Herkaderen voor een beter leven
22 februari 2016 

Herkaderen voor een beter leven

NLP en het Oplossingsgericht Werken gaan in essentie alleen maar over herkaderen. Ondanks dat er ontzettend veel verschillende oefeningen en technieken zijn, doen ze in wezen maar om één ding: Ze veranderen wat jij als ‘realiteit’ beschouwt. Het gaat er om dat je anders leert kijken, aandacht geeft aan andere details en dat je een ander plaatje van het grote geheel maakt. Daarom hoef je in wezen ook niets te veranderen; je hoeft alleen maar anders te kijken. Nou; hoe mooi wil je het hebben?

Mijn stijl van coachen noemen we ‘Attention Shifting Coaching’. Waar het om gaat is dat je jouw aandacht van het probleem afhaalt en hem richt op wat je versterkt. Voor sommige mensen klinkt dat als hokuspokus. Daarom gebruik ik graag het plaatje hierboven met de in grijstint verlopende balk in het midden. Kijk er maar eens goed naar…..

Wat doet de balk in het midden?

Maar kijk nu nog eens goed naar die balk in het midden: Verloopt die nou in tint of is die egaal grijs? De clou is dat de middelste balk van licht naar donker lijkt te verlopen, maar hij is egaal grijs (dek de achtergrond maar eens af). Door de egale balk in een verlopende achtergrond te plaatsen, lijkt de balk zelf in tint te verlopen.

Wat ik wil aantonen is dat je waarneming wordt bepaald door de omgeving. Dat is interessant, want dat betekent dat er geen absolute waarheid is. Er bestaat dus enkel jouw subjectieve waarneming, die bepaald wordt door de omgeving (je referentiekader).

In het land der blinden is de eenoog koning

Mensen die aan één oog blind zijn, zou je gehandicapt kunnen noemen. Maar in het land der blinden is hij koning! Als je jezelf te dik vindt, dan kijk je gewoon naar tv-programma’s als Obese. Dan besef je direct dat je nog maar een beetje hoeft af te vallen. Makkelijk toch!

Je hoeft dus ook niet meer bang te zijn dat je jezelf ‘voor de gek’ houdt. Dat doe je namelijk altijd al. Alles wat je waarneemt is immers altijd jouw subjectieve waarneming die gebaseerd is op eerdere ervaringen (je referentiekader).

Maar ja: Als je jezelf toch altijd ‘voor de gek’ houdt, kies dan de waarneming die jou het meest versterkt. Het maakt blijkbaar niet uit. Als je denkt dat je iets níet kunt, heb je gelijk. Als je denkt dat je het wél kunt, heb je ook gelijk. Het is je eigen referentiekader dat je oordeel vormt.

Wat is je referentiekader?

Je referentiekader vorm je vanaf je geboorte door opvoeding, geloof, maatschappij, tijdgeest, enz. Stel dat je vroeger te horen kreeg dat je onhandig bent, dan is de kans groot dat je nu denkt dat je iets níet kunt. Dat is jammer, want misschien blijkt in je huidige omgeving dat je het juist beter kunt dan anderen.

Wil je leren hoe je jouw focus verlegt naar wat je wél kunt, waar je wél goed in bent, wat jou wél versterkt, hoe jij jezelf wél goed kunt voelen? Met andere woorden wil je jouw leven eens een flinke ‘boost’ geven. Dan is het slim om eens wat meer over NLP en het Oplossingsgericht Werken te leren.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Jikke
Door

Jikke

op 22 February 2016

Goed verhaal
Goed verhaal! Groet en succes!

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down