Vind je missie, purpose en passie en zo wordt ondernemen weer leuk
11 april 2018 

Vind je missie, purpose en passie en zo wordt ondernemen weer leuk

Als je ondernemer, zelfstandige of MKB-directeur bent en je energie raakt op, dan is het de hoogste tijd om weer terug te gaan naar de essentie. Waar het jouw in eerste instantie eigenlijk om te doen was! Je hebt een goed bestaan opgebouwd; mooi bedrijf, leuk gezin en een groot huis. Alles staat op de rit. Maar dan merk je dat het steeds minder leuk wordt. Dat de lol er van af is. Je moet steeds meer uren maken, maar tegelijk komt er minder uit je handen. Je partner klaagt over je afwezigheid en je ongeïnteresseerd gedrag. Dat kan niet de bedoeling zijn. Toch?!

Wat is de oorzaak dat je energie op raakt?

Als je dit soort symptomen bij jezelf herkent, dan wordt het misschien tijd voor actie. Toch?! Maar tegelijk loop je het risico dat je op de oude voet verder gaat en dat je in een burnout, midlife crisis of andere ellende belandt. De oorzaak is dat je de essentie kwijt bent. Dat je verzuipt in praktische problemen die je boven het hoofd groeien. De drive waarmee je indertijd begon, gaat je nu tegenwerken en uitputten. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Wat is het belang van een missie, purpose en passie?

Het is essentieel dat je jouw persoonlijke missie, purpose en passie kent en toepast in je business. Vraag je regelmatig af wat je energie geeft en waar je het beste je aandacht aan kunt geven. Het is belangrijk voor jou én je bedrijf om alleen dingen te doen die je energie geven. Hiermee zul je alles veel makkelijker voor elkaar krijgen en in een flow van moeiteloosheid blijven.

Dit werkt altijd en overal: Ook in tijden dat het wat lastiger is of als het wat moeilijker wordt. Vooral als de stress en druk groter worden, heb je jouw missie, purpose en passie hard nodig om overeind te blijven.

Het leven van je missie, purpose en je passie.

In mijn coaching en training gaat het vaak over persoonlijke missie, purpose en passie. Uiteraard omdat veel van mijn nieuwe cliënten burnout symptomen hebben en ze hun passie volledig kwijt zijn. De oorzaak is vrijwel altijd dat ze hun persoonlijke missie en bijdrage (purpose) niet helder hebben en zich laten leiden door de omstandigheden. Dat holt je uit.

Wat is je persoonlijke missie?

Je missie is wat je hier op aarde komt doen. Jouw reden van bestaan, jouw levenspad ofwel jouw ding. Als je ondernemer of directeur bent, dan is het kennen en leven van je persoonlijke missie essentieel.

Als je persoonlijke missie overeenkomt met de missie van je bedrijf, dan zit je lekker op je plek. Dan hoef je eigenlijk nooit meer te werken. Je hoeft dan alleen maar je eigen ding te doen. Dan stroomt de energie en dan gaat alles een stuk makkelijker.

Wat is je purpose (bijdrage in het Nederlands)?

Je purpose is waarom je hier op aarde bent. Wat hebben mensen aan jou? Waarom doe je de dingen die je doet. Missie en purpose zijn nauw met elkaar verbonden. Missie gaat er over WAT je doet en je purpose gaat er over WAAROM je dat doet.

Als je ze beide heel helder hebt en er ook naar leeft, dan sta je zelf aan het roer. Dan neem je leiderschap over je leven én over je bedrijf en alles wat hiermee samenhangt

Hoe vind je jouw passie?

Je passie is waar je energie van krijgt, waar je je bed voor uitspringt en wat je het liefste doet. Veel ondernemers vinden hun passie in hun bedrijf of in de dienst of het product dat ze verkopen. Anderen vinden hun passie in privé activiteiten zoals sporten, hobby’s en uitdagingen.

Veel ondernemers hebben een passie voor het ondernemen, het ontwikkelen van nieuwe producten en het vinden van nieuwe markten en klanten. De meeste ondernemers hebben echter niet zoveel zin in het managen van hun organisatie.

Hoe kom je in een flow van moeiteloosheid?

In het ondernemen wil je zoveel mogelijk in de Flow zijn. Dan gaat alles moeiteloos en als vanzelf. Als je heel dicht bij je persoonlijke missie, purpose en passie blijft, dan zul je al bijna automatisch in flow komen. Je hoeft namelijk alleen maar dingen te doen die echt bij jou passen. Dat is natuurlijk het ultieme wat je wilt bereiken in je leven en in je bedrijf.

