Wat is de realiteit die je waarneemt?
22 januari 2017 

Wat is de realiteit die je waarneemt?

Alles wat je als realiteit waarneemt is slechts het interpreteren van trilling. Je neemt trilling waar en vervormt dat tot wat je ‘realiteit’ noemt. Dat doe je dus IN je hoofd. Veel mensen denken nog dat de ‘realiteit’ de buitenwereld is waar je naar kijkt en dat iedereen dus dezelfde realiteit ziet. Dat is dus niet zo: Je realiteit is toch echt jóuw binnenwereld en iedereen creëert zijn eigen realiteit! Mogelijk klinkt dit voor jou niet realistisch en houd je liever vast aan het idee dat alles is zoals het is. Maak je eigen keuze. Besef echter wél dat je hiermee je vermogen tot creëeren uit handen geeft.

Hoe bekijk jij een televisie?

Kijk eens naar dit voorbeeld: Als je iemand uit de middeleeuwen naar een film op televisie zou laten kijken, zal hij je vragen hoe die mensen, paarden, koeien en huizen in dat kleine kastje passen. Hij verbaast zich er over dat ze zo klein zijn. Zeker met een 3D flatscreen snapt hij niet hoe je er zo diep in kunt kijken.

Als wij zelf naar een film kijken, snappen we dat het niet echt is. Dat die mensen niet écht in dat kastje zitten. Hoewel: Als je kijkt hoe geëmotioneerd, betrokken en gebonden we blijven kijken en meeleven, dan weet ik nog niet zo zeker of je het verschil wel écht snapt. We kennen allemaal de verhalen dat GTST acteurs op straat aangesproken worden op hoe ze zich in de soap gedragen!!

Een televisie is gewoon een kastje dat trilling produceert.

Uit die trilling maken wij beeld, geluid en beleving. Het kastje zélf is echter ook jouw interpretatie van een trilling. De gehele werkelijkheid die wij als zodanig beleven is trilling waar wij beelden, geluiden, geuren, smaken, gevoelens en een beleving van maken.

Het intessante is dat jij zelf ook met een bepaalde frequentie trilt. En dan komt er een wetmatigheid om de hoek kijken: Wat jij als ‘realiteit’ waarneemt wordt voor een groot deel bepaald door je eigen trilling (energie). Als je bijvoorbeeld wat depri bent, dan zie je andere mogelijkheden dan wanneer je topfit en enthousiast bent. Als je in scheiding ligt zie je andere kwaliteiten bij je partner, dan wanneer je verliefd bent.

Kwantumfysica

In de kwantumfysica ziet men ‘realiteit’ als het gevolg van:

  1. De vraag die we als observeerder stellen.
  2. Wat we als reactie terugkrijgen.
  3. Hoe we deze reactie meten en vergelijken met eerdere ervaringen.
  4. Hoe we het resultaat van deze meting ervaren.

Als we dit echt zouden kunnen bevatten, dan besef je dat alles mogelijk is. Dat je jouw eigen realiteit creëert en dat je die naar believen kunt aanpassen. Gewoon door een andere vraag te stellen en het antwoord anders te interpreteren. Dan ben je schepper van je eigen werkelijkheid. Dan sta je aan het roer van je eigen leven.

Ieder heeft zijn eigen realiteit

Tegelijkertijd proberen anderen hún realiteit aan jou uit te leggen. Als iemand je bijvoorbeeld verwijt dat je niet realistisch bent omdat je gewoon lekker vrij en in flow je eigen leven leeft, dan kun je nu als antwoord geven dat je liever je eigen realiteit creëert.

In mijn trainingen en coaching ga je dit proces op jezelf toepassen. Heel eenvoudig uitgelegd ga je leren hoe je jouw aandacht en energie zo stuurt dat je veel beter in je vel komt te zitten. In deze flow is het veel makkelijker om jouw ideale wereld te creëren.

Wil je dit tot in de puntjes beheersen, volg dan Business Coaching. Dan leer je jouw persoonlijke effectiviteit te verhogen omdat je weet hoe jij je eigen realiteit creëert.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Suzanne Kahlert
Door

Suzanne Kahlert

op 23 Jan 2017

mooi onderwerp: de realiteit die je waarneemt
Hallo Jos,Heel mooi hoe je dit uitlegt. En hoe je mensen leert zich bewust hiervan te worden. Zelf ben ik me hier al langer van bewust en ben ik meestal heel voorzichtig met oordelen. Ik werk aan mezelf door te zoeken naar het positieve in alles, en het negatieve te vermijden. Hierdoor creëer ik mijn realiteit. Opbouwende gedachten, andere oplossingen bedenken, de tijd nemen voor vernieuwende ideeën. Ik was hier al een tijd mee bezig en jou uitleg is nog eens een extra bevestiging voor bewustwording en anders denken. Dank je wel.Met vriendelijke groet Suzanne Kahlert

Ramona
Door

Ramona

op 23 Jan 2017

Eigen realiteit
Vorig jaar heb ik een rand-psychose gehad en mijn realiteit was dus anders dan ieder ander zijn realiteit. Dit was heel verwarrend en kwam door mijn eigen onzekerheid. Best apart hoe je eigen hoofd je voor de gek kan houden. Door te leren omdenken heb ik mijn hoofd weer laten merken wie de baas is! Maar de lijn tussen realiteit en waanzin kan dus plots flinterdun zijn!

