Gezichtsbedrog herkaderen
9 januari 2011 

Gezichtsbedrog herkaderen

Herkaderen doe je eigenlijk constant. Het is dus belangrijk om je daar bewust van te zijn en het zo te doen dat je er beter van wordt. Herkaderen is iets in een ander kader plaatsen. Een gebeurtenis, gedachte of opmerking krijgt dan een andere betekenis. Verkopers en managers doen dit beroepsmatig door op andere, vaak minder belichte, aspecten te wijzen. Coaches doen het constant door cliënten anders te laten kijken. De officiële naam voor mijn vorm van coaching heet ‘Attention Shifting Coaching’. Het herkaderen zit dus zelfs al in de naam van coaching ingebakken. Jij herkadert ook continu.

Gezichtsbedrog

Je zou gezichtsbedrog ook een vorm van herkaderen kunnen noemen. Kijk eens in bovenstaand plaatje naar de middelste balk. Is die egaal grijs of verloopt de tint? De clou is dat de middelste balk van licht naar donker lijkt te verlopen, maar hij is egaal grijs. Door hem in een ander kader (in dit geval een andere achtergrond) te plaatsen, verandert hij van tint. Je waarneming van iets wordt dus bepaald door de omgeving. Dat is interessant, want dat betekent dat er geen absolute waarheid is. Er bestaat dus enkel een subjectieve waarneming, die bepaald wordt door je referentiekader.

Jezelf voor de gek houden

Dan ben je dus vrij om alles zodanig te herkaderen (in een ander kader plaatsen) dat het jou versterkt. Je hoeft dus niet meer bang te zijn, dat je jezelf ‘voor de gek’ houdt. Dat doe je namelijk altijd. Het is immers altijd jouw subjectieve waarneming die gebaseerd is op eerdere ervaringen (jouw referentiekader). De term ‘gezichtsbedrog’ is eigenlijk fout. Die naam gaat er van uit dat je een foutief beeld van de werkelijkheid hebt (zoals de verlopende balk hierboven). Het is niet foutief: de grijswaarde van de balk krijgt een betekenis die gebaseerd is op de achtergrond. Het toont aan dat alles relatief is. (ps. zie je de herkadering?)

Je hebt altijd gelijk

Als je jezelf dan toch ‘voor de gek’ houdt, kies dan de waarneming die jou het meest versterkt. Het maakt blijkbaar niet uit. Als je denkt dat je iets níet kunt, heb je gelijk. Als je denkt dat je het wél kunt, heb je ook gelijk. Het is je eigen referentiekader dat je oordeel vormt. Kies gewoon de leukste van de twee.

“Stel dat je vroeger steeds te horen kreeg dat je stom en onhandig bent, dan is de kans groot dat je nu regelmatig denkt dat je iets níet kunt. Dat is jammer, want misschien kun je het wel beter dan anderen en laat je onnodig kansen liggen.”

Als iemand anders denkt dat jij iets wel of niet kunt, dan is dat gebaseerd op zíjn referentiekader. Het is dus maar zeer de vraag of je daar veel waarde aan moet hechten. Stel dat die ander een enorme perfectionist en controlefreak is, dan vindt hij niemand goed genoeg. Jou dus ook niet.

 

 

Herkaderen

Ga vanaf nu veel bewuster om met herkaderen. Geef elke vervelende ervaring een positieve betekenis door hem in een ander kader te plaatsen. Je leven wordt er prettiger van, je zult meer resultaten bereiken en je zult een positievere invloed op je omgeving hebben. Doen!

  • Voorbeeld in verkoop: “U zegt dat deze matras veel geld kost, maar voor slechts €0,10 per nacht extra wordt u ’s morgens wel uitgerust wakken. Hoeveel levert het u overdag op als u goed uitgeslapen bent?”
  • Voorbeeld in management: “Stel dat een kok zegt dat hij niet van vliegen houdt. Dat is toch prima. Maar stel dat een stewardess zegt dat ze niet van vliegen houdt. Dat klinkt toch heel anders.”
  • Voorbeeld in relaties: “Stel dat je tegen je partner zegt dat je intimiteit belangrijk vindt. Prima, behalve als je bedoelt met je collegaatje op het werk.”
  • Voorbeeld in humor: “Waarom loopt een belg maandag ochtend altijd naast zijn fiets? Dan zit het weekend erop..”
  • Voorbeeld in spreekwoorden: ” In het land van de blinden is de eenoog koning.”

Check eens hoe jij situaties, stemmingen en gebeurtenissen herkadert. Hoe maak jij het prettiger, eenvoudiger en luchtiger voor jezelf en anderen.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down