Zakelijke vs persoonlijke missie

Veel van mijn cliënten komen in eerste instantie omdat ze symptomen van burnout, stress, des-interesse, uitstelgedrag en besluiteloosheid hebben. Bijna allemaal weten ze niet wat hun persoonlijke missie en purpose zijn. Hun zakelijke missie en purpose hebben ze uiteraard wél helder. Die horen nu eenmaal in het kwaliteitshandboek te staan!

Hoe raak je jouw passie kwijt?

Door de vermoeidheid zijn ze ook hun passie verloren en zijn ze aan het overleven. In plaats van dat ze een acht of een negen leven, geven ze zichzelf nét geen voldoende. Ze zijn de spirit en drive kwijt die ze zo hard nodig hebben om hun bedrijf tot een succes te maken. Het is dus hoogst actueel om terug in flow te komen.

Kies je voor leven of overleven?

Veel ondernemers willen weer leren hoe ze hun missie kunnen leven. Hoe het is om weer een passie en energie te hebben. Als ik kijk naar de essentie van passie en missie dan is een belangrijk aspect dat je gewoon klaar bent. Dat je alles op orde hebt en dat je voorbereid bent. Dan heb je de ruimte om te genieten van alles wat zich aandient.

Achter de feiten aanhollen

Wat ik van veel mensen hoor is dat ze achter de feiten aanhollen. Dat ze proberen om alle ballen in de lucht te houden. Dat ze hun uiterste best doen om iedereen tevreden te houden. Dat kost je veel negatieve energie.

Organisatiestructuur

Veel MKB directeuren laten hun bedrijf groeien, maar kunnen die groei zélf niet bijbenen. De organisatie groeit ze boven het hoofd en ze proberen om alles zelf te blijven doen. Alles zelf op te lossen en te regelen zoals ze dat vroeger ook deden.

Je moet re-organiseren

Dan krijg je de situatie dat je het niet meer trekt. Je weet wel dat je moet reorganiseren, dat je een organisatiestructuur moet hebben. Maar ja; daar heb je nu geen tijd voor. Je bent vooral bezig met brandjes blussen en overleven… Maar op het moment dat je alles op orde hebt en alles goed geregeld is dan gaat het allemaal wat makkelijker. Dan kun je wat relaxter in je energie en kracht blijven. Dat is wat je wilt en waar veel mensen naar streven.

Flow is het resultaat van de juiste aandacht

Ik heb voor mezelf vier gebieden gedefinieerd maar ik elke dag aandacht aan geef. Waar ik mijn tijd over wil verdelen. Zowel dagelijks, wekelijks als maandelijks. In principe is het handig om de interval kort te houden. Die vier gebieden zijn mentale fitheid, fysieke fitheid, zakelijke fitheid en financiële fitheid.

Mentale fitheid

Bij mentale fitheid hebben we het vooral over studeren, jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Dagelijks mediteren is heel belangrijk. Maar ook ontspannen en je tijd nemen om sociale contacten te onderhouden. Maar ook werken aan spiritualiteit en emotionele fitheid.

Fysieke fitheid

Bij fysieke fitheid denk ik aan sporten, wandelen en genoeg slapen. Maar ook ontspannen, afstand nemen en gezond eten en drinken. Zorgen voor een gezond gewicht en een lijf dat in staat is om alle uitdagingen aan te gaan en veerkracht heeft.

Zakelijke fitheid

Bij zakelijke fitheid hebben we het over alles op orde hebben, zorgen dat alles klopt, dat je op elk gebied bij bent. Dat je je cijfers kent, dat je marketing en sales ingericht zijn. Maar ook dat je alles op tijd afgewerkt en geordend hebt. Afhankelijk van je tijdsbesef zal jouw uitdaging meer in het begin of meer aan het einde van een periode liggen.

Financiële fitheid

Bij financiële fitheid hebben we het over mindset en slim omgaan met resources en uitgaven. Dat je weet hoe je een balans en verlies-winst rekening leest. Maar vooral dat je snapt wat er staat en er bedoeld wordt. In Nederland zijn we allemaal in een schaarste mindset opgevoed. We worden gestimuleerd om zoveel mogelijk geld uit te geven. Maar is dat wel zo slim?!

Waar geef jij de meeste aandacht aan?

Als je in ‘het hier en nu’ stress en burn-out symptomen ervaart, dan is dat een goede reden om met je gedachten naar het verleden of naar de toekomst te gaan. Lekker wegdromen bij leuke momenten die nog op de planning staan. Of heerlijk nagenieten van mooie momenten in het verleden.

Van de andere kant kunnen we ons ook zorgen maken en overweldigd raken door de toekomst. En we kunnen natuurlijk lekker boos en ontdaan blijven hangen in oude situaties. De vraag is wat jou het meeste ‘bezig’ houdt en of je daar wel zo blij van wordt.

