Ik ga op zoek naar mezelf
21 augustus 2020 

Ik ga op zoek naar mezelf

Veel mensen zijn op zoek naar zichzelf. Als je jezelf wilt terug vinden, dan ga je ervan uit dat jezelf bent kwijt geraakt. Maar het kan ook zijn dat je nooit écht aandacht aan jezelf hebt gegeven of moeite hebt gedaan om te onderzoeken wie je bent en waar je voor staat. Mogelijk ben je er gewoonweg nooit aan toegekomen en zit je nu in een onzekere fase en zoek je zingeving. Maar je kunt jezelf ook kwijtraken door onverwerkte emoties.

Bij burn-out en sociale angsten ben je best wel ver van ‘het padje af’ en zou het fantastisch zijn om jezelf weer terug te vinden. Mensen met burn-out symptomen hebben bijvoorbeeld geen idee wie ze zijn en waar ze het voor doen. Ze blijven maar wegrennen van de leegte en het vervelende gevoel.

In mijn jeugd gingen mensen naar India of maakten ze wereldreizen om te ontdekken wie ze waren. Nou is er niets mis met reizen en van alles ontdekken, maar jezélf ontdekken kun je veel beter hier doen.

Leef je wel je eigen leven?

Mogelijk laat je je leven door anderen regisseren. Mogelijk maak je jezelf ondergeschikt aan anderen of aan je bedrijf of je werk. Mogelijk heeft iemand je verteld dat je niet geschikt bent voor een bepaalde taak. Dat je niet goed genoeg bent. En mogelijk merk je dat je moe wordt en het niet meer trekt.

Mijn advies is: Stop met zoeken en ga jezelf vinden.

Ik kan me voorstellen dat je deze oplossing te simpel vindt. Als je jezelf kwijt bent, dan zit dat meestal redelijk diep in je denkwijze verankerd. Je bent hier al veel langer mee bezig. En daar zit ook de clou: Mensen verwarren gedrag vaak met wie ze zijn. Wat je doet is niet wie je bent!

Wat is je identiteit?

Jouw persoonlijkheid (identiteit) is wie je bent. Echter je gedrag kan een uiting zijn van wie je bent, óf het kan je reactie zijn op de omgeving. Het zijn de mensen die vooral op hun omgeving reageren, die op zoek gaan naar zichzelf. Dit zijn de mensen die zichzelf kwijt zijn. Die een burnout krijgen.

Stel dat je als persoonlijkheidstype introvert bent, maar je hebt veel extravert collega’s, dan zou je jezelf al snel minderwaardig kunnen voelen. Je collega’s vinden je maar een saaie. Zij pochen alleen maar over uitgaan, feesten en wilde activiteiten, terwijl jij het veel leuker vindt om met een paar goede vrienden een inhoudelijk gesprek te voeren.

Waar het om gaat is dat jij JEZELF accepteert zoals je bent. Dat je weet wat je persoonlijke voorkeuren zijn én dat je daar naar handelt én dat je jezelf daar goed bij voelt. Dat je snapt en accepteert dat er mensen zijn die anders zijn dan jij. Die andere voorkeuren hebben.

Je ziet dit ook bij pubers die gepest worden. Het zijn de kinderen die graag bij het clubje leuke jongens of meiden willen horen die gepest worden. Stel dat je introvert bent en je wilt bij het clubje extraverte kinderen horen, dan is de kans dat je gepest wordt erg groot. Zoek gewoon een clubje kinderen op die net als jij zijn. Dan is de kans dat je gepest wordt nihil.

Blijf jezelf continu ontwikkelen

Alles draait om een gezonde mix van accepteren en ontwikkelen. Het slimste is om te accepteren wie je bent en tegelijk jezelf als mens zoveel mogelijk ontwikkelen. Het leven is een doorlopend proces van groeien en veranderen. Als je leert omgaan met onzekerheden, uitdagingen en tegenslagen dan blijf je dicht bij jezelf. Dan ben je de beste versie van jezelf en sta je vol in het leven. Dan hoef je jezelf niet meer te zoeken.

