Wat is de essentie van persoonlijke ontwikkeling?
28 mei 2019 

Wat is de essentie van persoonlijke ontwikkeling?

Bij persoonlijke ontwikkeling denk je vaak aan het volgen van een training. Maar hoewel je een geweldige training hebt gehad merk je dat het praktische effect achteraf best wel tegenvalt. Na de training kom je terug in je oude vertrouwde omgeving die niet met jou meegegroeid is. De eerste dagen na een training voel je nog wel de euforie, maar na een paar weken is alles weer als vanouds. Hoe komt dat toch? Is een training in persoonlijke ontwikkeling bedoeld om een paar dagen een goed gevoel te hebben, of om je blijvend te veranderen? Ga eens bij jezelf na of jouw blijvende veranderingen het gevolg zijn van een kortdurend of een langdurend proces.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Eerst maar eens kijken wat Wikipedia schrijft over persoonlijke ontwikkeling:

Het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving. Persoonlijke ontwikkeling vindt het hele leven plaats.

Met name die laatste zin intrigeert me. In mijn coaching praktijk komen de meeste mensen in eerste instantie voor het loslaten van problemen. Denk hierbij aan burnout, sociale angsten, uitstelgedrag, onzekerheden, assertiviteit problemen en fobieën.

Hoogtevrees loslaten

Bij het loslaten van bijvoorbeeld hoogtevrees passen we enkele slimme technieken toe en ben je in een paar uur van je fobie af. Dit heeft in eerst instantie niets te maken met persoonlijke ontwikkeling. Het enige verschil is dat je nu de hoogte in durft.

Het effect daarna kán zijn dat je vrijer wordt omdat je nu meer durft. Mogelijk ga je dit ook toepassen op andere facetten in je leven. Misschien durf je nu wél carrière te maken (kantoren van het management zitten vaak op de bovenste verdiepingen). Wie weet!

Maar ja; misschien gebeurt dit allemaal niet en ben je slechts van je fobie af en durf je nu met de skilift en gondel de berg op. Klaar!

Effectief communiceren

Bij het verbeteren van bijvoorbeeld communicatie, assertiviteit, charisma en authenticiteit ga je in eerste instantie je belemmeringen loslaten. Maar met uitsluitend het loslaten van angsten en belemmeringen ga je nog niet effectiever worden.

Je wilt ook beter in je vel komen, vrijer worden, meer in het moment zijn, overvloed ervaren, je plek weten. Dit zijn de gebieden die onder gerichte persoonlijke ontwikkeling vallen. Dan laat je niets aan het toeval over, maar werk je heel gericht aan jezelf en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.

Van burn-out herstellen

Bij het herstellen van een burn-out is de aanpak in eerste instantie gericht op het doorbreken van energie-vretende patronen. Het zijn immers je eigen patronen die jouw burnout veroorzaakt hebben. Als je deze patronen niet doorbreekt zul je nooit echt herstellen.

Vervolgens gaan we kijken waar die patronen door veroorzaakt werden en halen we de onderliggende trauma’s en angsten weg. Deze onderliggende sturing heeft er immers voor gezorgd dat je niet naar je lijf en je omgeving wilde luisteren. Feitelijk zijn we bezig met het loslaten van oude bagage.

Maar dan komt de clou: Vervolgens ga je structureel aan jezelf werken. Je gaat je oude patronen vervangen door nieuwe en effectievere manieren om een gezond, overvloedig en prettig leven te leiden. Je wilt niet meer ‘de oude’ worden, maar een nieuwe gezondere variant van jezelf.

Bij een burnout is persoonlijke ontwikkeling niet uitsluitend voor de lol, maar essentieel omdat je op een nieuwe manier verder wilt met je werk, je relatie en je leven. Ondanks dat persoonlijke ontwikkeling essentieel is, is het ook gewoon heel leuk om aan jezelf te werken!

