Wie kent een oplichter?
25 november 2012 

Wie kent een oplichter?

Je kunt bepaalde details juist oplichten of juist verdoezelen. Dat is wat een mentalist, een goochelaar en een fotograaf doen. Ze leiden je aandacht naar bepaalde details door ze op te lichten, terwijl ze ondertussen iets anders verdoezelen. Dat verdoezelen is wel te zien, maar je ziet het gewoon niet (totdat iemand je er op wijst). Dit is misschien wel de aller belangrijkste les die je kunt leren. Je doet het altijd. Je licht constant bepaalde details op, terwijl je andere aspecten niet ziet.

Is dat erg?

Nou; bij een mooie goochelshow is het heel vermakelijk. Maar als je een criminele oplichter gelooft, is het heel vervelend. Nog erger is het als je jezelf sociale angsten toedicht, als je bijvoorbeeld spreekangst hebt. Dan heb je er pas écht last van.

En jammer, want je hoeft alleen maar anders te kijken en het leven lacht je weer toe. Dus: Wat wil je zien? Hoe wil je jezelf voelen? Ik zal het zo meteen uitleggen, maar kijk eerst eens heel geconcentreerd naar dit filmpje (je moet tellen hoeveel keer de spelers met een wit shirt de bal overspelen):

In mijn trainingen begin ik altijd als eerste het Zelf-Leiderschap Model toe te lichten. Als je dit model een beetje snapt, dan weet je al dat alles mogelijk is op het moment dat jij het (weer) kunt zien. Alles wat jij kunt bedenken zal realiteit worden. Dus als jij bedenkt dat je spreekangst hebt, dan zal dat ook zo voelen. Als je denkt dat je een geweldig spreker bent, dan zal dat zo voelen. Dus wie kent een oplichter? Wie houdt nou wie voor de gek?

Iedereen liegt, maar dat geeft niets, want niemand luistert

Je hecht de meeste waarde aan de betekenis die jij ergens aan geeft. Je ziet in een situatie alleen wat je kunt (wilt) zien. Je luistert nooit écht naar wat iemand zegt. Je hoort immers alleen wat je wilt of kunt horen. Je vertelt alleen de details die jij wilt (kunt) vertellen. Met andere woorden: Je licht zelf de juiste betekenis op. Dus wie kent een oplichter?

Het punt is dat je je eigen beeld van je omgeving vormt.

Je kunt alleen maar zien wat jíj er van maakt. Als iemand anders je op een ander aspect wijst (en je bent bereid om te kijken) dan zullen je problemen (zoals sociale angsten) als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Heel vaak komt dan de vraag: “Maar dan houd ik me toch voor de gek?” Ja dat klopt. Maar het punt is dat je dat áltijd doet. Je kunt slechts een beperkt aantal details oplichten, zien, horen, voelen (denk aan het filmpje). Maar als je jezelf dan toch altijd voor de gek houdt, dan maakt het dus niet uit of je jezelf slecht of goed voelt in een situatie. Dan zou ikzelf kiezen voor het fijnste gevoel!!!

Werkt dat altijd? Ja en nee.

Als je in staat bent om per direct de grote slag te maken, dan werkt het meteen. Helaas zitten we nogal vast in oude patronen en overtuigingen, waardoor het ietsje langer duurt. Maar uiteindelijk ga je het zien en zijn je sociale angsten weg. Kijk maar eens naar het plaatje hiernaast. Zie je een oude vrouw of een jonge vrouw? Of kun je ze afwisselend zien? Hetzelfde plaatje; een andere betekenis!

Binnen het Oplossingsgericht Werken maak ik veelvuldig gebruik van het zogenaamde herkaderen. Je gaat heel anders tegen een probleem aankijken. Liefst op een manier dat het geen probleem meer is. Je gaat je onderbewuste leren om vanaf nu anders naar een situatie te kijken. Je gaat er energie uit halen. Je wordt krachtiger en vrijer. Want dit kun je óók. Dit ben je óók. En dan ben je nu klaar!!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
voets viviane
Door

voets viviane

op 26 November 2012

plaatje
Ik zag de gorilla niet de eerste keer, gewoon te gek voor woorden. Kan de jonge vrouw niet uit t plaatje halen, wat is er mis met mij?

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 27 November 2012

Zonder oordeel
In onze opvoeding en maatschappij leren we om alles te beoordelen cq te veroordelen. Soms is dat best nuttig, maar in persoonlijke ontwikkeling is het dodelijk. Je ziet iets wel, of je ziet iets niet, of je ziet gewoon heel iets anders. Wat maakt het uit!! Misschien zie jij wel dingen die anderen niet zien. Hoe zou je jezelf en anderen daarmee kunnen verblijden of helpen? Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars; die doen dit constant.