Je drive uit de toekomst

Voor veel mensen is het prettig om te weten wat er van hen verwacht wordt. Dan hebben ze iets om naartoe te werken. Voor anderen is het een absolute noodzaak om zich ergens aan vast te klampen, zodat ze een gevoel van zekerheid hebben. Hoe is dat voor jou?

Stel dat je veel stress ervaart op je werk en het nog enkele weken duurt voordat je kunt ontspannen. Dan kan dat vooruitzicht je aardig op de been houden. Als je nog éven doorzet, dan kun je straks lekker uitrusten. Toch?! Je houdt er al rekening mee dat je de eerste dagen moet afkicken en dat je hoofdpijn, diarree en angstklachten krijgt. Maar ja dat hoort er bij!

Maar stel dat je volledig in het nu zou blijven…. wat zou je dan nu doen? Zou je dan nu je lijf checken en voelen dat je over je grenzen heen gaat? Zou je dan nu direct actie ondernemen en die stress loslaten? Zou je dan nu je eigen gezondheid prioriteit geven? Of wacht je liever tot je omvalt? Wat denk je?

Je drive uit het verleden

Veel mensen worden gedreven door vervelende situaties uit het verleden. Als je iets vervelends hebt meegemaakt, dan wil je voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Je probeert bij het vervelende gevoel weg te blijven. Maar helaas kost dat veel negatieve energie (zelfs als je dat niet bewust ervaart).

De adrenaline die je hiermee aanmaakt houdt je wel in beweging. Het vermijden van vervelende situaties zorgt er ook voor dat je niet hoeft na te denken over wat je wél wilt. Veel van mijn cliënten weten tientallen dingen te benoemen die ze niet willen, maar hebben geen idee wat ze nou eigenlijk wél willen! Weet jij nog wel wat je wilt?

Je drive in het NU

Vergeleken bij die krachtige adrenaline-drives uit verleden en toekomst is de drive in het NU hartstikke saai (voor een adrenaline junky dan). Je gebruikt heel andere hormonen. In plaats van adrenaline (dat je een stevige kick geeft) ga je meer leven op dopamine (dat je een lekker zacht en liefdevol gevoel geeft).

 

Het interessante is, dat als je met een goed gevoel in het ‘het hier en nu’ kunt zijn, dat je vanzelf in beweging komt. Voorwaarde is dat je adrenaline ‘uitgeraasd’ is (voor veel mensen is dat het gevoel dat ze na enkele weken vakantie krijgen).

 

Als je eenmaal lekker ontspannen in het NU bent, ga je vanzelf weer (op een zachte en vriendelijke manier) activiteit opzoeken. Je gaat weer contact maken met je passie. Je komt weer in een positieve flow en je gaat zodoende meer oxytocine aanmaken. Dat is het hormoon dat je aanmaakt als je lekker positief en gezond actief bezig bent.

Je passie leeft altijd in het NU

Moppen en dubbelzinnigheden mag je nooit uitleggen. De reden is dat iedereen een grap op zijn eigen unieke manier interpreteert. Dat is ook precies de bedoeling. Bij een mop of metafoor wil je dat mensen er iets leuks mee gaan doen. Als je hem uitlegt dan vul jij het op jóuw manier in. Dat snappen ze niet.

Ook in het leven gebeuren er dingen die je niet moet uitleggen. Zoals met een nieuwe passie bijvoorbeeld. Anderen snappen niet waarom je plotseling zo enthousiast bent. Ze zien het nut van je nieuwe hobby niet in. Als je probeert je enthousiasme uit te leggen, geef je zo juist tegenargumenten. Niet doen dus. Volg gewoon je hart en doe wat jij denkt dat goed is.

Volg je passie

De vraag is of je een passie moet volgen of niet. Ikzelf denk van wel. Ik denk dat je zo veel mogelijk je hart en je passies moet volgen. Niet te veel nadenken of het nut heeft of verstandig is, maar gewoon DOEN.

De reden is dat er altijd werk ligt dat af moet. Dat er altijd wel iets ‘nuttigs’ te doen is. Dat er altijd andere prioriteiten zijn. Als je niet heel bewust voor passies of hobby’s kiest, dan kom je niet verder dan werken en nog eens werken.

Natuurlijk zijn er veel mensen die werken (net als ik) helemaal geweldig vinden, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je steeds weer nieuwe passies ontdekt en deze gaat volgen:

Hoe meer je jouw passie volgt, hoe flexibeler je wordt

Ik kom genoeg mensen tegen die helemaal geen passie of hobby meer hebben. Die geleefd worden door de waan van de dag. Deze mensen hebben geen vrije keuze meer. Ze zitten vast in hun patronen. Ze zijn niet meer flexibel.