Welke hindernissen moet jij nog nemen?

Veel mensen vinden het moeilijk om over een drempel te stappen. Anderen proberen om het licht aan het eind van de tunnel te zien. Weer anderen proberen rust te brengen in de chaos in hun hoofd. Anderen proberen hun schaapjes op het droge te houden. Nou, dan ga je toch naar een therapeut. Die helpt je er wel overheen. Komt helemaal goed. Toch!?

De uitdaging is om onze fantasie op een versterkende manier in te zetten. Op zich is fantasie een prachtig middel om je prettig te voelen. Helaas gebruiken we het ook andersom: om je ellendig te voelen. Het is net als met een hamer: ideaal om een spijker mee in een plank te meppen, maar ook geschikt om iemand de hersens mee in te slaan.

Gebruik je fantasie

Kinderen gebruiken hun fantasie heel effectief om leuke dingen te bedenken. Lucifersdoosjes veranderen in boerderijen, de lucifers zijn de dieren en tegelijk ook de omheining en de boer en de boerin en ook de hooiberg. Alles is mogelijk. Ze kunnen zich er prima mee vermaken. Totdat een ‘volwassene’ zegt dat ze op moeten houden met die onzin.

Volwassenen fantaseren er ook vrolijk op los. Bijvoorbeeld mensen die een beetje onzeker doen: “Ze moeten eerst over die hoge drempel heen”. Of mensen die even geen oplossing zien: “Ik zie het licht aan de eind van de tunnel niet meer”. Of mensen die teveel “op hun bordje nemen”, of die “rust in de chaos in hun hoofd zoeken”.

Omdat we allemaal goed geoefend hebben in fantaseren, kun je jezelf hier een prima beeld bij vormen. Je snapt precies wat die ander bedoeld. Nou, ik niet dus. Ik snap er helemaal niets van. Sterker nog: Ik wil het niet snappen. Daarom reageer ik heel anders op dit soort opmerkingen. Maar ja; daarvoor ben ik ook coach!

Zo werkt persoonlijke ontwikkeling

Stel je hebt “teveel op je bordje liggen” (je hebt het dus veel te druk). Veel mensen zullen je adviseren om niet alles op je bordje te laten leggen. Jezelf te verdedigen. ‘NEE’ te leren zeggen. Maar ja; dan wordt je zo’n agressief asociaal varken. Dat wil je ook niet.

Anderen zijn wat slimmer en adviseren je om je bordje wat kleiner te maken. Dan kan er niet zo veel op. Maar ja, dan ben de hele dag bezig om je grenzen aan te geven. Krijg je weer de kritiek dat je niet wilt meewerken.

Ikzelf zal je anders adviseren: Stel dat je nou eens NIET meegaat in de beperkende fantasie van het bordje. Stel dat je nou eens een nieuwe fantasie er over heen gooit. Alles is mogelijk. Toch!? Wat zou je dan doen? En hoe voelt dat nu al anders?

Leer om anders te denken

‘Wat moet je met dat bordje? Gooi dat bordje weg! Dan kunnen ze er ook niets opleggen. Dan hoef je het ook niet leeg te maken of je asociaal te gedragen’. Als mensen zien dat jij een bordje hebt, dan leggen ze er vanzelf iets op. Je nodigt ze zelf uit om dat te doen!!! Als jij zelf geen bordje maakt, zoeken ze het vanzelf ergens anders. Klaar!!

Of bij die drempel die je voor jezelf bedenkt: ‘Waarom zou je er een drempel neerleggen? Haal die drempel weg! Als je er geen drempel neerlegt, hoef je er ook niet overheen te stappen’.

Of bij het licht aan het eind van die tunnel zoeken: Ga uit die tunnel! Zoek het daglicht op. Als je jezelf niet in een tunnel plaatst, hoef je ook niet naar het licht te zoeken’.

