Hoe je minder vooringenomen wordt
10 maart 2019 

Hoe je minder vooringenomen wordt

Vooroordelen uitbannen is onmogelijk, maar je kunt wel je gedrag veranderen om meer open en empathisch te zijn. Mensen zijn van nature bevooroordeeld. De enige manier om de wereld te begrijpen, is door hem te vereenvoudigen. Dat doe je door dingen en mensen in mentale categorieën te plaatsen. Een onbevooroordeelde mens zou simpelweg niet kunnen functioneren Hij zou enorm veel tijd verspillen door de wereld te proberen te ervaren zoals die is, zonder enige gevolgtrekkingen of aannames te doen.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je geen vlucht neemt omdat je de piloot niet kunt vertrouwen, of dat je niet aanneemt dat de persoon die een pistool op je richt onvriendelijke plannen voor je heeft.

Zo wordt je minder bevooroordeeld:

Er zijn geen bewezen effectieve methoden om vooroordelen volledig uit te roeien. Al het geld dat wordt besteed aan het bestrijden van vooroordelen is verspild. Omdat er geen bewezen effectieve manier is om mensen onbevooroordeeld te maken.

Het goede nieuws is dat er niveaus van partijdigheid en vooroordelen zijn. Dit is deels het effect van je eigen ervaring. Ik veronderstel dat als je dit leest, dat je jouw vooroordelen beter onder controle hebt dan de meeste mensen. Dit komt omdat je waarschijnlijk nieuwsgierig bent en open staat voor nieuwe inzichten. Probeer deze manieren eens:

Omarm diversiteit

Dit betekent dat je mensen die anders denken, handelen en voelen dan jij moet tolereren en misschien zelfs leuk vinden. Het kan zo simpel zijn als naar een tv-programma te kijken waar je een hekel aan hebt, of luisteren naar een podcast waar je het heftig mee oneens bent.

Beter is om echt een poging te doen om te communiceren met mensen die irritante vragen stellen of een hekel hebben aan jouw waarden en overtuigingen. Met de intentie om ten minste te begrijpen hoe ze denken en redeneren.

Een van de bevindingen in de sociale psychologie is dat alleen al de blootstelling aan mensen die anders zijn ons over het algemeen wat ruimdenkend en toleranter maakt. Met name als we overlappingen kunnen vinden tussen hun opvattingen en die van ons.

Dat is meestal het geval, je moet het gewoon proberen.

Ontwikkel je empathie

Empathie is het vermogen en de bereidheid om het perspectief van andere mensen te zien om te begrijpen wat ze denken en voelen. Empathie is een eigenschap die je als mens moet oefenen en ontwikkelen.

Begin met het analyseren van wat anderen denken en wat hun motieven zijn. Wat hun houding veroorzaakt. Probeer vervolgens te rechtvaardigen waarom ze kunnen denken en voelen zoals zij doen.

Let vooral op degenen die minder bevoorrecht en benadeeld zijn en overweeg dat ze misschien niet zo veel geluk of succes hebben als jij, ondanks dat ze net zo interessant, getalenteerd of hardwerkend zijn.

Bedenk hoe jij je zou voelen als je in hun schoenen zou staan. Deze en andere eenvoudige oefeningen kunnen je helpen om een ​​gewoonte te creëren voor empathisch denken en voelen. Je wordt hiermee toleranter en minder bevooroordeeld.

Maak je vooroordeel expliciet

Jezelf bewust worden van je vooroordelen is een noodzakelijke stap om ermee om te gaan. Er zijn psychologische testen die aangeven hoe bevooroordeeld jij bent ten opzichte van andere mensen.

Het gaat ook vaak over vooroordelen die niet zo opvallen. Denk bijvoorbeeld aan mensen voortrekken. Bijvoorbeeld op geslacht of huidskleur. Als je vrouwen en minderheden op een manier behandelt die de negatieve stereotypen over hen bestendigt.

Denk hierbij aan uitspraken als: ‘Alle zwarte mensen zijn geweldige dansers’ (wat tegelijk impliceert dat ze niet intellectueel slim zouden zijn). Of ‘Vrouwelijke leiders zijn erg zorgzaam’ (wat impliceert dat ze niet krachtig genoeg optreden om een goed leider te zijn).

Beheers je gedrag

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe jij je voelt of wat je diep van binnen over mensen denkt, maar hoe je je gedraagt. Dit is zo vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten.

Overweeg deze twee personen: Iemand die bevooroordeeld is maar zich consequent ​​op pro sociale en inclusieve en eerlijke manier gedraagt. En een ander die, ondanks dat hij vrij ruimdenkend en agnostisch is over stereotypen, zich op een geringschattende en bevooroordeelde manier gedraagt.

Ik kan me voorstellen dat je dit vreemd vindt. Maar psychologisch onderzoek heeft voldoende aangetoond dat de relatie tussen houding en gedrag vaak zwak en inconsistent is.

Het aantal mensen dat voorstander is van orgaandonatie is bijvoorbeeld veel groter dan het aantal mensen dat een donorcodicil heeft. Veel milieubewuste mensen nemen gewoon het vliegtuig voor een verre citytrip van twee dagen.

Het aantal mensen dat gelooft in de minderwaardigheid van bepaalde groepen is aanzienlijk groter dan het aantal mensen dat zich hier op een vernederende manier over uitlaat. Dat is overigens een goede zaak: Dat noemen we beschaving.

Je kunt nooit zonder vooroordelen zijn

Hoewel je nooit zonder vooroordelen kunt zijn, kun je dus wel aan jezelf werken:

  • Bekijk dingen vanuit het perspectief van andere mensen die anders dan jij zijn (zoek ze gewoon eens op).
  • Evalueer wat je belangrijkste vooroordelen zijn en probeer ze in toom te houden en te verbergen.

Dat is de beste manier waarop jij een vreedzamere en beschaafdere wereld kunt creëren.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down