De kracht van kwetsbaarheid
2 juni 2013 

De kracht van kwetsbaarheid

Veel mensen durven de controle niet los te laten. Ze zijn bang dat je zonder controle erg kwetsbaar bent. Als je ooit gekwetst bent, dan is zo’n reactie wel logisch. De oplossing is dan om die vervelende lading los te laten en je weer kwetsbaar op te stellen. Dat zou ik zeker aanraden, want controlefreaks zijn vaak niet zo prettig in de omgang. Het is zeer de vraag of kwetsbaarheid en gekwetst worden wel hetzelfde is. Ik denk het niet: Kwetsbaarheid is je openstellen en accepteren wat er is en wat er niet is. Jezelf accepteren zoals je bent. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, zul je dus nauwelijks gekwetst worden.

Hoe stevig sta je eigenlijk?

Het is als die oude starre boom en dat jong flexibel boompje: In een storm zal de oude starre boom afbreken, terwijl het jonge flexibele boompje met de wind meewaait en weer terug veert.

Toevallig kreeg ik een tip van een collega om onderstaande TED-talk eens te bekijken. Die gaat hier over en ik wil hem graag met je delen. Het is een TED-talk van Brené Brown. Zij is wetenschapper, onderzoeker en verhalenverteller.

Het mooie is dat ze als absolute contolefreak van haar eigen onderzoeken geleerd heeft om de controle los te laten en haar kwetsbaarheid te tonen. Dit leek een onmogelijkheid en het ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Heel mooi dat ze er nu op dit podium voor uit durft te komen.

Laat je controle maar los!

Hiermee levert ze het zoveelste bewijs dat je door je controle los te laten, je kwetsbaarheid te tonen en mild te zijn voor jezelf, steeds meer liefde, warmte en dankbaarheid zult ervaren. Dat je steeds meer in het hier en nu gaat leven en een completer mens wordt.

 

Om je weer kwetsbaar te kunnen opstellen hebben sommige mensen het nodig om oude trauma’s los te laten. Dat doe je in een mix van mijn Personal Coaching en Persoonlijke Kracht.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Priscilla
Door

Priscilla

op 3 June 2013

TED talk Brene Brown
Bedankt voor het plaatsen van de TED-talk van Brene Brown. Veel mensen zullen dit herkennen. En ik hoop dat degene die hier hulp bij nodig hebben, deze bij jou kunnen vinden. De wereld zou er baat bij hebben als we ons allemaal kwetsbaar durven op te stellen. Verander de wereld begin bij jezelf....

Marja Butt
Door

Marja Butt

op 3 June 2013

De kracht van kwetsbaarheid
Wauw, dit verhaal heeft me diep geraakt. Het is erg direct en herkenbaar. Ze is inderdaad een geweldige "storyteller".

Sjed
Door

Sjed

op 3 June 2013

TED talk
Wat een geweldig verhaal, herkenbaar. En met veel geloofwaardigheid en humor gebracht. Dankjewel hiervoor.

Sip Dijkstra
Door

Sip Dijkstra

op 4 June 2013

The language of emotions
Dank voor de video. Na deze te hebben gezien lijkt het mij te zijn de conclusie die in 2009 werd getrokken door Karla McLaren in haar zeer verhelderd boek "The language of emotions" ISBN 978-1-59179-769-2. Het is een Amerikaans boek en het veel uitgebreider en vanaf de basis alles over emoties en hoe deze je sterker maken daar waar velen menen dat we deze zo veel mogelijk moeten negeren, wegstoppen, etc. De gevolgen ervan kennen de meeste van ons wel. Psychische en fysieke problemen, verslavingen, ...

balance-coach
Door

balance-coach

op 4 June 2013

kwetsbaarheid
prachtige weergave van de grootste kracht die ieder in zich heeft :kwetsbaarheid Kwetsbaarheid is de sleutel tot het volledig zijn . Vol en ledig is alles en niets is de weg naar liefde voor wat is .

lien
Door

lien

op 6 June 2013

hartelijk dank
Hartelijk dank om dit te delen. Net op het moment dat ik precies op de wipplank zat van angst en vertrouwen, lees ik dit artikel en het is zo verhelderend, want de theorie zegt wel voortdurend dat het beter is om (controle) los te laten maar in de praktijk blijkt dit toch een pak moeilijker hé. Nu besef ik weer dat ik mijn zekerheid weer te hoog in het vaandel wou dragen en mijn kwetsbaarheid vergeten was.

Corné
Door

Corné

op 6 June 2013

Prachtige TED-talk
Is het een soort "wie niet waagt, wie niet wint"? Als je je kwetsbaar opstelt, zal je ook "kwetsbaar" worden voor positieve ervaringen?

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 8 June 2013

Heel goed

Ja mooi hè. Jezelf kwetsbaar en open stellen voor alle mooie ervaringen is toch wel het hoogste doel. Dat je jezelf laat raken door alle moois wat er is. Heel goed.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down