Luisteren of problemen willen oplossen?
21 december 2015 

Luisteren of problemen willen oplossen?

In veel gesprekken tussen partners, collega’s en vrienden is luisteren te prefereren. Dan bedoel ik wel ÉCHT luisteren. Werkelijke oprechte interesse in de ander hebben. Dat is waar goede relaties op gebaseerd zijn. Maar ja; soms is het probleem zó duidelijk dat een praktische oplossing nodig is. Hoe ga je daar dan mee om? Moet je er iets van zeggen, of kun je beter je mond houden en luisteren?

Ik hoor van cliënten regelmatig dat ze na een sessie van hun partner ‘op hun kop hebben gekregen :)’. De reden is dat ze de adviezen van mij als coach wél opvolgen en die van hun partner níet. Partners vertellen al jaren wat te doen, maar krijgen vaak geen gehoor. Blijkbaar helpt het als een ‘deskundige buitenstaander’ het vertelt.

Nou is het overigens niet gebruikelijk dat ik als coach oplossingen aandraag.

Wat ik wél doe, is cliënten inzicht geven, het belang van een beslissing duidelijk maken en vooral zorgen dat ze zélf met een oplossing komen. Maar dan wel een oplossing die praktisch uitvoerbaar is en waar ze zelf volledig achter staan.

Als partner heb je deze mogelijkheid vaak niet. Ik krijg regelmatig mailtjes van ‘wanhopige’ mensen die niet weten hoe ze hun partner kunnen bereiken. Vaak heeft die partner een burnout en zorgt hij heel slecht voor zichzelf, zijn relatie en zijn gezin. En dan komt die prangende vraag: “Hoe lang moet ik nog blijven luisteren en mezelf wegcijferen voordat ik voor mezélf kies?”

Onderstaand filmpje laat heel mooi zien hoe veel mensen zich voelen:

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down