Oplossingsgericht Werken als attitude
18 november 2013 

Oplossingsgericht Werken als attitude

Ken je ook iemand die naar zo’n ‘foute’ training is geweest en roept dat we vanaf nu geen problemen meer hebben, maar enkel nog mogelijkheden? Zo iemand die er vervolgens een probleem van maakt dat je het niet snapt? Die vindt dat je niet meewerkt. Die zo’n vreselijk irritant mannetje is geworden. Zo’n wijsneus. Met NLP en Oplossingsgericht Werken kun je heel interessant doen door wat luchtige opmerkingen te maken en slimme vragen te stellen. De vraag is of je écht snapt waar je mee bezig bent. De kern van het Oplossingsgericht Werken ligt namelijk niet in het aanleren van slimme vraagtechnieken, maar in het ontwikkelen van een mensgerichte attitude. Een basishouding van oprechte interesse.

Oplossingsgericht Werken

De essentie van oplossingsgericht werken is dat je een heel duidelijke splitsing maakt tussen wat iemand doet en wie hij is. Dat je iemands probleem niet verwart met wie hij in alle grootsheid is (dat doen mensen vaak zelf al). Dat je, ondanks alle problemen, zijn capaciteiten, kwaliteiten en on-ontdekte vermogens blijft zien.

Als oplossingsgerichte NLP coach werk ik vaak met mensen die een fors probleem hebben. Als ze dat helemaal willen uitdiepen, adviseer ik ze meestal om dat nu even niet te doen: Ik heb namelijk totaal geen interesse in problemen☺. Ik ben wél benieuwd naar wat het is dat je nu nog niet weet dat het probleem vanzelf oplost.

Wat me interesseert is wie JIJ bent. Als mens.

Je problemen lossen zich wel op. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Mensen doen veel te moeilijk over problemen (zeker als ze er middenin zitten). Je weet namelijk nú al, dat je jouw problemen straks achter je hebt gelaten. Je zult je dan herinneren dat je de oplossing altijd al voorhanden had.

Hulpbronnen zijn de essentie

Dat is de reden waarom ik niet eens geïnteresseerd ben in oplossingen! Ik weet namelijk zeker dat je alle hulpbronnen al in je hebt om elk probleem los te laten. Ik weet zeker dat jij zélf weet wat het beste voor je is. Ik weet zeker dat je alles in je hebt om succesvol te zijn. Daarom ben ik vooral geïnteresseerd in jóu en wil ik je graag helpen daar weer bij te komen!

Natuurlijk lopen we allemaal wel eens vast in ons leven en denken we dat we er nooit meer uitkomen. Dat is heel menselijk. Een probleem is het resultaat van de dingen die je daarvoor gedaan hebt. Blijkbaar was dat niet zo’n handige aanpak. Dit zegt alles over je gedrag, maar niets over jou (behalve dat je menselijk bent).

Stop met analyseren

Daarom gaan we er bij het Oplossingsgericht Werken van uit dat het analyseren van (de oorzaak van) het probleem weinig nut heeft. Je kunt beter kijken wat indertijd wél gewerkt zou hebben. Wat je wél wilt. En daar al je aandacht op richten. Dat zou de basishouding van iedere coach, ondernemer, leidinggevende, professional en mens moeten zijn!

Ik ga er van uit, dat je nu nog niet helder hebt hoe je problemen zich eenvoudig oplossen. Als je dat wel zou weten, had je het al gedaan. Toch!? Wat ik wél zeker weet, is dat je al veel dingen goed en effectief doet. Stel dat je daar wat meer gebruik van maakt; hoe zal dit je problemen veranderen? Oplossen?

Doe minder van wat níet werkt en meer van wat wél werkt

Er zijn mensen die denken dat er geen problemen zijn. Die nog in sprookjes geloven. Natuurlijk zijn er problemen. We doen nou eenmaal onhandige dingen. In je werk, leven en relatie loop je gewoon wel eens vast. Managers verprutsen het wel eens. Leidinggevenden doen wel eens domme dingen. Mensen gooien soms de kont tegen de krib. Toch!?

De clou is om steeds terug te veren. Dat doe je door zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Als je exact weet wie je bent, wat je taak is en wat je belangrijk vindt, zul je altijd terug in je kracht komen. Met een oplossingsgerichte attitude weet je in elke situatie je eigen hulpbronnen in te schakelen. En dit ook bij anderen te doen.

Beter leidinggeven

Als je dit wilt leren, dan volg je gewoon een NLP training in Oplossingsgericht Werken. En of je nu beter wilt leren coachen, ondernemen, leidinggeven, communiceren of motiveren; het is slim je af te vragen of je een theorie opleiding of een praktische attitude training wilt volgen. Alles is mogelijk heden!

In Lead2Flow leer je oplossingsgerichte technieken én ga je een oplossingsgerichte attitude ontwikkelen. Je leert jezelf kennen én hoe je hier altijd bij kunt komen. Je leert oplossingsgericht coachen én motiveren. Je leert werken en leven vanuit een oplossingsgerichte attitude én in elke situatie resultaten boeken. Dit is wat je maakt wie je bent.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down