arrow_drop_up arrow_drop_down
23 mei 2012 

Het verschil tussen overvloed en overdaad

Mijn persoonlijke missie is bijdragen. Mijn bedrijfsmissie is om mensen te inspireren om te werken en leven in vrijheid en overvloed. Bij een personal coach liggen die missies uiteraard heel dicht bij elkaar. “Walk your talk” zeggen ze in Amerika. Maar wat bedoel ik nou eigenlijk met overvloed? Is dat nou slecht, of tegendraads of hoogmoed? Ga je dan alles verbrassen? Het milieu vervuilen? Wat is dat nou? De reden van dit soort vragen is dat we het verschil tussen overvloed en overdaad kwijt zijn. We hebben geleerd dat overdaad (en dus overvloed) slecht is. Dit zijn echter twee totaal verschillende begrippen. Ze zijn volledig tegenstrijdig aan elkaar. Als je weer leert om alle overvloed te zien, heb je geen overdaad meer nodig.

In de huiskamer en keuken hadden we altijd wat lekkers op tafel staan. Onze zoon was daar aan gewend en nam er eigenlijk zelden iets van. Snoep en eten was in overvloed aanwezig. Hij mocht pakken wat hij wilde en wanneer hij wilde. Echter als er vriendjes kwamen spelen, waren de schaaltjes is een mum van tijd leeg. Ze vlogen rechtstreeks op het snoep af en propten zich helemaal vol. Dat noemen we overdaad. De reden was dat ze thuis opgevoed werden in de overtuiging dat je niet mag snoepen. Dat snoepen slecht is. Dat je eerst je bord moet leegeten. Soms zelfs als pressiemiddel: als je niet luistert, krijg je geen snoepje….

In onze gehele maatschappij en opvoeding wordt schaarste gecreëerd. Meestal om macht af te dwingen, om mensen dom te houden, onderdanig, volgzaam. Maar ook om de prijs op te drijven, om mensen iets te laten kopen. Hebberig te maken. Er zijn hele oorlogen gevoerd vanwege gesimuleerde schaarste. Mensen maken elkaar af vanwege vermeende schaarste. In de kerk, op school, in de media, in de marketing, in je opvoeding….. overal wordt je geleerd dat er schaarste is.

Schaarste leidt tot overdaad. Overvloed leidt tot keuzevrijheid.

Bij schaarste worden mensen hebberig, agressief, egoïstisch, asociaal. Ze gaan zich als zombies gedragen en achter de meute aanhollen. Ze staan elkaar naar het leven. Dit is ideaal als je macht wilt uitoefen. Verdeel en heers heet dat.

Bij een superstunt in de uitverkoop wil iedere klant hetzelfde ding en vliegen mensen elkaar in de haren. Trekken kledingstukken uit elkaars handen, rennen, schreeuwen, duwen. Alles om het ‘unieke’ koopje te pakken te krijgen.

Bij overvloed kun je delen, vermenigvuldigen, eerlijk zijn. Mensen uitnodigen, vrij zijn, je eigen weg gaan. Je kunt in het hier en nu leven. Je hebt alle tijd van de wereld. Iedereen word er beter van. Behalve de machtswellustelingen dan. Die zullen weer schaarste proberen te creëren…

Iedereen wil op een willekeurig moment iets anders dan al die anderen. Bij overvloed maakt het niet uit: Als de boontjes vandaag op zijn, dan pak je nu de worteltjes en morgen de boontjes. Of anders overmorgen…

Dat er schaarste zou zijn, is de grootste leugen van onze maatschappij.

Dus mijn vraag is: Hoe lang wil je nog in de grootste leugen van onze maatschappij blijven geloven? Hoe lang wil je nog dom blijven, afhankelijk, hebberig? Hoe lang wil je jezelf nog laten onderdrukken door machthebbers?

Als je bij deze vragen weerstand voelt opkomen, dan is dat nog logisch ook. De schaarste-leugen zit namelijk heel erg diep in ons systeem verankerd. Als je momenteel in de shit zit, dan zul je de overvloed niet kunnen zien. Ook dat is logisch. Maar omdat je het nu nog niet kunt zien, wil nog niet zeggen dat het er niet is.

Een paar honderd jaar geleden dacht men dat de aarde plat was. Je kunt je nu niet voorstellen dat men toen niet zag dat hij toch echt rond is.

Er zijn legio boeken, workshops, trainingen waarmee je leert om de overvloed weer te gaan zien (ik geef ze zelf ook). Neem nu de stap en wordt weer vrij. Laat de machts-afdwingers hun eigen spelletje spelen en in hun sop gaarkoken. Ga je richten op alle overvloed. Durf weer te dromen. Ga weer leven. Genieten. Neem het heft in eigen hand. Bepaal je eigen levenspad. DOEN! NU!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Fatima Mzallassi
Door

Fatima Mzallassi

op 6 June 2012

Wat een geweldige column!! Je
Wat een geweldige column!! Je hebt de essentie van hetgeen mij gelukkig maakt in deze wereld weer zo goed kunnen neer zetten, fantastisch gewoon! Fijne Pinksteren.

Ines
Door

Ines

op 6 June 2012

En zo is het!! Perfect
En zo is het!! Perfect verwoord!!

Peter Engelen
Door

Peter Engelen

op 6 June 2012

In grote lijnen verkondig ik
In grote lijnen verkondig ik al jaren dezelfde boodschap, echter het is helaas voor veel mensen te ver weg en nog te moeilijk uit te leggen…. klinkt wel mooi nu, lekker dubbel.

Marij
Door

Marij

op 7 June 2012

Klopt; hebberig worden we
Klopt; hebberig worden we gemaakt mede omdat bepaalde mensen graag “macht” willen. Waarom geef jij cursus in de overvloed weer te gaan zien en niet in hoe we machtafdwingers in hun sop kunnen laten gaarkoken?

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 7 June 2012

Alles waar je vóór of tégen
Alles waar je vóór of tégen strijdt, krijgt meer aandacht en zal dus groeien. Als je vecht tegen machtsafdwingers, zul je er steeds meer tegenkomen. Als je ‘strijd’ vóór overvloed, zul je steeds meer mensen tegenkomen die hetzelfde willen. Neem president Bush als voorbeeld: door zijn strijd tegen terrorisme zijn er steeds mee terroristen gekomen. Neem Moeder Theresa als voorbeeld; die wilde alleen vechten vóór vrede. In onze westerse opvoeding hebben we helaas geleerd om vooral overal tégen te vechten. Daarom moeten we weer leren om te kiezen voor vrijheid en overvloed. Als je daar op focussed zullen machtafdwingers geen grip op je hebben. Hopelijk gaan ze dan iets nuttigs doen. Maar dat kun je maar beter ook meteen loslaten. Laat ze maar in hun sop gaarkoken en kies zelf voor overvloed.

lien lesaffer
Door

lien lesaffer

op 12 November 2012

Fantastisch artikel ! En ik
Fantastisch artikel ! En ik las het net terug op het goeie moment. Net op het moment dat ik me bijna liet belazeren door een "machtafdwinger" kreeg ik uw boodschap dat uw site hernieuwd is en dat het misschien interessant is om eens een oud artikel te lezen. Dat deed ik dus bij deze en ik kan alleen maar zeggen dat ik zelf ook mee droom van een wereld met een ik win dus jij wint principe. Mooi werk. Dank je wel.

Reactie plaatsen

Volg de gratis workshop: "Ik wil/moet* veranderen"