Mooie plannen of liever je doel realiseren?
5 januari 2014 

Mooie plannen of liever je doel realiseren?

Zes januari met drie-koningen wordt alle kerstversiering opgeruimd. Tegelijkertijd gaan de meeste goede voornemens weer de ijskast is. Blijkbaar vallen ze onder de noemer ‘kerstversiering’. Leuk voor kerst en Nieuwjaar, maar nu weer terug naar de waan van alledag! Hoe komt het toch dat goede voornemens zo’n korte houdbaarheidsdatum hebben? En hoe bereik je dan wél al je doelen? Natuurlijk is de kerstvakantie een periode van overdenking en plannen maken. De ‘verplichte’ goede voornemens hebben echter alleen betekenis in relatie tot de sfeer van kerst en Nieuwjaar. Deze voornemens zitten vaak op gedragsniveau en hebben niets te maken met wie je bent.

Stoppen met roken

Pak even ‘stoppen met roken’ als voorbeeld: Als je op gedragsniveau stopt, zul je constant sterk moeten zijn. Je zult constant weerstand moeten bieden aan het stemmetje dat zegt ‘het valt wel mee, je mag er best eentje pakken, het is toch gezellig,….’ Dat komt omdat je een ‘roker’ bent. Een roker rookt nou eenmaal!! Om werkelijk heel makkelijk te stoppen, dien je een ‘niet-roker’ te zijn. Die roken namelijk niet!!

Afvallen

Pak even ‘afvallen’ als voorbeeld: Als je van jezelf vindt dat je te dik bent, dan is het bijna onmogelijk om op gedragsniveau af te vallen. Een dikkertje eet nou eenmaal lekker veel. Als je van jezelf vindt dat je slank en de moeite waard bent, is het veel makkelijker om gezond te eten. Je zult ‘als vanzelf’ naar je ideale gewicht gaan.

Hoe bereik je dan wel je doelen?

Er is geen enkele reden om niet constant je doelen te realiseren. Je kunt op elk moment in het jaar een doel stellen en hier aan werken. Doelen die passen bij wie JIJ bent en hoe JIJ wilt zijn. Doelen die écht waarde voor je hebben, zullen (met de juiste aanpak en energie) zeker gerealiseerd worden. Met onderstaande stappen heb je alle gereedschappen om doelen eenvoudig voor elkaar te krijgen:

1. Focus op wat je wilt

Als je een brood wilt kopen, ga je naar de bakker en niet naar de bouwmarkt. Zoek het dus in de juiste richting. Richt je op dingen die je WEL wilt en de kans is groot dat je ze vindt.

2. Laat je verlangens los

Je verlangt alleen naar dingen die je NIET hebt. Verlangen zorgt er voor dat je steeds gefocussed bent op het niet-hebben. Je trekt aan waar je op gefocussed bent. Verlangen zorgt er dus voor dat je het gemis krijgt.

3. Geloof in oneindige mogelijkheden

Je overtuigingen bepalen je werkelijkheid. Als je denkt dat iets niet kan, heb je gelijk. Als je denkt dat iets wél kan, heb je ook gelijk. Het is jouw overtuiging die het verschil maakt.

4. Doe alleen dingen die je leuk vindt

Mensen hebben maar twee bewegingsrichtingen: naar plezier toe en van de pijn weg. Naar plezier toe levert energie op, van de pijn weg kost energie. Als je iets niet leuk vindt, doe het dan niet of maak dat je het toch leuk vindt.

5. Verhoog je eigenwaarde

De makkelijkste manier om je eigenwaarde te verhogen is door mild te zijn naar jezelf. Sta jezelf toe dat je bent wie je bent. Ben net zo lief voor jezelf als voor degene waar je het meest van houdt.

6. Stel positief geformuleerde doelen

Ons onderbewuste kan geen ontkenning vasthouden. Als het je doel is om NIET meer dik te zijn, zal je onderbewuste zich richten op ‘dik zijn’. Dat is dus wat je zult krijgen! Dus; wat wil je WEL?

7. Blijf binnen het goede gevoel

Voel heel uitbundig hoe het is nu je jouw doel bereikt hebt. Voel wat je doet en ervaart nu je doel gerealiseerd is. Houd dit gevoel vast, want het zal je rechtstreeks naar je doel leiden. Om je doelen te realiseren hoef je jezelf alleen maar goed te voelen. Mooi toch!!

8. Verwacht niets en ontvang alles

Sta open voor intuïtie en ‘toeval’. Je zult van binnenuit de juiste richting opgestuurd worden (dit is dus precies het tegenovergestelde van ‘goede voornemens’). Reageer hier op en ZET DE EERSTE STAP in de richting die goed voelt.

Volg je hart

Op zich zijn deze stappen wel helder en duidelijk. Toch hebben veel mensen moeite om ze werkelijk na te leven en in hun dagelijks leven te integreren. Als je dan toch een goed voornemen wilt hebben, neem je dan voor om geen goede voornemens te hebben, maar vanaf nu je hart en je intuïtie te volgen.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Herman van Haaren
Door

Herman van Haaren

op 6 January 2014

Mooie plannen EN je doel realiseren
Hallo Jos, De beste wensen voor 2014! Voor wat betreft dit blog; prima wanneer de trainingen die jij aanbiedt kunnen bewerkstelligen dat mensen bovenstaande stappen 1 t/m 8 zullen weten te realiseren. Wie weet schrijf ik mij hier dit jaar ook voor in om mijzelf nog verder te ondersteunen? Mij is duidelijk dat de wijze waarop wij onbewust geconditioneerd kunnen zijn geraakt deels ons gedrag aanstuurt. Wanneer we dus iets willen veranderen dan is er in dat veld veel uit te zoeken zou ik zeggen? Ik wens je toe dat je veel mensen mag helpen dat te leren waarmee ze gebaat zijn! Hartelijke groet, Herman

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 7 January 2014

Alles is conditionering
Alle gedrag is gebaseerd op conditionering! Je kunt natuurlijk discusiëren over wat we wél en niet geconditioneerd noemen. Als kind leer je bijvoorbeeld in de eerste twee jaar van je leven 'mens worden'. In de jaren daarna blijf je alles uit je omgeving ongefilterd opslokken. Ik noem dat gewoon conditioneren. Waar het volgens mij om gaat is dat je alle conditionering die je niet fijn vindt loslaat en verder gaat met conditioneringen die je wél verder helpen.

Vincent
Door

Vincent

op 6 January 2014

Hoi Jos,
Hoi Jos, Voor jou natuurlijk hetzelfde gewenst. Mijn goede voornemen voor 2014 is " van mezelf leren houden en er zijn" Ik weet zeker dat me dit jaar gaat lukken, zeker met de gedreven begeleiding van jou.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down