arrow_drop_up arrow_drop_down
1 januari 2012 

Goede voornemens die effect hebben

Hoe komt het toch dat goede voornemens zo’n korte houdbaarheidsdatum hebben? Van oudsher is nieuwjaar de tijd om goede voornemens te maken. Maar binnen enkele weken zijn de meeste goede voornemens al weer achterhaald of in de ijskast gezet. De meeste goede voornemens hebben vooral betekenis in relatie tot de sfeer van kerst en Nieuwjaar. Deze voornemens zitten vaak op gedragsniveau en hebben niets te maken met wie je bent.

Hoe bereik je dan wel je doelen?

Je eigen onderbewustzijn bepaalt of je wél of niet je doelen bereikt.  Je onderbewuste kun je zelf programmeren. Dus je zou zeggen dat er geen enkele reden is om niet constant al je doelen te realiseren. Je kunt op elk moment in het jaar een doel stellen en hier aan werken. Doelen die passen bij wie JIJ bent en hoe JIJ wilt zijn. Doelen die echt waarde voor je hebben, zullen met de juiste aanpak zeker gerealiseerd worden. Dus hiermee heb je meteen de belangrijkste voorwaarde te pakken: Het moet belangrijk voor je zijn!

Wat is écht belangrijk?

Om vast te stellen wat écht belangrijk voor je is, moet je ‘even’ naar binnen. Naar je onderbewustzijn. Daar zitten jouw missie, je eigenwaarde en je waarden. Deze bepalen samen wat je écht belangrijk vindt. Misschien vraag je je af waarom er zo’n streepje op écht staat.

Het antwoord is simpel: Alle dingen die van buiten komen krijgen namelijk vaak de meeste aandacht. Het blijkt dat je omgeving graag bepaalt wat JIJ belangrijk moet vinden. Sterker nog: de omgeving is zo hyperactief, dat je wel heel sterk in je schoenen moet staan om vast te houden aan wat je zélf belangrijk vindt.

Hyperactieve omgeving

Stel dat je voornemen is om niet meer naar het journaal te kijken. Omdat je zélf je mening wilt vormen. Helemaal in contact te komen met je eigen gevoel. Concentreren op wat jij zelf belangrijk vindt. Maar je familieleden vinden dit complete onzin en willen alle nieuwsuitzendingen wél zien. Wat doe je dan? Jezelf afzonderen? Ruzie maken? Vervelende opmerkingen maken?

Het maakt niet uit wat je doet; je échte doel ga je zo niet bereiken. Of je kijkt mee naar het journaal en accepteert dat je verschrikkelijke onwaarheden binnenlaat, of je maakt ruzie met de mensen waar je het meest van houdt. Dit lijkt een dilemma waar  je niet uit komt. Maar dat valt gelukkig reuze mee.

Doe alleen dingen waar je energie van krijgt

Je kunt heel eenvoudig vaststellen of je dingen doet die écht bij jou passen. Je hoeft alleen de energie te voelen. Krijg je energie van een activiteit, dan doe je dingen die bij je passen. Loopt de energie weg uit je lijf, dan doe je dingen die níet bij je passen. Nou simpel toch!!

De oplossing is ook in dit geval weer heel eenvoudig. Waarom is het dan zo’n klus om het voor elkaar te krijgen? Dat komt omdat we al van kinds af aan geleerd hebben om niet naar ons gevoel te luisteren. Dat komt omdat we zoveel ‘trauma’ opgelopen hebben dat we niet meer weten wat goed en wat slecht voelt.

Bij de meeste mensen is het voelen aardig vertroebeld. Daarom hebben we een ‘spiegel’ nodig om ons te laten zien wat we doen en hoe we reageren. Die spiegel kan een partner, een goede vriend of een vriendin zijn. Maar je kunt ook kiezen voor een professioneel vertrouwenspersoon, een coach of een trainer.
Zoek een professional die je laat zien waar jij jezelf kunt verbeteren.

Mijn persoonlijk advies

Ikzelf adviseer mensen vaak om een training in persoonlijke ontwikkeling te volgen. Ik zie dagelijks hoe mensen in hele korte tijd, hele grote groeistappen maken in mijn trainingen Persoonlijke Kracht en Lead2Flow. Anderen kiezen weer voor Personal Coaching om heel gericht aan hun leerdoelen te werken. Maak je eigen keuze en zorg dat je goede voornemens effect hebben.

Realiseer al je doelen op de manier die jou energie geeft. De enige die weet wat voor jou het beste is, dat ben je zelf. Zorg dat je jezelf belangrijk genoeg vindt om hier effectief aan te werken.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

Gratis workshop