Het effect van eenvoudige antwoorden
6 juli 2014 

Het effect van eenvoudige antwoorden

Als mensen aan me vragen wat ik doe, dan zou ik kunnen zeggen dat ik ‘coach’ ben. Maar dan doe ik precies het tegenovergestelde van wat ik werkelijk doe. Door te zeggen dat ik een coach ben, fixeer ik de aandacht en sluit ik alle andere mogelijkheden UIT. Als ik zeg wat ik écht doe, dan sluit ik alle mogelijkheden juist IN. Wat ik doe? Ik leer mensen de belangrijkste vaardigheid in het leven: Het effectief omgaan met onzekerheden en tegenslagen.

Bij voorstelrondjes, op recepties, op de camping of waar je ook mensen ontmoet, krijg je standaard twee vragen: “Wie ben je?” en “Wat doe je?” Bij de eerste vraag vertel je meestal je naam. Bij de tweede je beroep. Als je jouw antwoorden serieus neemt, dan perk je jezelf wel heel erg in. Als je van binnen in lachen uitbarst, dan houd je (in ieder geval voor jezelf) alle mogelijkheden open.

Wie ben je?

Stel, bij ‘Wie BEN je?’ vertel je hoe je HEET!! Als je bijvoorbeeld zegt ‘Ik heet Louis’, dan hebben mensen meteen een beeld van wie je bent. Sommigen denken aan Louis van Gaal als succesvol voetbalcoach, anderen denken aan zijn botte reacties bij interviews, anderen hebben een hekel aan voetbal. Maar gaat het nu nog over wie je bent of over voetbal?

Wat doe je?

Stel, bij ‘Wat DOE je?’ vertel je wie je BENT!! Als je bijvoorbeeld zegt ‘Ik ben coach’, dan vormt de ander direct een beeld bij wat je doet en reageert bijvoorbeeld met: “Oh ja, mijn zoontje heeft eens een hele slechte voetbalcoach gehad… een drama…” Dit is dus het beeld dat die ander nu ook bij jou vormt. Maar gaat het nog over wat JIJ doet?

Misschien is het een idee om eens stil te staan bij wie je bent en wat je doet?!

Wie je bent en wat je doet is natuurlijk veel meer dan wat je ooit kunt omschrijven. Je kunt slechts een heel klein stukje van jezelf laten zien. Ik kan me voorstellen dat je op een receptie een ander stukje laat zien dan wanneer je thuis met je partner bent. Toch?!

Houd het gezellig

Misschien kun je het wat makkelijker maken en bijvoorbeeld op een voetbalfeestje vertellen dat je dezelfde voornaam als Van Gaal hebt. Of dat je ongeveer hetzelfde doet als de coach van ons nationale voetbalteam…

Dan hoef je niets uit te leggen en heb je toch een gezellige avond met nieuwe vrienden. Dan laat je ieder zijn eigen beeld vormen en lig jij van binnen in een deuk van het lachen omdat je weet dat je oneindig veel meer bent dan wat die anderen ooit kunnen bedenken.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Anita Siks
Door

Anita Siks

op 8 July 2014

rara, wie ben ik?
Hallo Jos, dank je wel voor deze doordenker.... Het klopt dat ik me op een receptie anders presenteer dan bij mijn partner thuis, dat heeft te maken met de rollen die we hebben. In al die rollen kan ik nog steeds aldoor mezelf zijn alleen laat ik op een bepaald moment dat deel van mezelf zien wat ik wil laten zien. Niet iedereen hoeft altijd alles te weten en dan is het spelletje van "ik ben als..." heel leuk toepasbaar. Lastiger wordt het wanneer ik iemand juist wél wil laten weten wat ik doe en/of wie ik ben want inderdaad, dat is nogal veelomvattend en wat is daar dan de kern van? Wat ik doe heeft te maken met hoe en wie ik ben en hoe en wie ik ben heeft te maken met wat ik doe. Zolang die twee in elkaar passen ben ik voor mijn gevoel op de goede weg want dan leef ik mijn passie zo veel mogelijk en kan ik dicht bij mezelf blijven. Ik breng mensen en paarden in balans en wil ze samen de balans de laten vinden, op zowel fysiek, spiritueel als mentaal niveau en dat geldt ook voor mijzelf. Telkens weer een prachtige uitdaging....

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 9 July 2014

balans

Die balans tussen wie je bent en wat je doet is inderdaad waar het om gaat. Gedrag is eenvoudig waarneembaar. Wie er achter zit is wat je eigenlijk wilt weten. Als je  gedrag in lijn is met wie je bent, zul je alijd in je kracht, energie en flow zitten. Dit is wat alignment doet.

Anoniem
Door

Anoniem

op 19 July 2014

Gedrag is inderdaad eenvoudig
Gedrag is inderdaad eenvoudig waarneembaar, maar er is een risico dat dit verkeerd wordt uitgelegd, al tijdens de 'eerste indruk' die je van iemand krijgt als je je in nieuw gezelschap bevindt. Die indruk is vaak verkeerd, en latere indrukken soms zelfs ook. Iemand die verlegen is kan als 'stiekem' betiteld worden. Je kunt een rotdag hebben of je niet goed voelen en dan denken ze dat je een 'zwijgzaam of ongeïnteresseerd persoon' of wat dan ook bent. Nou ja, de lijst is heel lang en het is heel jammer dat mensen anderen zo direct beoordelen en ook dat mensen soms dingen uitstralen die niet kloppen. Als je steeds op je hoede en je bewust moet zijn van wat je uitstraalt is dat behoorlijk lastig en waarschijnlijk onmogelijk.

JosVerheijden
Door

JosVerheijden

op 14 September 2014

Gewoon jezelf zijn
Klopt: als je steeds op je hoede moet zijn dan ben je echt fout bezig. Het kan zijn dat je in een omgeving zit die niet bij jou past. Het kan zijn dat je jezelf teveel aantrekt wat je omgeving denkt. Het kan zijn dat je nog wat 'oud zeer' te verwerken hebt. Of dat je gewoon nog te weinig vetrouwen hebt in wie je werkelijk bent. Vaak helpt het al als je weer helemaal helder krijgt wie je wérkelijk bent, wat je drijfveren, missie, visie en waarden zijn. Het begint en eindigt altijd bij jezelf.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down