anja
Door

anja

op 26 November 2012

if it's difficult, you do something wrong ;-)
mijn ervaring: het sterke van NLP is: ja het werkt altijd! :-) zelfs in héél extreme situaties. je moet alleen maar 'loslaten'... ik ervaar ook dat veel mensen aan hun 'ellende' vasthouden omdat het een gevoel van controle en veiligheid geeft en ze vrezen dat daarachter een soort van alles verslindend 'niets' zit... maar als je 'springt', dan kom je tot de ontdekking dat leegte gewoon maar ruimte is - en altijd al was - die je kan vullen met wat jij kiest, - wat je altijd al deed - ... maar dan nu met wat voor jou goed/nog beter voelt... :-)

lien lesaffer
Door

lien lesaffer

op 26 November 2012

Dit is opnieuw een leuk
Dit is opnieuw een leuk artikel, dank hiervoor. Tijdens mijn genezingsproces van mijn burnout las ik ondermeer een artikel over geluks- en pechvogels. Er werd een proef gedaan en een aantal mensen werd gevraagd om in de krant die ze kregen iets te tellen (ik weet niet meer wat, maar dat doet er niet toe). Als ze het juiste antwoord zouden kunnen geven, zouden ze een bepaald bedrag winnen. De meesten deden er lange tijd over maar enkelen wisten al heel snel het correcte antwoord en wonnen het bedrag. Hoe dat kwam ? Wel blijkbaar stond de correcte oplossing gewoon geschreven op de derde bladzijde van de krant. De geluksvogels hadden dit onmiddellijk zien staan ! Vanaf dat moment heb ik me voorgenomen om mezelf als een geluksvogel te beschouwen. Dat doe ik nog dagelijks als ik naar mijn prachtige kinderen en echtgenoot kijk en op de een of andere manier slaag ik er goed in om ook bij zogenaamde pech het positieve er nog uit te halen zodat ik uit de negatieve spiraal wegblijf en telkens opnieuw een nieuwe start kan maken. Ik was dan ook blij dat ik beide vrouwen zag in de prent, maar eerlijk is eerlijk ik had ze al ooit eens gezien Dagelijks zeg ik nu ook tegen mezelf : alles wat me overkomt is het beste wat me kan overkomen en dan zie ik pech als mogelijkheid tot groei. Succes allemaal !

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 28 November 2012

Prachtige uitbreiding
Deze blog gaat onder andere over de mogelijkheid om je focus te verleggen. Iets anders op te lichten. Het onderzoek van Richard Wiseman toont aan dat je heel gericht kunt zoeken (en je dus heel veel niet ziet, denk aan de gorilla), maar dat je ook met een 'open mind' naar iets kunt kijken (en dus veel meer ziet). Het blijkt dat geluksvogels dit doen (of dat ze juist daarom een geluksvogel zijn). Daarom is het zo belangrijk om lekker ontspannen in het hier en te leven. Open en onbevangen om je heen te kijken. Gewoon ontdekken zoals kleine kinderen dat doen.

Eric Capel
Door

Eric Capel

op 28 November 2012

Oplichter...
Zoals het verhaal bij mij overkomt komt het in de buurt van "omdenken". Wat wil en kan ik zien. Benadruk ik het negatieve OF (en belangrijker) ben ik in staat om hetgeen gebeurd vanuit een ander, beter, positiever perspectief te zien. Waardoor er energie vrijkomt in plaats van dat er energie lekt naar het negatieve.....

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 28 November 2012

De basis van omdenken
Het omdenken (herkaderen) is alleen mogelijk omdat we slechts een gedeelte van 'de werkelijkheid' waarnemen. Het artikel laat zien hoe dit werkt en geeft dus de technische onderbouwing. De boodschap is dat je de vrije keuze hebt om anders naar een situatie te kijken.

Julia
Door

Julia

op 22 February 2013

Oplichting
Ik telde de 15 pases en zag de gorilla. Ik zag de heks en de mooie vrouw. Wat zegt dit nu? Misschien een beetje rare vraag maar ik ben nu wel benieuwd.

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 23 February 2013

Dit is het
Het zegt alleen dat je dat allemaal gezien hebt. Maar heb je ook de uitleg gelezen? Je kunt dit onderwerp (net als alles andere) op allerlei manieren waarnemen. Naast de selectieve waarneming waar het filmpje over gaat (je kunt maar een fractie van de werkelijkheid zien) heb je ook nog een zintuiglijke voorkeur om de wereld waar te nemen. De een zal meer visueel waarnemen, de ander meer auditief en weer anderen zullen meer op gevoel werken. In ieder geval bestaat er geen goed of slecht. Maar met jouw visuele open blik zou je bijvoorbeeld een goede rechercheur of kunstenaar kunnen zijn.

Julia
Door

Julia

op 23 February 2013

Haha, Controle freak, gek op
Haha, Controle freak, gek op design, zie details, heb oog voor kunst, oog voor detail, oog voor schoonheid, oerfectionist etc. mag dat ook? Grappig dat ook dat gevoel er weer bij komt :-) Ik krijg een cursus Persoonlijk Leiderschap aangeboden. Ben sinds 2001 tot eind 2006 volledig over al mijn grenzen gegaan met alle gevolgen van dien. Voelde zelfs geen koude meer toen ik in 2006 met mijn blote voeten in de sneeuw was. Het lijkt nu of ik een ijskonijn ben maar niets is minder waar. Ik ben zeer empatisch. Misschien wel iets te veel :-) Het wordt tijd dat ik mijzelf eens beter leer kennen :-) Dank voor de toelichting Jos. Fijne avond!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down