Hoe communiceer je liefde?
16 maart 2013 

Hoe communiceer je liefde?

In communicatietrainingen leer je om je boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Zorgen dat mensen je snappen en volgen. Vaak lukt dat wel bij klanten, collega’s en medewerkers. Maar wat gebeurt er als het allemaal heel persoonlijk wordt? Als het over de communicatie tussen jou en je geliefde gaat? Wat als het gaat over het uiten en ontvangen van liefde?

Liefdes-talen

Schrijver en relatietherapeut Dr. Gary Chapman ontdekte ‘de vijf liefdes-talen’. Hij stelt dat ieder mens op een eigen manier zijn of haar liefde uit en verstaat. Ieder heeft dus de voorkeur voor een bepaalde liefdestaal. Als jij veel aangesproken wordt in jouw liefdestaal dan voel je je geliefd en dan kan jouw ‘liefdes-tank’ zich lekker vullen. Je wilt dan liefde teruggeven aan je partner.

Waar het fout gaat

Als jouw partner een andere liefdestaal spreekt dan jij, ontstaat er een probleem. Jij voelt je namelijk niet aangesproken en dus niet geliefd. Terwijl jouw partner heel erg zijn of haar best doet om jou geliefd te laten voelen. En andersom gebeurt dit natuurlijk ook.

Het geheim van een goede relatie

Als je de liefdestaal van je partner kent, kan je hem of haar op ‘de juiste manier’ aanspreken. Andersom, als je je eigen liefdestaal kent dan kan je aangeven wat jij zelf prettig vindt. Zo leer je samen elkaars liefdestaal spreken en dat maakt je relatie gegarandeerd beter!

De vijf liefdes-talen:

1: Positieve woorden

Het ontvangen van complimenten is jouw ding. Je voelt je echt geliefd wanneer iemand de juiste woorden uitspreekt, op de juiste toon. Het letterlijk horen van ‘ik houd van jou’ is voor jou heel belangrijk. Beledigingen en afkeurende woorden schieten je gelijk in het verkeerde keelsgat.

2: Verleende diensten

Doet iemand een klusje voor jou of iets anders om jouw lasten te verlichten? Dan heeft hij/zij jouw hart gestolen. Op de bank blijven zitten terwijl jij nog af staat te wassen werkt als een rode lap op een stier.

3: Cadeautjes krijgen

Een cadeautje, daar kunnen ze jou blij mee maken. Dat is voor jou het bewijs dat iemand van je houdt. Het gaat niet om groot en duur maar gewoon het feit dat je partner attent is, dat zegt alles. Maar de vlug gekochte, half verlepte bloemen van de pomp wekken eerder irritatie op.

4: Quality Time

Jij vindt het belangrijk dat je partner veel tijd met jou doorbrengt waarin jij alle aandacht krijgt. Dat is voor jou het teken dat je partner echt van je houdt. Niet luisteren, geen aandacht en afspraakjes afzeggen? Dan kun je het schudden bij jou.

5: Fysieke aanraking

Knuffelen en samen op de bank zitten met een arm om je heen, daar doe jij het voor. Dat is jouw bewijs van liefde. Seks hoort daar natuurlijk ook bij. Maar langs elkaar leven, elkaar niet (meer) aanraken of misbruik zijn onvergeeflijk.

Herken jij de liefdestalen in jóuw relatie?

Grote kans dat jij je liefde toont op een van deze manieren. Maar wat is de voorkeurs-liefdestaal van jouw partner? Komt jouw liefdebetuiging wel zo over als jij het bedoeld hebt? Ga er eens mee aan de slag. Wie weet en krijgt jullie relatie een nieuwe boost.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down