Met anders denken is alles mogelijk-heden

  • Als je een beperkend, verzwakkend of beangstigend beeld maakt, dan krijg je gelijk en voel je jezelf rot.
  • Als je een verruimend, versterkend of bekrachtigend beeld maakt, dan krijg je ook gelijk en voel je jezelf prettig.

Dan zou ik dus zeggen: ‘Als je zelf je beelden maakt, kies dan voor de prettigste variant en voel jezelf goed’.

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces.

In de wiskunde maar ook in onze maatschappij willen we alles vastleggen en vastzetten. Gewoon heel duidelijk en reproduceerbaar 1+1=2. Klaar. Je werkt je uit de naad om iets af te ronden, maar uiteindelijk telt alleen het resultaat. Je speelt met 11 man voetbal, maar na afloop telt alleen wie het doelpunt gemaakt heeft. Hoe je daar gekomen bent maakt niet meer uit.

In het leven en in de natuur ligt echter helemaal niets vast en is alles altijd in beweging en aan het veranderen. Het enige dat je zeker weet is dat alles altijd verandert en dat niets bij het oude blijft. Tsja; daar hebben de wiskundigen, perfectionisten en controlefreaks nog geen antwoord op gevonden!

Bij veel angstklachten en burnout zie je dat mensen alles bij het oude willen laten en niet flexibel willen meebewegen met alle veranderingen. Vaak lijken perfectionisme en controlegedrag de oorzaak van burn out. Maar uiteindelijk is uitstelgedrag de oorzaak.

Het verlangen om alles vast te zetten en bij het oude te laten overschreeuwt de angst voor het ongewisse. De angst om alles te verliezen waar je zo hard voor geknokt hebt is zo groot dat je maar door blijft gaan en uiteindelijk alles kwijtraakt. Als je dan later terugkijkt, dan blijkt het allemaal wel mee te vallen.

Je doet het altijd samen met anderen

In individuele coaching sessies werken we natuurlijk ook aan persoonlijke ontwikkeling, maar dan ga je thuis en op het werk oefenen met wat je geleerd hebt. Dat werkt prima bij praktische en zakelijke leerdoelen. Maar meestal doe ik in individuele sessies alleen het stevige proceswerk en heel persoonlijke vraagstukken en doe je de persoonlijke ontwikkeling in een programma met anderen.

Voor de wat meer persoonsgerichte leerdoelen is zelfstandig oefenen nog niet zo makkelijk. Dan is het veel veiliger om in een groep met gelijkgestemden te oefenen met nieuwe inzichten en vaardigheden. Onder gelijkgestemden zijn er geen (voor-)oordelen die je thuis en op het werk nogal snel blokkeren en je terugwerpen in oud gedrag.

Persoonlijke Kracht

In mijn training Persoonlijke Kracht heb je een drie maanden lang iedere week een live sessie met gelijkgestemden die aan zichzelf willen werken en zich kwetsbaar willen opstellen. Persoonlijke ontwikkeling begint namelijk met de wil om dicht bij jezelf te blijven en jezelf te laten zien zoals je bent.

Het leven draait volgens mij om het uitvinden van wie je bent, wat je hier op aarde komt doen en hoe je daar zo dicht mogelijk bij kunt komen. Dit is een dynamisch proces waar je tot het einde mee doorgaat. Alles verandert immers altijd.

Naast de interactieve live Kracht Sessies volg je diverse online cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is namelijk handig om nieuwe inzichten te leren en die structureel en gedoseerd toe te gaan passen. Door drie maanden stapsgewijs en structureel aan jezelf te werken bereik je meer dan je voor mogelijk zou houden.

Persoonlijk Leiderschap

In mijn training Persoonlijk Leiderschap heb je ook iedere week een live sessie met gelijkgestemden maar dan gedurende zes maanden. Je gaat doorgroeien naar een flow waarin alles vanzelf lijkt te gaan. In flow ben je tot vijf keer productiever en bereik je op een gezonde manier veel meer dan je voor mogelijk houdt.