Wie je bent is de ‘hardware’

Sommigen noemen je persoonlijkheids-kenmerken de ‘hardware’. Je ontwikkelt dit al vroeg in je leven en het zal nooit meer veranderen. Het is echt het beste om jezelf te accepteren zoals je bent. Dat scheelt een hoop stress en strijd.

Maar jezelf accepteren betekent niet dat je jezelf niet mag ontwikkelen. Of dat je jezelf niet zou kúnnen ontwikkelen. Groeien in persoonlijk leiderschap draait feitelijk om groeien in flexibiliteit. Hoe flexibeler je omgaat met alles wat op je pad komt, hoe sterker je in het leven zult staan.

Wat je doet is de ‘software’

Wat je doet noemen we de ‘software’. In persoonlijke ontwikkeling trainingen wil je met name je gedrag veranderen. Maar je leert nieuw gedrag niet door ander gedrag te oefenen. Dat doe je door van binnenuit te veranderen. Door aan je kern te werken. Je gedrag en omgeving volgen automatisch.

Bij al mijn trainingen zie ik dat mensen dichter bij zichzelf komen. Dat komt omdat ze hun ‘software’ updaten. Ze laten de bagage los die ze in het opgroeien hebben meegenomen. Hiermee kom je niet alleen dichter bij jezelf, maar ook meer in het NU. Dit is wat je wilt en daarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk.

Hoe raak je jezelf kwijt in de wereld?

Stel, je hebt het ‘probleem’ dat je als gevoelig mensje geboren wordt in een harde buitenwereld: Je warme badje loopt leeg, je wordt door een veel te smal openingetje uit je warme coconnetje geperst. Je kijkt in felle lampen en je denkt: “Ik houd mijn ogen maar dicht”. In eerste instantie klinkt het nog vriendelijk: “oooh het is een jongetje (of een meisje)”. Maar dan gaat het blijkbaar niet snel genoeg en krijg je een klap tegen je blote billen. Nou, dan maar huilen. Dan zullen ze wel stoppen. Hoop je! Oké, het werkt, nou zijn ze weer aardig tegen me. Mag ik nu eindelijk terug naar mama?

Het dilemma van volwassen worden

Later als je wat groter bent en buiten gaat spelen, kom je weer van die vervelende mensen tegen. Plaaggeesten, pestkoppen, grote broers of zussen, knuffelende tantes, bemoeizuchtige oma’s. Hoe moet je daar nou mee omgaan? Want als gevoelig mensje weet je niet wat je moet doen.

Om te overleven kun je meerdere strategieën volgen. Dat woord ken je nog niet, maar je weet wél hoe het moet. Je kunt aan het been van je moeder gaan hangen. Hopen dat ze je niet wegstuurt. Je kunt een grote mond opentrekken. Huilen. Weglopen. In een hoekje gaan zitten spelen. Soortgenootjes opzoeken.

Soms ga je anderen pesten om te overleven

Sommige kinderen ontdekken dat als je anderen gaat pesten, dat je ze dan voorblijft. Je merkt dat als je cynisch gaat doen, dat je dan sterker overkomt. Je merkt dat als je boos kijkt, dat mensen dan op afstand blijven. Verhip; het werkt. Je hebt een manier gevonden om te overleven in de wereld.

Je hebt nu geleerd hoe het werkt. Als je slim bent (en dat ben je) dan ga je daar mee door. Je gaat veel oefenen. Je wordt er steeds beter in. Maar dan op een gegeven moment gaan ze je een pestkop noemen. Of dat je cynisch, onverschillig of afstandelijk bent.

Je snapt er niets van; je bent zo kwetsbaar; je wilt gewoon een veilig plekje. Maar ja; als iedereen het zegt, dan zal het wel zo zijn. Weet jij veel. Dus je gaat je steeds meer gedragen zoals van je verwacht wordt.

Is dit nu wie je werkelijk bent?

