Hoe eng is hypnose?
29 juni 2014 
in Stress

Hoe eng is hypnose?

Hypnose is zowel heel eng als helemaal niet. Hypnose is geconcentreerde aandacht, een sterke focus. Dus in die zin heel eng. Maar als je bedoelt of het eng is in de zin van onveilig, dan is het juist niet eng. Nou ben je inmiddels al gehypnotiseerd? Waarschijnlijk wel, want als je de vorige zinnen goed in je opneemt en overweegt, dan ben je geconcentreerd aan het lezen. Dit is dus wat hypnose is. Als je nu verder leest; dan wordt het pas echt eng….

Je bent al in trance (cq gehypnotiseerd) als je een boek leest, als je auto rijdt, als je een gesprek voert of als je iets koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt. De vraag is dus of je niet altijd in trance bent! Alleen verschilt de ene trance van de andere. Neem bijvoorbeeld een autorijd-trance: Je kent het wel dat als je van je werk naar huis rijdt, dat je plotseling merkt dat je al thuis bent en het rijden volledig onbewust hebt gedaan. Dat schiet in ieder geval lekker op. Toch?!

Bij hypnose ga je feitelijk over op de automatische piloot.

Je onderbewuste regelt alles voor je zonder dat je daarbij hoeft na te denken. Dat maakt dat hypnose 100% veilig is. Je onderbewuste weet namelijk heel nauwkeurig wat het beste voor je is. Alle mogelijkheden, al je kwaliteiten, al je inzichten zitten stevig verankerd in je onderbewuste. Je denkvermogen mag dan wel denken dat het slimmer is, of het beter weet dan je onderbewuste; dat is maar zeer de vraag.

In trance sla je het denken over. Je handelt voorbij je denkvermogen: Stel dat je denkt dat je onzeker bent. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je daar heel erg zeker over bent. Toch?! Dan zou je jezelf kunnen afvragen of je zeker, niet onzeker of misschien wel heel zeker bent. In beide gevallen is het oké. Toch?! Check eens even hoe zeker je jezelf nu voelt. Dit is zo ongeveer wat we proberen te bereiken met hypnose. Een beetje verwarrend misschien, maar wel lekker.

Jezelf hypnotiseren is heel eenvoudig: je doet het dagelijks

Als je gebruik wilt maken van trance (hypnose) dan kun je dat heel makkelijk zelf doen. Stel dat je jezelf slecht wilt voelen, dan hoef je alleen maar aan vervelende situaties te denken. Stel dat je jezelf goed, blij, opgewekt, gelukkig of verliefd wilt voelen. Dan hoef je alleen maar aan fijne situaties te denken en/of een prettig gevoel op te roepen.

Misschien vind je hypnose nu helemaal eng; maar je onderbewuste regelt voor jou hoe je jezelf wilt voelen. De sleutel tot je gevoel zit in jezelf. Je hoeft je slechts af te vragen in welke trance je wilt zijn….

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
pauline daum
Door

pauline daum

op 1 July 2014

Hypnose en / of eigen keuze
Het is naar mijn mening altijd zo dat iedereen baas kan zijn over eigen keuzes. Ik heb zelf nooit een hypnotisering opgelegd gekregen en vind het lastig een mening te vormen of het je overgeven aan een 'opgelegde' hypnose te maken heeft met keuze. Ergens denk ik dat je onbewust die keuze wel zelf maakt. Wat je beschrijft is voor mij wel herkenbaar. Ook dan zijn het niet altijd bewuste keuzes. Wel goed om dat bewustzijn te vergroten en te benutten. Dagdromen zijn heel heilzaam. Als je in een wat sombere cirkel zit, is deze te doorbreken is door te glimlachen, het werkt (!). Misschien een goed begin om je te focussen en met een plezierig gevoel je hypnose te 'starten'?

Rosa de Leeuw
Door

Rosa de Leeuw

op 4 September 2014

Mooi verhaal
Dank je wel. Mooi omschreven :). Rosa

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down