Hoe zeker ben jij van jezelf?
05 juli 2015 

Hoe zeker ben jij van jezelf?

Soms lijkt het wel dat degene die het minste van iets afweet, het beste weet hoe iets is. Je krijgt er heerlijke discussies mee op gang. Met name als je met wat vrienden onder elkaar bent. Reuze gezellig! Maar wat gebeurt er als er een echte expert bijkomt? Meestal verstomt de discussie dan vrij snel. Wat wij eerst nog als waarheid zagen (en waarvan we zeker wisten dat het zo was) blijkt vaak heel anders te zijn. Hoe komt het toch dat we onszelf constant voor de gek houden?

Iedere keer opnieuw blijkt weer dat we maar heel erg weinig zien. Dat je maar een fractie waarneemt van wat er allemaal (mogelijk) is. Het interessante is dat je dénkt dat je alles ziet en weet. Je weet zeker dat je gelijk hebt! Het is je brein dat hier verantwoordelijk voor is.

Je brein vult constant alle ontbrekende informatie aan en laat je denken dat je alle details ziet. Je brein presenteert een mooi geloofwaardig plaatje aan je bewustzijn. Voor jouw bewustzijn is dit plaatje de waarheid. Het stomme is dat je dit ook nog gelooft!

Mijn vraag is: “Wat geloof je nu eigenlijk: Dat alles wat je ziet de gehele waarheid en niets dan de waarheid is, of dat de stelling klopt dat je maar een fractie ziet en je brein de rest invult?”

Als je nog twijfelt, denk dan eens aan een goochelaar, een illusionist of een film. Denk je nu werkelijk dat het allemaal echt is wat je ziet? Denk je dat de goochelaar die vrouw in de kist écht in drie stukken zaagt (en daarna weer aan elkaar plakt)? Denk je dat ze in een politieserie échte kogels gebruiken en dat alle boeven écht doodgeschoten worden?

Misschien vind je dit soort vragen helemaal niet leuk. En de antwoorden al helemaal niet. Waarschijnlijk blijf je liever in de illusie geloven. Als je precies weet hoe een goocheltruc werkt, is de lol er vaak al vanaf. Maar die kaarttruc waar je bovenop zat en je níets vreemds kon zien: die is wél echt. Toch?

Sommige illusionisten zijn zo goed, dat je er met je neus bovenop zit en je niet kunt ontdekken wat hij gedaan heeft. Dan moet het wel echt zijn. Nee dus. De truc is dat de illusionist precies weet hoe jouw brein je constant voor de gek houdt. Daar maakt hij dankbaar gebruik van.

De vraag is hoe jij je er in je dagelijks leven van bewust bent dat je brein je constant voor de gek houdt. Bijvoorbeeld als je ergens naar kijkt, deze blog leest, een beslissing neemt, voor grote veranderingen staat, iets moeilijk vindt, faalangst hebt of als je jezelf helemaal geweldig vindt.

Mijn stelling is dat als je jezelf toch constant voor de gek houdt, dat je dan maar beter voor de prettigste en meest versterkende variant kunt kiezen. Kijk ook zeker even naar onderstaande TED-talk van filosoof Dan Dennett. Hij kan het nog veel beter onderbouwen dan ik:

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Anguska Selbach
Door

Anguska Selbach

op 07 Jul 2015

Bewust zijn
Er is een mooi gezegde uit de Indiase vedanta's dat luidt: Hij die denkt dat hij weet, weet niets. Ook is er een mooie parabel over onze relatieve blindheid: een groep blinden betast een olifant, en ieder denkt dat hij met het gedeelte dat hijzelf voor zich heeft(slurf, staart, poot, huid of oog) het totaalbeeld van de hele olifant te pakken heeft. We 'creëren' vanuit deze gebrekkige kennis 'onze wereld'. En ja, aangezien we ook eigenlijk niet anders kunnen (behalve ons van onze gebrekkige kennis en de onvermijdelijke blinde vlekken bewust te zijn) is het zaak er het beste van te maken en onze mogelijkheden daartoe in te zetten, zo nodig met hulp. Het zijn onze eigen gedachten die de wereld maken tot wat ze is. Nog een mooi citaat van George Harrisson : op het moment dat je dénkt dat je koning bent, bén je koning (wat je gelooft, maak je waar). Hartelijke groet

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down