De basis van flow is dat je leiderschap ontwikkelt en 100% verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en alles wat daarin plaatsvindt. Leiderschap is het vermogen om te veranderen en alles optimaal in te richten. Als je dat voor elkaar hebt, dan kom je vanzelf in flow.

Naast de interactieve live Sessies volg je in je eigen tijd diverse online cursussen waarin je nieuwe inzichten opdoet over persoonlijke ontwikkeling. Je leert wat je nog tegenhoudt om het optimale leven te leven en alles te bereiken wat je wilt.

Je leert hoe je nieuw gedrag ontwikkelt dat volledig bij jóu past en dat recht doet aan wie je bent en wat je hier op aarde komt doen. Bij onze geboorte zijn we allemaal uniek, daarna moeten we in de pas leren lopen, vervolgens moeten we dat weer afleren en onze eigen uniekheid weer terughalen.

Individuele Coaching

Als je in een training het gehele proces van persoonlijke ontwikkeling kunt doorlopen, waarom zou je dan nog individuele coaching sessies doen! Het antwoord is heel eenvoudig: In individuele coaching help ik je heel gericht om een actueel probleem op te lossen. Dat gaat supersnel en is specifiek gericht op jou en jouw situatie.

Veel van mijn cliënten zijn MKB ondernemer of directeur met burnout klachten en sociale angsten. Zij willen het liefst vandaag weer fit zijn, maar in ieder geval direct met hun herstel beginnen. Gewoon omdat ze geen tijd hebben om lang in een burn-out te blijven hangen. Ze mogen niet omvallen.

Er hangt enorm veel van af en de consequenties van uitval zijn vaak niet te overzien. Meestal starten we binnen een week met coaching en ben je binnen een paar weken al weer redelijk fit. Dit hoge tempo is alleen in individuele coaching sessies met een zeer ervaren senior coach te behalen.

Wat te doen?

Actie nemen en stapjes blijven zetten is een essentieel onderdeel van het voortdurende proces van persoonlijke ontwikkeling. Je kunt boeken lezen en bedenken wat je wilt, maar als je geen actie neemt dan gebeurt er helemaal niets. Als je klaar bent om een volgende stap te zetten, dan kun je een paar dingen doen:

Niets doen is geen optie

Als alles in de maatschappij, in de natuur en in het leven continu verandert dan is het onmogelijk om zelf NÍET te veranderen. Je verandert zelf ook continu omdat je meebeweegt met alles om je heen óf omdat je jezelf probeert te verzetten tegen de veranderingen.

Als je meebeweegt met je omgeving stel je dan steeds de vraag of je wel de goede richting op gaat. Anderen willen namelijk iets anders dan jij. Dat komt omdat we allemaal ons eigen levenspad hebben! Alleen door gericht en bewust aan jezelf te werken groei je in de richting die bij jou past.

Als je jezelf verzet tegen de veranderingen in je omgeving dan groei je in ieder geval zéker in een richting die je niet wilt. Dan ben je alleen maar overal op tegen. Dan zul je nooit dicht bij jezelf en je missie blijven. In de natuur en in het leven hoort alles immers moeiteloos te verlopen.

De essentie

De essentie van persoonlijke ontwikkeling is dus om de beste versie van jezelf te worden. Om dicht bij jezelf te komen en te blijven. Om je eigen leven en je eigen missie te leven. Om het hoogst haalbare te bereiken. Dat doe je voor jezelf én voor je omgeving.

In ieder geval zijn mijn trainingen voor iedereen een haalbare en betaalbare manier om over een langere periode structureel en gericht aan jezelf te werken. Neem nu de stap die de rest van je leven zal veranderen in de richting die voor jou het meest optimaal is. Gewoon omdat je dichter bij jezelf en je eigen levenspad komt. Dat wil jij toch ook!

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down