Heb jij controle over je eigen beslissingen?
01 april 2018 

Heb jij controle over je eigen beslissingen?

Volgens ‘deskundigen’ is 21 januari de meest depressieve dag van het jaar. Volgens andere ‘specialisten’ zal de economie nog verder achteruit gaan. De vraag is: Raak je hiervan in paniek of denk je “Het zal wel. Ze zoeken het maar uit. Ik doe gewoon mijn eigen ding”. Met andere woorden: Hoe reageer jij op informatie? Leef jij je éigen leven of dat van een ander? Maak jij je éigen afweging of doe je wat een ander voor jou bedenkt?

Binnen NLP is een belangrijke vooronderstelling dat het heel slim is om aan altijd aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Dat je het heft in eigen handen neemt. Dat je je eigen afweging maakt. Je eigen leven leidt. Honderd procent verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag.

Een ondernemer gaat altijd aan de kant van de oorzaak staan.

Dit geldt voor iedereen met een ondernemende levenshouding. Een ondernemend persoon ziet vooral kansen. Houdt wel rekening met mogelijke problemen, maar laat zich niet afleiden. Hij stuurt bij. Staat aan de kant van de oorzaak.

De algemeen geldende uitspraak: ‘Ondernemen is risico nemen’ is echt niet bedacht door een ondernemer die aan de kant van de oorzaak staat. Die is bedacht door iemand die hooguit verstand denkt te hebben van ondernemen. Of door iemand die geen ondernemer (ondernemend type) is.

Een ondernemer neemt namelijk geen risico.

Een ondernemer doet gewoon zijn ding. Doet gewoon wat hij moet doen. Hij stuurt bij. Neemt beslissingen op basis van feitelijke en actuele situaties. Hij ziet kansen en mogelijkheden. Het zijn de anderen (degenen die aan de gevolg kant staan) die zeggen dat hij risico neemt.

Het typische van een ondernemer is dat hij handelt. Actie neemt. Stappen zet en hiervoor steeds de volledige verantwoordelijkheid neemt. Kijk eens naar onderstaand filmpje en vraag je af of de mensen op de roltrap ondernemers zijn? (ps. het is een oud reclamefilmpje van Becel).

Neem tegelijk je eigen leven onder de loep.

In hoeverre leef jij je leven zoals deze mensen? En kijk ook eens naar de monteur op het einde. Onderzoek tegelijk bij jezelf:  Bij wie klop ik eigenlijk aan voor hulp? Helpt die mij werkelijk verder?

Ben gewoon eerlijk naar jezelf en kijk eens in welke situaties jij jezelf gedraagt zoals die mensen op de roltrap….. Neem dan nu de beslissing om vanaf nu het heft in eigen handen te nemen. Om vanaf nu aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Je eigen ding te doen. Actie te nemen. Stappen te zetten.

Heb gewoon schijt aan wat ‘deskundigen’ zeggen.

Voor elke onderbouwde mening van een ‘deskundige’ zijn er minstens tien andere ‘deskundigen’ die een compleet afwijkende onderbouwde mening hebben. Blijkbaar weten zij het ook niet. Dus omarm gewoon de mening die jou het meest versterkt.
Laatst las ik de gouden uitspraak:

Sommige drenkelingen zien een andere drenkeling aan voor reddingsboei…. en verdrinken samen

Check steeds heel goed bij jezelf waar jij de meeste energie van krijgt. Je bent zelf 100% verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Neem die verantwoordelijkheid en ga aan de kant van de oorzaak staan. Kijk en luister naar mensen die al voor elkaar hebben wat jij wilt bereiken. Kijk wat je van hen kunt leren en doe het dan op de manier die het beste bij jou past.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, wil ik je daar graag bij helpen. Kijk eens even op mijn homepage welke aanpak jou het beste zal helpen om écht je eigen ding te gaan doen, werkelijk voor jezelf te beslissen en het heft in eigen hand te nemen. De beslissing is aan jou!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Bernadette Holla
Door

Bernadette Holla

op 21 Jan 2013

Reactie artikel
Heerlijk dit artikel. Het sterkt mij weer in mijn besluit om op mijn manier te herstellen van mijn 'burn out'(een op hol geslagen stresssysteem als gevolg van gekrenkt zijn). Niet rustig aan en afwachten, maar het heft in eigen hand nemen ook al weet ik niet zeker of dat wel de goede weg is. Ik ben inderdaad een ondernemer en actie past bij mij dus daar ga ik voor.

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 27 Jan 2013

Actie
Je lot in eigen hand nemen, leidt inderdaad tot het nemen van besluiten en vervolgens actie ondernemen. De energie die mensen hiervan krijgen, zet het herstel al direct in gang. Dóen...

Ienske
Door

Ienske

op 24 Jan 2013

Bewondering
Vol bewondering lees ik altijd jouw blogs en vaak heb ik mij afgevraagd hoe jij aan al deze wijsheid komt en dat zo mooi kan omzetten in zo'n mooi verhaal. En dat dit niet bij één blijft of één in de zoveel tijd. Vaak heb ik mij na het lezen afgevraagd hoe het toch komt dat jij dit blijft 'produceren'.Wat mooi dat je nu een eigen verklaring geeft, dat het eigenlijk als vanzelf ontstaat, en dat jij dan nog je eigen lering eruit trekt. Wat een mooi geschenk zo'n gave!Ik denk het inmiddels wel te begrijpen, en misschien zelfs wel te herkennen...En heb ik dit zelf ook wel, dan ga ik gewoon schilderen en sta ik echt versteld van het resultaat. Of als ik een mooi gesprek heb en ik versteld sta van de dingen die ik zeg of doorzie.Maar het allermooiste is natuurlijk hetgeen dat het met je doet, wat je ermee doet en vooral wat DAT voor jou doet. Fijn om te lezen dat hetgeen het met jou doet en jouw acties jouw gelukkig maakt.Spanje of Nederland, voor jou kennelijk een belangrijke keuze. Moedig dat je kiest voor Spanje en Nederland blijft altijd bestaan. In ieder geval je Nederlandse volgers! Keep up the good work! Ik kijk namelijk alweer uit naar de volgende reeks!!

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 27 Jan 2013

In het moment zijn
Hartelijk dank voor je compliment, maar ik denk niet dat het een gave is. Volgens mij is het een gevolg van veel oefenen om in het moment te blijven, op mezelf te vertrouwen, mezelf te verbinden en af te stemmen op het collectief bewustzijn. En vervolgens gewoon dóen!Ik kan je wel verklappen dat ik dit een aantal jaren geleden écht niet durfde. Veel te bang dat het niet perfect zou zijn, dat mensen het zouden afkeuren of dat ze mij er op aan zouden spreken. Gewoon aan jezelf blijven werken, dan kom je vanzelf in je kracht en meesterschap.

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 28 Jan 2013

Meten wat niet te meten is
Veel dingen kun je prima meten: Voor lengte, inhoud, snelheid zijn nauwkeurige eenheden als meter, kubieke meter en kilometer per uur.Psychische dingen zijn niet meetbaar. Het is een illusie dat je bijvoorbeeld een depressie in een waarde zou kunnen uitdrukken. Bovendien verandert je psychische toestand per direct als je probeert te meten en/of als je een cijfer krijgt.Door de aandacht van het meten wordt je al opgewekter. Door een slechte score ga je bewijzen dat het niet klopt, of je zakt juist dieper weg. Stop dus om die onzin te geloven; ga gewoon iets leuks doen!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down