Leef in het NU en word effectiever
5 maart 2017 

Leef in het NU en word effectiever

Vorige week hadden we een interessante discussie in een training over leven in het hier en nu. Een deelnemer stelde dat je altijd in het NU bent. Dus wat kletst iedereen dan over het ‘in het nu’ blijven!? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Het is gewoon slecht Nederlands. We zeggen ‘leven in het nu’, maar we bedoelen dat je met je aandacht in het NU bent. Want je lijf is altijd in het nu. Je kunt niet anders. Het NU is het enige dat er is en er altijd zal zijn. Alleen onze gedachten kunnen naar het verleden of naar de toekomst gaan.

Stel dat je in het verleden een vervelende ervaring had met een skinhead. Hij heeft je een flinke klap verkocht. Als je daar nu aan terugdenkt, zul je weer meteen die oude emotie voelen. Als je nu op straat een onbekende skinhead tegenkomt, zul je je onbewust direct angstig en bedreigd voelen. Je aandacht wordt dus uit het NU naar het verleden getrokken.

Stel dat je die vervelende ervaring niet had.

Stel dat je eigen kinderen de meest lieve en zachtaardige skinheads ter wereld zijn. Dan zou je die reactie niet krijgen. Dan zou je wél in het NU blijven. Toch!? Nee; je reageert alleen anders door die positieve ervaring uit het verleden. Het voelt alleen niet zo vervelend als die negatieve ervaring!! Door alle ervaringen kunnen we het NU wel theoretiseren, maar nooit wérkelijk waarnemen.

Alles wat je waarneemt gaat via je vijf zintuigen. Je slaat ervaringen samen met de emotionele lading in je systeem op. Zo bouw je een enorme ‘database’ aan ervaringen op. Als je nu iets waarneemt, dan vergelijk je de binnenkomende data met de gegevens in jouw database. Wat jij nu als realiteit ervaart is altijd een mix van je huidige en eerdere ervaringen. Daarom ervaart iedereen elke situatie op zijn eigen manier.

Doe één ding tegelijk

Praktisch betekent ‘leven in het NU’ dat je het NU zo dicht mogelijk probeert te benaderen. Dat je jezelf concentreert op wat er nu gebeurt. Dat je één ding tegelijk doet. Dat je werkt als je aan het werken bent. Eet als je aan het eten bent. Praat als je aan het praten bent. Denkt in plaats van piekert. Slaapt in plaats van woelt. Doet in plaats van bedenkt.

Je kunt je aandacht naar het NU brengen door je bewust te zijn van je lichaam en daar géén betekenis aan te geven of conclusies aan te verbinden. Je lichaam is namelijk altijd in het NU. Door je bewust te zijn van wat je met je zintuigen waarneemt, kom je dus in het NU. Gewoon kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven wat er op dit moment speelt. Maar let op: uitsluitend waarnemen en niet interpreteren!!

Het voordeel is dat je veel rustiger wordt. Werkelijk het contact aangaat met jezelf en anderen. Dat je proeft wat je eet of drinkt. Dat je de bloesem ruikt. Dat je ziet hoe je kinderen opgroeien. Dat je vroegtijdig merkt dat je moe begint te worden. Dat het opvalt dat je niet meer zo lekker in je vel zit. Maar ook dat je geniet van wat er op dit specifieke moment gebeurt.

Mindfulness

Als je met aandachtzaamheid in het NU bent, dan noemen we dat mindfulness. Je zult weer spontaan, als een klein kind, ontdekken en jezelf verbazen over van alles en nog wat. Je gaat er beter uitzien en stralen van geluk. Je hoeft niets meer te bedenken, want alles biedt zich spontaan en intuïtief aan. Je bent weer als vanzelf assertief en authentiek. Je hoeft niets te plannen, want alles is er al. Dat is toch wat je wilt!?

Met meer mindfulness in je leven verhoog je jouw persoonlijke effectiviteit omdat je veel meer in het hier en nu blijft. Je gaat meer genieten van alle mooie dingen die zich in het hier en nu aanbieden. Ontdek wie je werkelijk bent en hoe je écht bij jezelf komt. Leer hoe je jouw brein programmeert voor succes en geluk.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down