jóuw rugzakje). Dat is dus heel anders dan jezelf isoleren en je asociaal gaan gedragen. Alsmaar door blijven hollen en aan alle verplichtingen blijven voldoen (hoe noodzakelijk en dwangmatig het ook mag lijken) levert vaak een averechts resultaat op: bijvoorbeeld mopperende gestreste ouders die geen tijd nemen om eens écht naar hun kind te luisteren. Dus doorbreek het patroon en ga wérkelijk het contact aan vanuit een energieke en zelfbewuste energie. gr. Jos Verheijden

Ellen
Door

Ellen

op 6 June 2012

Beste Jos,
Beste Jos, Hoe zit het dan met negatieve dromen? Zegt dat iets van je angsten en hoe ga je er dan mee om? Erkennen dat het een droom is en zegt iets waar je mee zit… Groetjes, Ellen

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 6 June 2012

Negatieve dromen zijn helaas
Negatieve dromen zijn helaas ook geen bedrog. Als je bang bent dat iets gaat gebeuren dan is de kans groot dat je er steeds meer op gaat letten en je het steeds serieuzer gaat nemen. Zo ontstaan bijvoorbeeld veel angststoornissen. Dus angsten kun je maar beter loslaten. Dromen die gebaseerd zijn op het vermijden van dingen zijn helaas ook al geen bedrog. Het vermijden van dingen zorgt er voor dat je aandacht er steeds op gevestigd is en dat het een zware lading heeft. Dat zorgt er voor dat het zich steeds meer zal manifesteren. Dus vermijdend gedrag kun je maar beter loslaten en omzetten naar benaderend gedrag. In de verschillende artikelen op deze blog lees je al eenvoudige manieren om dat te doen. In mijn trainingen leer je de finesses. Succes, Jos Verheijden

Doppie
Door

Doppie

op 6 June 2012

Ik lees graag je stukken,want
Ik lees graag je stukken,want er staan ontzettend veel goede dingen in. Zelf heb ik ook wel eens moeite met het feit dat coaches zeggen, luister naar je gevoel, want soms kan dat gewoon wel eens niet. Er moet ook brood op de plank komen,dus ik kan wel voelen dat ik wil stoppen met werken of ander werk,maar er hangen ook nog andere dingen mee samen. Oud zeer loslaten,dat is denk ik ook wel de grootste struikelblok bij mensen.Oude opvattingen etc. Succes en warme groet, Doppie

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 6 June 2012

Het grote punt is, dat als je
Het grote punt is, dat als je in een bepaalde situatie vast zit en je geen uitweg meer weet, dat je dan een oplossing zoekt met de kennis die je nu hebt. Het probleem is echter dat deze zelfde kennis je in deze situatie heeft gebracht. Je hebt dus geheel andere inzichten en kennis nodig om uit die situatie te komen. Je moet je oude patronen dus los durven laten. Tegelijk moet je weer contact maken met de oneindige mogelijkheden die je al zag toen je nog een kind was. Dus stel jezelf de vraag: ‘Hoe zou een kind van 3 jaar met deze situatie omgaan?’ En ga dat dan doen. Als je hier weerstand tegen voelt, dan zijn dat weer die patronen die je opgebouwd hebt en waar je nu in vast zit. Vaak is de enige manier om dit soort dilemma’s te doorbreken om een goede coach of trainer te vinden die je helpt om de eerste stap te zetten. Jos Verheijden

Julia
Door

Julia

op 24 February 2013

Dromen....
Jos, ik las net een comment en jouw reactie op dromen. Ik kan mij niet meer herinneren dat ik gedroomd heb. Al jaren en jaren niet. Ik heb mij wel eens afgevraagd hoe dit komt terwijl ik vroeger wel veel dromen had. Maar onlangs, ik geloof dat het vorige week was, werd ik wakker met een droom dat de berkenblaadjes, die normaal heel lang aan de boom blijven zitten, heel snel, door de wind, van de haag werden geblazen. Dat was een gigantisch mooi spektakel omdat ik hier twee grote lange hagen heb. Ik ben gek op mijn beukenhagen. Ik heb gehuild omdat ik daarbij het gevoel had dat ook voor mij de lente weer zou komen, mijn leven weer mocht beginnen. Er gebeurt sinds enige tijd veel in mijn leven. Ik ontmoet weer andere mensen, ik merk dat de Pesso Therapie aanslaat. Ik verheug mij op mijn cursus die ik aangeboden heb gekregen, ik schrijf sinds kort op blogs. De vier leefregels had ik graag eerder van iemand willen horen. Het had mij veel ellende bespaart maar ik weet ze nu en zal er naar leven. IK heb mijn les geleerd :-)

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down