Marca Bahlmann
Door

Marca Bahlmann

op 07 Feb 2017

Wat is de realiteit die je waarneemt
Mooi hoe je dit omschrijft. Het is zeker zo als je goed in je vel zit. Dat je dan alles anders waarneemt. Ik sport nu heel veel en voel me heel goed. Maar merk ook dat mij denkwijze en waarneming heel anders is. Ik mediteer veel meer en het lijkt dan ook dat ik alles helderde waarneem. En ik vind het ook heel interessant over die vraag stelling. Daar ga ik me nog eens meer in verdiepen. Bedankt Groet Marca

alain Temmerman
Door

alain Temmerman

op 12 Dec 2017

wat is de realiteit die je waarneemt
Mocht ik naar je kijken, zie ik je niet. Wat ik zie zijn kleurvlekjes. Deze maken deel uit van mijn visualiteit welke op haar beurt een eigenschap is van mijn bewustzijn. Datgene wat zich buiten mijn blikveld bevindt (bv achter mij) bestaat niet en is er enkel wanneer ik me omdraai. Buiten ons bewustzijn om is geen licht noch donker. Onze waarnemingen zijn geen eigenschappen van onze omgeving maar innerlijk subjectief. Dag en nacht bestaan dus enkel in ons hoofd. We hebben geen idee over de feitelijke realiteit. We bewegen ons door een ruimte waarvan we niet weten waaruit ze bestaat. We hebben op geen enkele wijze rechtstreeks contact met elkaar. We ontvangen dus geen enkele objectieve informatie over onze omgeving. Wanneer iemand uit het zicht verdwijnt bestaat deze 'persoon' in zijn visuele vorm niet meer. Wanneer we onze ogen sluiten in een kamer denken we nog altijd aan deze kamer zoals we ze ons visueel voorstellen, echter deze kamer bestaat niet meer. Daar bevindt zich enkel een feitelijkheid waarover we geen enkele notie hebben: de wereld zonder bewustzijn. Je zou onze visuele beleving kunnen omschrijven als een driedimensionaal stripverhaalprentje. Niet meer niet minder. Dus als ik naar ‘jou’ kijk zie ik eigenlijk een stukje van mezelf, van mijn bewustzijn want mijn visualiteit maakt daar deel van uit. 1 Stel je een vakantiebestemming voor met een blauwe hemel, een blank strand…… Zonder bewustzijn en zintuiglijke interpretatie daar aanwezig is er geen blauwe hemel, een blank strand…… de vooropgestelde omgeving van deze vakantiebestemming bestaat daar objectief ter plaatse gewoonweg niet.

Vrije geest
Door

Vrije geest

op 20 May 2021

Ik heb dus een realiteit gecreëerd die niemand anders met mij deelt omdat ieder zogezegd een eigen realiteit heeft. Mijn realiteit is het afval wat ik dagelijks uit de natuur opraap, het ongenoegen en onverdraagzaamheid die ik persoonlijk ervaar, de knallen van stropers waarbij weer een olifant het leven liet op mijn reizen door Afrika, hoe de mensheid zich heeft ontwikkeld als plaag op deze planeet. Doordat ik mij juist hiervan bewust ben draag ik zoveel mogelijk op een positieve manier bij aan alles wat mijn realiteit vormt, wie bezit dan de echte realiteit als mijn realiteit, hoe tastbaar en zichtbaar ook niet de realiteit is waarvan ik dacht dat iedereen deze kon waarnemen ? Dus wil ik mijn realiteit veranderen " Gewoon door een andere vraag te stellen en het antwoord anders te interpreteren. " zijn deze rariteiten die ik waarneem en ervaar verleden tijd ? En toch zal ik mijn realiteit nooit kunnen veranderen al bepaal ikzelf in welke mate deze mijn leven beïnvloedt.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 21 May 2021

Er bestaat geen ‘echte realiteit’ maar uitsluitend hoe ieder het ziet. Als je naar de stroper kijkt die een inkomen willen verdienen en hiervoor olifanten neerschieten dan ga je bijvoorbeeld zien dat er geen sociale voorzieningen zijn in dat land en dat zijn kinderen doodgaan als hij geen inkomen genereert. In deze realiteit lijkt het slimmer om het afval te laten liggen en je aandacht te verleggen naar betere en verantwoordelijker manieren voor de stroper om een goed inkomen te genereren. Tegelijk hoeft dir niet jouw ding te zijn, dus kijk hoe je het meeste inpact kunt hebben in jouw realiteit.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down