Als volwassene heb je je gevoelige mensje volledig weggestopt en overschaduwd door je harde gedrag. Je weet niet eens meer wie je bent. Maar ja, zolang het pesten en cynisme werkt, ga je er maar mee door. Wat moet je anders. Dit is toch wie je bent. Toch!? Je weet immers niet beter.

Maar dan op een dag kom je iemand tegen die dwars door je schild heen prikt. Die achter het masker wil kijken. Iemand die wil weten wie je wérkelijk bent. Je schrikt je rot. Je probeert hem (haar) weg te duwen. Al je trucjes toe te passen. Maar hij blijft volharden. Hij heeft eerder al ervaren hoe het is als je je masker afzet.

Je zet je masker pas af als het veilig is

Je merkt dat het veilig voelt om je masker af te zetten. Het voelt als je eindelijk weer thuis komt bij jezelf. Eindelijk mag je weer voelen. Je kwetsbaarheid tonen. Jezelf zijn. Hoe mooi kan het zijn als je zo iemand ontmoet die jou écht wil kennen? Die naar jou als mens kijkt en wat minder naar je gedrag? Iemand die wérkelijk het contact aangaat?

In mijn training Persoonlijk Leiderschap kom je dit soort mensen tegen. In de ontmoeting met andere deelnemers zul je jezelf veilig voelen om écht jezelf te zijn. Je oefent je nieuwe inzichten in de veilige omgeving van de groep. Daarna ga je het toepassen in de buitenwereld. Je hebt jezelf weer terug gevonden.

Bevrijd jezelf en vind jezelf terug

Je zult je verbazen hoeveel mensen een masker dragen waardoor we niet kunnen zien wie ze werkelijk zijn. Uiteraard is er een goede reden geweest om je masker op te zetten, maar vraag je eens af of het niet eens tijd wordt om je masker weer af te zetten. Heb je het eigenlijk nog wel nodig!? Als we ons masker zouden afzetten, kunnen we elkaar weer ontmoeten in wie we werkelijk zijn. We kunnen onszelf weer laten zien in alle grootsheid en schoonheid. We kunnen laten zien wie we wérkelijk zijn.

Social media als ultiem masker

Het is verschrikkelijk om te zien hoe moeizaam mensen met een masker door het leven gaan. Hoeveel kleur, intensiteit en vrijheid zij missen. Hoe het leven aan hen voorbijtrekt zonder dat ze er echt aan deelnemen. Hoe hun masker alles moet verbloemen en hoe ze verkrampt achter hun masker blijven. Omdat ze het nodig hebben.

Met carnaval, in Brabant, zetten we ook een masker op. Maar dat is voor de lol. Hoe zou het voelen voor die mensen (en misschien wel voor jou) die dwangmatig een masker op hebben en er niet meer van af durven.

Omdat ze op social media een prachtig beeld van zichzelf geschetst hebben. Omdat ze voor het werk de schijn op moeten houden of voor thuis, voor de familie of waar ook. Hoe zou het zijn, hoeveel kleur zou jij krijgen als je vrij zou leven. Op het moment dat jij je masker afzet.

Welk mens zit er achter dat masker?

Achter dat masker zit de mens die je werkelijk bent, zoals je geboren bent. Degene zoals je bedoeld bent, of hoe je zou kunnen zijn als je vrij was.

Want je weet ook wel dat er enorm veel mensen zijn die een back smile opzetten, proberen om te stralen en te doen alsof. Mensen die ‘s avonds helemaal instorten als ze thuis op zichzelf zijn. Want hoe groter de smile die we opzetten, hoe hoger de schijn is die we op moeten houden, hoe meer energie het kost.

Want vaak zit er iets achter. Wat zit er eigenlijk achter. Wie zit er eigenlijk achter. Wie kunnen wij zien op het moment dat het masker af gaat. Hoe zou het zijn als je helemaal vrij bent om je masker op of af te zetten op het moment dat het jou belieft. Dat je zelf kiest.

Kan een masker ook schoonheid toevoegen?

Hoeveel schoonheid zou een masker kunnen toevoegen op het moment dat jij het in vrijheid en naar believen kunt opzetten of afzetten. Hoeveel zou het voor jou kunnen betekenen als je vrij was, hoeveel zou dat kunnen betekenen voor je familie, voor je vrienden en voor je omgeving.

