Dromen zijn geen bedrog
14 januari 2018 
in Stress

Dromen zijn geen bedrog

Ben je net lekker aan het dagdromen, komt er weer iemand die je vertelt dat je wakker moet worden. Ben je lekker in de flow, komt er weer iemand die je vertelt dat je niet realistisch bent. Kom je terug van vakantie, kom je weer terug in de realiteit. Terug in de realiteit van alledag. Maar wat is nou realiteit? Wat is nou het verschil tussen ‘dromen’ en wat we ‘realiteit’ noemen. Er was eens een man die zich ‘s morgens bedacht dat hij de gehele nacht gedroomd had dat hij een boom was. De vraag is: droomde de man dat hij een boom was, droomt de boom dat hij een man is, of is dit een droom over een boom en een man? Het probleem is dat je het nooit zeker zult weten. Voor veel mensen is dit een zeer beangstigende stelling.

Mensen willen vasthouden aan wat ze hebben en wat ze weten.

Het geeft een vorm van zekerheid en veiligheid als je zeker weet hoe dingen in elkaar steken. Wat de betekenis van iets is. Dat we afspraken maken over hoe de wereld in elkaar steekt. Dat je het verschil kent tussen dromen en bedrog. We noemen dit ‘overtuigingen’.

Natuurlijk zijn er genoeg extreme situaties waarin je die zekerheid goed kunt gebruiken. Zelfs hard nodig hebt. Maar het is niet altijd zo extreem. Waarom hechten we in alledaagse situaties nou zo aan die veiligheid? Waarom maken we alles zo zwaar? Waarom doen we alsof overtuigingen ECHT zijn? Het zijn slechts overtuigingen. Of zijn het slechts dromen?

We meten als mens graag met twee maten.

Geen idee waarom, maar we doen het constant. Als we ons hiervan bewust worden, dan weten we dat dromen net zo veel bedrog zijn als de realiteit. Of andersom; dat dromen net ze écht zijn als de realiteit. Immers: Óf ze zijn beide écht, óf ze zijn beide bedrog. Zo simpel is het. Je mag zelf kiezen. Maar als het toch niets uitmaakt, dan zou ik de prettigste variant kiezen….

Onze opvoeding weerhoudt ons ervan om dit wérkelijk te accepteren. Wérkelijk te snappen dat het echt zo is. Kijk eens naar het meisje Laura, dat ervan droomde om in haar eentje de wereld rond te zeilen. Ondanks alle ‘wijze mannen’ die het afkeurden, heeft ze het wél gedaan.

Hoezo, dromen zijn bedrog!

Zo was er eens een man, Edison genaamd, die ervan droomde om in elk huis elektrisch licht te hebben. We profiteren nog elke avond van zijn droom. Of is dat ook bedrog?

Er was eens een president Kennedy die ervan droomde dat er mensen op de maan zouden lopen. We weten het natuurlijk niet zeker (we waren er immers niet bij) maar ik heb het vroeger als kind live op tv gevolgd. Of is dat ook bedrog?

Alles wat we kunnen dromen zal realiteit worden. Alles wat ooit gedroomd is, is nu inmiddels realiteit. Elke droom is al lang ergens uitgekomen of realiteit aan het worden. Dromen zijn dus absoluut géén bedrog. Dromen zijn echt. Ze zijn de kraamkamer van de realiteit. Dus durf weer te dromen. Gewoon net als vroeger, toen je nog kind was.

Dromen zijn de kraamkamer van je nieuwe realiteit

Al jouw dromen kunnen uitkomen. Voorwaarde is wel dat je er ook écht in gelooft. Dat je er ook écht energie in wilt stoppen. Dat je écht voor je droom wilt en durft te gaan.

Edison schijnt 1000 pogingen gedaan te hebben voordat hij het juiste materiaal voor zijn elektrische lamp gevonden had. Kennedy heeft miljarden dollars geïnvesteerd in de maanreis. Laura heeft heel de kinderbescherming en de rechterlijke macht moeten trotseren. Ze hebben allemaal hun droom laten uitkomen. Realiteit gemaakt.

Ps. Die ‘wijze mannen’ en al die mensen die het beter wisten en dromen bedrog vinden, zitten nu nog steeds te sikkeneuren….

Deel je droom met anderen.

Door je droom met anderen te delen, zal hij sneller realiteit worden. Durf te dromen en zet de eerste stap. Als je dat nog niet zo makkelijk vindt, dan zou je eerst aan je persoonlijke effectiviteit kunnen werken. Dan laat je al je blokkades los en leer je hoe je dromen omzet in realiteit. Dat wil jij toch ook!?

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Linda
Door

Linda

op 17 Jan 2018

Mooie blog weer Jos! Ik
Mooie blog weer Jos! Ik merkte dat ik de laatste tijd weer wat meer op zoek was naar zekerheid. En dat terwijl ik goed wist dat mij dit niet ging helpen, lukte mij het er toch nog niet om er uit te stappen. Jouw blog heeft mij weer geholpen om de zoektocht naar zekerheid los te laten. Hierdoor ga ik me gelijk beter voelen en meer genieten van het nu.

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 27 Nov 2018

Super fijn

Super goed! Fijn dat ik een beetje heb mogen helpen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down