Elk nadeel heeft zijn voordeel
29 november 2015 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Er zijn veel problemen die geen oplossing lijken te hebben. De reden is vaak dat elk nadeel ook een voordeel met zich meebrengt. Coaches en therapeuten noemen dat tweede winst of ziektewinst. Vaak gebruiken we iets vervelends om iets anders te bereiken. Als je ooit bent gaan roken, dan snap je dit wel. Sigaretten smaken in eerste instantie verschrikkelijk vies, maar je wilde ‘erbij horen’ dus ging je stoer door. Uiteindelijk ben je zo verslaafd dat je er ook niet meer mee kunt stoppen.

Dat is precies wat tweede winst doet: Mensen lijken naar een oplossing te zoeken, maar willen die onbewust helemaal niet vinden. Ze doen wel moeite en nemen wel stappen, maar zullen nooit doorpakken. Immers: als het probleem is opgelost ben je ook het voordeel kwijt.

Wat is de oplossing?

Of je nu leidinggevende, leraar, ouder, opvoeder, coach of therapeut bent: Je zult regelmatig in situaties verzeild raken waarin je samen naar oplossingen zoekt, maar die nooit zult vinden. Je kunt dan heel boos worden, de ander ervan beschuldigen dat hij niet wil meewerken of hem wegsturen. Maar dat gaat het probleem niet oplossen.

Ga eerst eens uitzoeken wat het probleem in stand houdt. Wat de tweede winst is. Wat de voordelen van het hebben van het probleem zijn. Besef dat tweede winst volkomen onbewust is en dat je vaak heel goed moet zoeken en doorvragen. Er moet overigens wél een vertrouwensband zijn om diep genoeg te kunnen gaan.

Als je het onderliggende thema gevonden hebt, ga je samen naar een prettiger manier zoeken om het gewenste (onderliggende) effect te bereiken. Vind een manier om het onderliggende verlangen (behoefte) in te vullen en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dwarsliggers aanpakken

Stel dat een medewerker regelmatig dwars ligt en tegenwerkt. En stel dat je er samen achter komt dat hij zijn ‘plek’ niet kan vinden en dat hij met dit gedrag in ieder geval even gezien wordt. Dan hoef je jezelf niet meer te ergeren, maar ga je samen zoeken hoe hij zijn ‘plek’ wél kan vinden.

Stel dat je kind storend gedrag gaat vertonen en je wordt daar boos op. Ga er dan nog eens goed voor zitten en ga eens uitzoeken wat de achterliggende reden is. Misschien is het pubergedrag dat gepaard gaat met veel onzekerheid. Genoeg reden om je kind te ondersteunen in plaats van boos te worden.

In het voorbeeld van het roken (eerste alinea) kun je jezelf afvragen of je verslaafd bent aan de nicotine of aan het ‘erbij horen’. Weet je jezelf zonder sigaret nog wel een houding te geven? Hoe erg zul je de rookpauzes missen? Of de gezelligheid?

Word geen therapeut

Het is niet de bedoeling dat we allemaal therapeut worden, maar probeer eens wat vaker áchter het gedrag van anderen te kijken. En je hoeft echt niet alles goed te keuren, maar het is een heel verschil of je het conflict aangaat of het gesprek.

Je zult waarschijnlijk nooit zeker weten of je hiermee vooral jezelf helpt óf die ander. Wat ik wel weet is dat je hiermee je leiderschap en invloed vergroot. Dat je meer in je kracht komt en dat uitstraalt op anderen. Gewoon omdat je nét wat slimmere vragen stelt.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down