Als je vrij bent om jezelf in volle glorie te laten zien en te stralen. Als je vrij bent om af en toe, als het nodig is, even een masker op te zetten. Wat zou het betekenen voor de wereld als jij weer je volle kracht zou staan. En laten zien wie je werkelijk bent.

Persoonlijk Leiderschap gaat over vrijheid, over de leiding nemen over je eigen leven. Je eigen koers bepalen op de manier en in het tempo dat jou het beste past. Dat wil jij toch ook!

Jezelf blijven met sociale angsten en burn-out

Ik kwam op YouTube een mooi filmpje tegen van beroemdheden die hun sociale angst overwonnen hebben. In de keiharde wereld van de showbizz lijkt het me toch niet makkelijk om toe te geven dat je spreekangst hebt of de deur niet uit durft. Of is het juist typisch Amerikaans?

Bijvoorbeeld Kim Basinger: Toch één van de mooiste vrouwen op deze wereld en dan met name in de film ‘My stepmother is an alien’. Ze heeft zes maanden binnen gezeten omdat ze de deur niet uit durfde.

Of Barbra Streisand: Toch een van de beste zangeressen ter wereld. Ze had enorme moeite met zichzelf. Ze was alleen gefocust op kritiek en was gigantisch perfectionistisch.

Of Ricky Williams: Een sportheld met enorme sociale angsten.

Of Donny Osmond die zo bang was om af te gaan, dat hij bijna flauwviel op het podium. Zo zullen er nog wel meer sterren zijn in het zonovergoten Hollywood.

Van de ene kant natuurlijk heel heftig allemaal, van de andere kant kun je hier ook weer veel van leren. Mensen kijken vaak enorm op naar de ´groten der aarde´. Naar sterren, vips, koningen, koninginnen, topsporters. Maar ook naar hun baas, of hun directeur.

Leer van de sterren

Wat je van de sterren kunt leren is dat als zij dit soort angsten kunnen krijgen, dat jij het ook mag. En dat als zij er van af kunnen komen, dat jij het ook kunt.

Het is natuurlijk mooi om ´voorgangers´ te hebben. In de evolutie blijken mensen hun grenzen te verleggen nadat iemand iets speciaals bereikt had. Een nieuwe norm gesteld had. De lat wat hoger gelegd had. Zo gaan we als mensheid in stappen vooruit.

Maar de keerzijde is dat veel mensen zichzelf onnodig naar beneden halen. Zich afmeten aan deze helden. Want het blijken ook maar gewoon mensen te zijn. Hun exceptionele resultaten waren het gevolg van hard werken, veel oefenen, doorgaan en keuzes maken.

Sociale angsten en burn-out

Extreem hard werken en perfectionisme zijn meestal het gevolg van traumatische ervaringen in het verleden. Sociale angsten hadden ook een burnout kunnen zijn. Een burnout uit zich vaak in dit soort symptomen.

Volgens onderzoek is spreekangst de meest voorkomende sociale angst. Angst voor de dood is de tweede. Dat bracht de komiek Jerry Seinfeld op het idee dat je bij een begrafenis beter in de kist kunt liggen dan dat je een toespraak moet houden……

Dus doe gewoon je eigen ding. Leef je eigen leven. Maak plezier. Zoek leuke mensen op. Werk lekker ontspannen in je eigen tempo. Zoek het werk, het bedrijf en de branche die het beste bij jou past. Ikzelf ben van mening dat als je dit allemaal doet, dat je op een gezonde manier bezig bent.

Dan heb je jezelf wérkelijk gevonden!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Agnet
Door

Agnet

op 12 May 2013

Dit is weer zo een stuk dat
Dit is weer zo een stuk dat ik denk WOW,en ook dankbaar dat ik hier weer gebruik van mag maken. Er staan zoveel punten in dat ik me weer even besef go back to basic,en het grote accepteren is weer begonnen!Dank je

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down