Overtuigingen kunnen je maken of breken
16 maart 2010 

Overtuigingen kunnen je maken of breken

Je overtuigingen bepalen wat je ziet en wat er gebeurt. Overtuigingen willen altijd bevestigd worden; ze krijgen altijd gelijk. Je bent gewaarschuwd, want ze kunnen je maken of breken. Overtuigingen kunnen bewust zijn, maar ook heel onbewust. De bewuste overtuigingen zou je nog eens kunnen heroverwegen en tegen het licht houden. Je onbewuste overtuigingen zijn wat minder makkelijk te (be-)grijpen.

Stel je wordt somber van een regenachtige dag. Je zou dan tegen jezelf kunnen zeggen dat het wel meevalt en dat de meeste boeren wel blij zijn met een beetje regen. Interessanter is om te kijken naar de onbewuste overtuigingen die er voor zorgden dat je in eerste instantie somber werd.

Ga er maar van uit dat het collectieve overtuigingen zijn.

Overtuigingen die je opgelopen hebt in het contact met anderen. Mogelijk ben je opgegroeid in een gezin met zonaanbidders. Mogelijk luister je te letterlijk naar woordgebruik als “het is een sombere regenachtige dag”. Overtuigingen worden gevormd door ervaringen te generaliseren. Dat is het doorvertalen van opgedane kennis naar nieuwe situaties. Als je in de ene situatie iets leert, kun je dat in een andere direct toepassen.

In het voorbeeld heb je een koppeling gemaakt tussen een tastbaar feit (de regen) en wat ‘men’ er van vindt (somber worden). Een ervaring heeft alleen betekenis in relatie tot iets anders.

Overtuigingen geven rust.

Het geeft rust dat je weet dat een stoel een stoel is. Dan hoef je daar niet meer over na te denken. Maar het geeft ook rust dat je gelooft dat je niet de moeite waard bent, dat je verlegen bent, dat je dom bent, dat je een beschadigd mens bent, dat je moeder een kreng is of dat je geen ‘nee’ kunt zeggen. Dan hoef je daar niet meer over na te denken!!

Verander je realiteitstrategie.

De grap van taal is, dat hij ons oneindige mogelijkheden en tegelijk oneindige beperkingen geeft. Je kunt er prachtig mee communiceren en de mooiste verhalen schrijven. Maar je kunt je er ook heel erg mee inperken. Dat doe je door dingen die niet echt zijn, echt te maken. Dat noemen we je realiteitstrategie; hoe jij de dingen ervaart (de basis van je overtuigingen).

Een ervaring wordt gevormd door een combinatie van vier elementen: TIJD, PLAATS, ENERGIE en MATERIE. Als je één of meerdere van deze elementen verandert, verandert meteen de lading van je ervaring.

Het TIJD-element veranderen

Dat doe je bijvoorbeeld met Time Line Therapy. Ga maar eens terug naar de tijd dat je nog nooit chocolade gegeten had en nog niet wist wat het is en hoe het smaakt. Stel jezelf dan nu de vraag: ‘Hoe smaakt chocolade?’ Dat weet je dus niet!

Het PLAATS-element veranderen

Dat doe je bijvoorbeeld met herkaderen. Stel je voor dat je in een bloedhete woestijn bent en je hebt geen water meer en je gaat bijna dood van de dorst. Hoe zou het dan zijn als er nu een enorme regenbui kwam?

Het ENERGIE-element veranderen

Dat doe je bijvoorbeeld met loslaten. Hoe voelt het als een ‘hijger’ aan de telefoon zegt dat hij van je houdt, of als je partner dat tegen je zegt. Wat zou het doen met de hijger (en je partner) als je er om zou lachen?

Het MATERIE-element veranderen

Dat doe je bijvoorbeeld door alles ter discussie te stellen. Materie is gestolde energie en bestaat alleen door onze waarneming. Met behulp van de quantum fysica kun je dat perfect uitleggen (maar dat doe ik nu even niet).

Het beste advies dat iemand je kan geven is:

Geloof niets of niemand. Geloof ook jezelf niet. Laat alle vervelende ervaringen en beperkende overtuigingen los. Kijk gewoon heel fris (als een klein kind) naar wat er voorbij komt. Accepteer alleen versterkende en onbegrensde overtuigingen. Overtuigingen kun je maken en breken!!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down