Persoonlijk Leiderschap trainingen gaan online door!
09 maart 2020 

Persoonlijk Leiderschap trainingen gaan online door!

Door de impact van het Corona virus worden nu wereldwijd veranderingen doorgevoerd die verspreiding moet voorkomen. Veel oude afspraken en gebruiken worden opnieuw bekeken en geëvalueerd. Handen schudden is in veel beroepen al niet meer gebruikelijk. Grote bijeenkomsten worden afgezegd. Je moet meer afstand van anderen houden. Maar er wordt ook veel verantwoordelijkheid en eigen initiatief verwacht van mensen met verkoudheid en griep symptomen. Sta eens stil bij wat je hiervan kunt leren en wat de impact is op jouw persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

Brengt Corona een nieuwe samenleving?

Jos Verheijden: ‘Grote veranderingen worden meestal door een crisis geïnitieerd’. Dat zie je bij burnout, ziekte, echtscheiding en faillissement. Alles wat voor de crisis nog normaal was, blijkt ná de crisis ook op een andere manier te kunnen. Mensen gaan na een crisis vaak dingen doen die ze eerder nog absoluut voor onmogelijk hadden gehouden. Plotseling blijkt het nu wél te kunnen.

Een crisis is een onverwachte correctie van scheefgegroeide overtuigingen. Dat betekent dat er eerder dingen gebeurden die eigenlijk niet konden. Corona is waarschijnlijk ontstaan omdat er op markten levend en geslacht vlees door elkaar heen verkocht werden (en besmetting met dodelijke bacteriën voor de hand ligt).

Gordon Ramsey zou zo’n markt met politiegeweld direct hermetisch afsluiten om doden te voorkomen (ik keek vaak naar zijn tv-programma’s!).

Je vraagt je af waarom niemand dat ooit gedaan heeft. Ik vermoed dat er nu wél nieuwe afspraken komen en dat die markten niet meer op de oude manier terug zullen komen. Het is heel vreemd dat iedereen dit eigenlijk al wist, maar dat niemand heeft ingegrepen. Is het cultuur, traditie, je ogen sluiten, onwetendheid, onkunde, slecht leiderschap, uitstelgedrag?

Waarom hebben we een crisis nodig om te veranderen?

1. Soms sluipt gedrag er gewoon in en heb je het zelf niet in de gaten.

Gedrag kan er op vele manieren insluipen en ‘normaal’ voor je worden. Met name als je vooral reageert op wat er in je omgeving gebeurt, dan zul je jezelf onbewust aan je omgeving aanpassen.

Op zich is het prima om jezelf ergens bij aan te sluiten. Maar als je achteraf in een crisis belandt, dan was deze omgeving en dit gedrag niet (of niet meer) passend bij jou en wat je op dit moment te doen hebt.

2. Overlevingsgedrag als gevolg van traumatische ervaringen.

Bij een traumatische ervaring of in gewoon Nederlands ‘een heftige situatie met een grote impact’ ga je jezelf wapenen tegen de vervelende emoties en eventuele herhaling. Je past je gedrag onbewust aan zonder dat je dit in de gaten hebt. Je omgeving accepteert het omdat ze weten (vermoeden) dat er iets heftigs gebeurt is.

Maar na een tijdje moet je stoppen met overleven en weer een nieuwe gezondere balans vinden. Dit gebeurt helaas onvoldoende waardoor mensen uiteindelijk in een burn-out belanden. Bij een fatsoenlijke burn-out behandeling zul je eerst je oude trauma’s loslaten en nieuw gedrag gaan aanleren. Maar het is uiteraard veel slimmer om dat veel eerder te doen om een crisis te voorkomen!

3. Oude afspraken passen niet meer in de huidige tijd en maatschappij.

Vanuit familie, woonomgeving, kerk en maatschappij krijgen we al honderden jaren van generatie op generatie overgedragen hoe iets moet of hoort. Daar is onze maatschappij en veel van ons gedrag op gebaseerd. Maar als je kijkt hoe snel technologische veranderingen doorgevoerd worden, dan moet er wel een conflict ontstaan tussen oude overtuigingen en nieuwe mogelijkheden.

Je zult constant voor jezelf moeten evalueren hoe jij het eigenlijk wilt. Maar ja; daar hebben veel mensen het veel te druk voor. Je moet immers alle zeilen bijzetten om jezelf überhaupt staande te houden. Je weet wel dat je iets moet doen, je wilt het ook wel, maar ja daar heb je nu even geen tijd voor.

Ik zie gelukkig wel een trend dat steeds meer mensen uit de ratrace stappen en gaan mediteren, ontspannen, wandelen, mensen opzoeken en eens een avondje vrij pakken. Mogelijk zijn deze mensen meer bewust dan anderen. Mogelijk voelen ze al aan hun lijf dat ze over hun grens heen gaan.

4. Niet weten wie je bent, wat je wilt en wat je richting is.

In al mijn trainingen en coaching heeft het uitzoeken van je missie, bijdrage, identiteit en drijfveren de hoogste prioriteit. Dat komt omdat ‘jezelf kennen’ de enige oplossing is om een gezond, rijk en sociaal leven te leiden.

Vrijwel alle uitdagingen in het leven zijn het gevolg van teveel reageren op je omgeving en te weinig vanuit jezelf.

