arrow_drop_up arrow_drop_down
Persoonlijk Meesterschap
12 januari 2013 

Persoonlijk Meesterschap

Persoonlijk meesterschap heeft alles te maken met vrije keuze. Op het pad dat je leven vormgeeft, ben je in staat om vrije keuzes te maken. Een vrije keuze kan alleen voortkomen uit intuïtie. Uit verbondenheid met het universele bewustzijn. Al het andere is gebaseerd op identificatie (je herkennen in eerdere ervaringen) en nominalisaties (dingen voor echt aannemen). In onze opvoeding en maatschappij wordt ons geleerd om te voldoen aan verwachtingen van anderen. “Eet je bord leeg, ga rechtop zitten, als grote mensen praten moeten kleine kinderen hun mond houden”.

Als je voldoet aan verwachtingen, kun je jouw plaats in de maatschappij zeker stellen. Het geeft een vorm van veiligheid, van erbij horen. Maar dit is niet wie je bent of wat je nodig hebt; het is wat anderen voor jou bedacht hebben.

Persoonlijk meesterschap gaat over wérkelijk vrije keuze

Je plaats in de maatschappij bouw je op door jezelf te identificeren met omstandigheden, vaardigheden, gedragingen en je omgeving. Dit is wie je bent. Je bouwt hiermee tegelijk je ego op: Dit is wat jou uniek en speciaal maakt. Het proces van identificeren houdt in dat je gedrag gaat verwarren met wie je in alle grootsheid wérkelijk bent. Je neemt een identiteit aan en gaat die als de werkelijkheid zien. Voorbeelden hiervan zijn: “ik ben een goed mens, ik ben directeur, ik ben een goede vader, ik ben een meester, ik ben de moeite waard”.

Door de angst om ‘jezelf’ te verliezen ga je die bedachte identiteit verdedigen. Je gaat jezelf (deze bedachte identiteit dus) steeds belangrijker vinden en je groter maken dan anderen. Je gaat je afzetten. Het enige dat je hiermee doet, is jezelf afsluiten van wie je wérkelijk bent. Je zult nooit weten wie je wérkelijk bent, als je niet bereid bent om je ego (je bedachte identiteit) los te laten.

Je identiteit is feitelijk een beschrijving van eerdere ervaringen.

Het is dus niet de werkelijkheid, maar jouw beschrijving ervan. Door deze beschrijving te bevriezen (te nominaliseren) ga je meer vertrouwen op de beschrijving dan op de werkelijke ervaring. Dit is dus trauma, vastzittende energie. Echter: Alles is constant in beweging en aan het veranderen. Nominalisaties verhinderen je om deze verandering te kunnen ervaren. Groeien in persoonlijk meesterschap is het doorlopende proces van het loskomen van identificaties, steeds meer vrij worden en gaan leven vanuit intuïtie en verbondenheid.

Persoonlijk meesterschap is je zelf loskoppelen van oorzaken en je verbinden met je intuïtie.

In Lead2Flow wil ik je enkele gereedschappen voor dit groeiproces aanreiken. Je leert oplossingsgerichte technieken toepassen op je zelf en je omgeving. Je gaat je meer bewust worden van je lijf en wat dit jou te vertellen heeft. We werken nog wel op basis van identificaties op het niveau van visie, missie, identiteit, waarden en overtuigingen, maar we gaan ze heel luchtig en vrij maken en je flexibiliteit verhogen.

Lead2Flow is gericht op taakvolwassen mensen die hun leven wel zo’n beetje op de rit hebben. Je merkt dat je door de crisis uit je kracht gaat. Je bent je bewust van je invloed op anderen en je wilt hier volledige verantwoordelijkheid voor nemen. Dit geldt dus voor ondernemers, leidinggevenden, professionals, coaches, trainers, therapeuten, begeleiders en opvoeders. Alles wat je leert ga je direct toepassen in je werk en leven. Ben jij klaar voor de volgende stap?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Pieter Bos
Door

Pieter Bos

op 16 January 2013

Mooie training
Beste Jos, Dat is een mooie ontwikkeling. "Loslaten" is één. Maar wat grijpen we vervolgens aan? Of gaat het - wat je zegt - niet inderdaad om luchtiger te worden, meer te leren spelen met het tastbare, waaronder onze fixaties? In de wetenschap dat we zowel "de vorm" als "het vormloze" representeren? De wijsgeer Epictetus deed ooit de gevleugelde uitspraak "Geen mens is vrij die nog geen meester van zichzelf is". Meesterschap markeert het verschil tussen slavernij en vrijheid. Een waardevolle boodschap in deze tijd van toenemende materiële en formele verplichtingen en afhankelijkheden.

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 19 January 2013

Meesterschap is een oplossing hebben
Meesterschap heeft te maken met het weten hoe je er het beste van kunt maken. Een leerling is degene die een meester volgt. Een meester weet zichzelf te ontwikkelen. Als een leerling zich voor zijn eigen leven en persoonlijke ontwikkeling afhankelijk maakt van meesters, zal hij zich als slaaf gaan gedragen. Zowel de meester als de leerling hebben ieder hun verantwoordelijkheid om zich vrij te maken. De sterkste neemt de eerste stap: De meester dient de leerling bewust te maken van zijn eigen vrije keuze. Te leren wat hij kan leren en dan zijn eigen pad te gaan. Ps. Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat slavendrijvers doen....

Reactie plaatsen