Ze hebben het zelf overigens niet in de gaten. Als er dan iets gebeurt (een burnout, ontslag of faillissement) dan weten ze zich totaal geen raad meer en schieten diep in de stress of depressie.Als je liever wilt lezen dan de video bekijken dan vind je hier de transcriptie van de video:

Zo wordt ondernemen weer leuk

Kun je jezelf nog herinneren dat je begon met ondernemen?

Dat je plannen en ideeën had waarvan iedereen zei: Dat kan niet en dat werkt niet! Dat je dacht: Ik ga er voor, ik ga het gewoon doen! Zonder allerlei bagage en ballast over hoe het dan praktisch zou moeten, hoe je het moet betalen, of hoe je het moet organiseren.

Zonder al die toestanden gewoon aan de slag gaan met het idee van ‘ik ga ondernemen’. Als je dat gevoel nog eens terug zou kunnen halen. Als je nog eens zou willen voelen hoe dat ook alweer was: Zonder enige praktische belemmeringen, gewoon lekker er tegenaan gaan, gewoon beginnen en kijken hoe het loopt.

Dat gevoel ken je misschien nog wel. Anders probeer je het maar eens terug te halen!

Op een gegeven moment ben je verder gegroeid met je bedrijf. Je zit in een fase dat je personeel hebt, een gebouw, een auto, investeringen en afschrijvingen. Je kent het gevoel wel: Dat het allemaal zo zwaar en belangrijk wordt.

Op een gegeven moment geraak je in een bepaalde bedrijfsgrootte (meestal een man of 10, 15) dat het allemaal zo serieus wordt. Dit is het moment waarop veel ondernemers de lol verliezen. Ze worden overrompeld door alle dingen die moeten gebeuren.

Het is trouwens maar net de vraag of dat het gene is waar je eigenlijk voor begonnen bent. Want eigenlijk ben je begonnen met een geweldige passie, met het ultieme idee, zonder al die bagage, zonder al die ballast, zonder al die praktische dingen. Toch?!

Als je kijkt hoe je de lol in het ondernemen weer terug kunt krijgen dan is dat eigenlijk heel simpel: Maak weer contact met het gevoel waarmee je begon.

Er schieten een paar voorbeelden binnen van cliënten die uit een burnout kwamen en op een gegeven moment de beslissing hadden genomen dat hun bedrijf wel verder draait zonder hen. Ze besloten om terug te gaan naar de kern, naar hun passie, naar hun power en kracht. Ze zijn gewoon opnieuw begonnen!

Mijn advies aan jouw is: Ga terug naar je passie. Je bedrijf draait wel door. Alles wordt georganiseerd door je managers. Dus dat hoef je slechts af en toe te controleren. Maak gewoon weer tijd vrij om opnieuw te beginnen met iets wat jou persoonlijk aanspreekt, waar jouw passie ligt en wat met name géén voorwaardelijke dingen heeft. Geen praktische problemen, geen praktische kanten.

Gewoon weer brainstormen, vooruitgaan en opnieuw beginnen. Op die manier krijg je de passie en de lol in het ondernemen weer terug en kun je ook weer verder gaan met leven en met je bedrijf en alle andere dingen die daarbij komen. Probeer het eens!

Daarom is mijn advies: Leef met passie

Ga iets leuks doen. Als je niets leuks kunt bedenken, dan kijk je gewoon wat anderen leuk vinden en ga je dit zelf proberen. Als het dan niet jouw ding is, dan ga je gewoon weer iets anders proberen. Net zo lang tot je een nieuwe passie hebt gevonden. En dan zoek je er gewoon weer een andere passie bij. En dan nog een. En nog een……

Zet het eerste stapje

Als ik evalueer wat eigenlijk de boodschap van deze blog is, dan is het toch met name om jou te stimuleren om het eerste stapje te zetten. Een stapje in de richting van een toekomst waarin je nog meer gaat genieten van het moment. Waarin je leert om je aandacht te verdelen over alle gebieden die voor jou belangrijk zijn. En waarin je weer nieuwe stapjes zet om verder vooruit te komen.

Uiteraard is het mijn vak, mijn passie en mijn werk om mensen hierbij te ondersteunen. Daarom heb ik de training Persoonlijk Leiderschap ontwikkeld. In deze training op afstand volg je wekelijks een live sessie met andere ondernemers waarin je iedere keer weer een stapje zet.

Je ontwikkelt je leiderschap met als doel om nog beter in een flow van moeiteloosheid te komen waarin alles eenvoudig lukt. Als je hier eens over wilt sparren dan bel je me gewoon even.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down