Je omgeving is hyperactief en is vooral met zichzelf bezig. Voor je omgeving gaat het nooit over jou en wat jij nodig hebt. Dus als je vooral reageert op je omgeving dan doe je vooral dingen die niet bij jou passen en die niet voor jou bedoelt zijn.

Je snapt wel dat je dit veel (negatieve) energie kost en uiteindelijk tot een burn-out leidt.

Dit kun je doen om gezond, fit en in je kracht te blijven.

Het ontwikkelen van persoonlijke leiderschap is de enige manier om in je kracht te blijven en een crisis te voorkomen! Jouw eigen persoonlijke ontwikkeling hoort altijd de hoogste prioriteit te hebben en op de eerste plaats te staan. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren:

  • Het kwartje valt door een advies dat bij je binnenkomt.
  • Je ziet iemand omvallen en je realiseert je dat dat jou ook kan overkomen.
  • Je merkt tijdig op dat je energie weglekt en je grijpt op tijd in.
  • Je wordt wakker geschud door een interne of externe wake-up call.
  • Je volgt een training Persoonlijk Leiderschap.

 

Ik help je op allerlei manieren om in je kracht te blijven.

De eerste manieren in het lijstje probeer ik te stimuleren via mijn blogs, vlogs en gratis cursussen. Maar de beste manier is natuurlijk om een stevig persoonlijke ontwikkeling traject in te gaan. In mijn trainingen leer je wat je kunt doen om je leiderschap te nemen en in je kracht te blijven. Je ruimt al je oude trauma’s, verzwakkende overtuigingen en energie kostende waarden op. Je leert wie je wérkelijk bent en hoe je dit effectief in je werk en leven toepast.

Training en coaching volg je nu vanuit je eigen huis of werkplek.

Begin 2019 heb ik al mijn trainingen en coaching gemoderniseerd en aangepast aan de huidige technologische mogelijkheden. Daardoor kun je nu vanuit je eigen plek professionele persoonlijke ontwikkeling trainingen en coaching volgen. Je hoeft de deur niet meer uit en je hebt toch gewoon live contact met mij en de andere deelnemers.

Door de huidige crisis zijn veel scholen en universiteiten inmiddels overgestapt op online lesgeven met beeld en geluid. Ik verwacht dat deze manier van trainen en coachen ná deze crisis heel normaal gaat worden en dat veel van mijn collega’s het in de toekomst ook aan zullen gaan bieden.

Bij mij kun je nu al terecht voor training en coaching vanaf je eigen plek. Dus als je nu al met een persoonlijke ontwikkeling training wilt starten dan ben je van harte welkom.

Wat is het nut van een leiderschap training?

Er gaan jaarlijks heel veel mensen naar een training en een coach. Je zou je af kunnen vragen of dat eigenlijk nut heeft. Wat levert dat op zo’n training? Wat bereik je er nou mee als je naar een coach gaat? Wat weet die nou wat jij niet allang weet?

Als je, ter vergelijking, naar een Excel-cursus gaat dan is het helder: dan weet je daarna wat een spreadsheet is en hoe je die kunt gebruiken. Dat is mooi als je van plan bent om met een spreadsheet te gaan werken, maar nutteloos als je dat sowieso toch niet gaat doen. Dus wat bepaalt nou het nut van zo’n cursus?

Bij een training persoonlijke ontwikkeling gaat het er om dat je jouw gedrag gaat veranderen. Dat is feitelijk het enige nuttige effect. Maar zo simpel is het ook weer niet. Het échte nut is dat jouw gedrag verandert in de situaties die niet aan je verwachtingen voldoen. Met andere woorden: het gaat er niet om wat je allemaal weet, maar hoe je die kennis toepast op de momenten die voor jou belangrijk zijn.

Het gaat er niet om wat je weet, maar hoe je dat toepast

Als ik even kijk hoe ik dat zelf aanpak in mijn trainingen en coaching, dan besteed ik de meeste tijd aan het integreren van nieuwe patronen in jouw dagelijkse praktijk. Je gaat op neurologisch niveau (in je brein dus) nieuwe verbindingen leggen ÉN je gaat die direct verbinden met andere delen in je brein. Dat betekent dat je nieuw geleerd gedrag direct integreert in de situaties in je leven die je graag wilt veranderen.

Het gaat er immers niet om dat je in de training/coaching nieuw gedrag leert; het gaat er om dat je er ná de training iets mee doet. Liefst dat het al direct een ingesleten patroon is. In veel gevallen is dat ook zo. Maar in veel gevallen is het nodig om herhaling in te bouwen en verdieping aan te brengen. Daarom zijn mijn trainingen opgebouwd uit kleine modules die je over langere tijd oefent en toepast.

Leid jezelf naar flow

Om het integreren, verdiepen en herhalen voor iedereen makkelijk te maken en alles nóg grondiger te borgen maak ik gebruik van de geweldige mogelijkheden van coaching en training op afstand (via internet). De combinatie van coaching met training is enorm krachtig.

Uiteraard wilde ik het gehele traject weer helemaal perfect maken, waardoor de training Persoonlijk Leiderschap een volwaardig professioneel traject van een half jaar geworden. Ben je ook benieuwd hoe je het effect van jouw training/coaching wezenlijk kunt verbeteren en hoe je nieuw geleerd gedrag nóg beter integreert in je dagelijks werk en leven?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down