Zo motiveer je medewerkers
15 december 2013 

Zo motiveer je medewerkers

Je snapt wel dat ik als leiderschaps-coach een voorstander ben van coachend (dienend) leiderschap. Ik vind het belangrijk dat mensen ‘hun eigen ding doen’. Veel managers vinden dat helaas nog een bijzaak. Gelukkig heb ik ook een financieel argument (en wordt hierin ondersteunt door wetenschappers die dit uitgebreid onderzocht hebben): Coachend leiderschap is een basisvoorwaarde voor een financieel gezond bedrijf met betrokken medewerkers.

De klassieke beloningsstructuur waarbij je mensen motiveert door ze meer geld te geven als ze meer produceren, werkt alleen in seriematige productie-omgevingen waarbij mensen niet hoeven na te denken. Lopende band werk en zo.

Alles verandert; jouw overtuigingen ook?

De samenstelling van de Nederlandse beroepsbevolking ziet er in 2013 natuurlijk heel anders uit. We verwachten betrokkenheid, pro-activiteit, meedenken, creativiteit, klantgerichtheid. Nederlandse bedrijven zijn steeds meer dienstverlenend geworden.

Dat betekent dat je nieuwe manieren moet vinden om mensen te motiveren. Geld is hierbij geen motivator meer. Het zal alleen demotiveren als je te weinig betaalt. Je hoeft er als werkgever slechts voor te zorgen dat geld geen issue meer is voor je medewerkers.

Iedereen dezelfde missie

Je kunt alleen een uitmuntend en financieel gezond bedrijf bouwen als al je medewerkers dezelfde missie hebben als het bedrijf. Sterker nog: Als de persoonlijke missie van je medewerkers hetzelfde is als de bedrijfsmissie, hoeft niemand meer te ‘werken’. Dan doet iedereen zijn eigen ding, dan is werken als een hobby.

In een restaurant is het wel fijn als de bediening weet hoe je een tafel moet dekken, maar het is van wezenlijk belang dat ze van binnenuit gemotiveerd zijn om gasten de avond van hun leven te bezorgen. Dan is iedereen gelukkig én heb je een TOP-restaurant.

Als je een nieuw bedrijf start (of aan het doorgroeien bent) dan is het makkelijk: Dan neem je alleen medewerkers aan die jouw bedrijfsmissie volledig onderschrijven omdat die perfect aansluit bij hun persoonlijke missie.
Ps. Lees ook het boekje ‘The big five for live’.

Als je een lopende organisatie aanstuurt, dan heb je alleen je coachend leiderschap om dit voor elkaar te krijgen. Dan komt het op jouw persoonlijk leiderschap aan: Hoe sterk jij gelooft in jezelf en je medewerkers. Hoe jij weet hoe je mensen motiveert.

Dit motiveert medewerkers het meest:

#1: Betaal een gewoon goed salaris

Zorg dat je medewerkers voldoende geld verdienen zodat geld geen issue meer is. Gewoon een goed salaris dat past bij hun functie, opleiding en ervaring. Klaar!

#2: Geef je medewerkers autonomie

Vanuit een coachende, ondersteunende attitude realiseer je dat mensen zelfstandig worden en weten waar ze mee bezig zijn. Laat mensen hun eigen pad bepalen.

#3: Stimuleer medewerkers zich te ontwikkelen

Mensen willen groeien. Ze willen beter worden in hun vak. Ze willen goed werk en een goede prestatie leveren. Zorg dat ze hun volledige potentie ontwikkelen.

#4: Laat mensen een bijdrage leveren

Mensen die hun missie helder hebben, weten exact wat ze willen. Ze willen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Aan een fijnere samenleving. Een gezonder milieu.

Je snapt wel dat je als manager niet meer weg komt met wat ouderwets directief leidinggeven. Het is tijd om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Alleen met coachend cq dienend leiderschap kun je een financieel gezond bedrijf bouwen.

Kijk ook eens naar deze geanimeerde presentatie van Dan Pink. Hij heeft heel veel onderzoek gedaan naar wat mensen motiveert en kan het ook nog eens heel goed uitleggen:

 

 

Als je jezelf wilt ontwikkelen tot een coachend leider die zijn mensen optimaal motiveert, zul je eerst aan jezelf willen werken. Je wilt je persoonlijk leiderschap ontwikkelen.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down