Alle mensen discrimineren
2 november 2013 

Alle mensen discrimineren

Om mens te zijn moeten we discrimineren. Het kan niet anders. Bij de vraag wat het betekent om mens te zijn komt het begrip ‘ego’ om de hoek kijken. Ego is datgene wat ons uniek maakt. Wat ons onderscheidt van de rest. Tegelijk scheidt ons ego ons ook van de verbondenheid met alles en iedereen om ons heen. Als je (dit) leest discrimineer je op verschillende manieren; je maakt onderscheid tussen de achtergrond en de letters die je leest. Maar tegelijk vorm je van die verschillen ook woorden. Die je vervolgens ook nog een betekenis geeft. Foei! Want je zult tegen iedereen zeggen dat je NIET discrimineert. Tsja; dan doe je het juist wél.

In het verkeer is discrimineren ook heel nuttig.

Het is wel zo veilig dat je onderscheid maakt tussen een rood en een groen verkeerslicht. Het is wel zo fijn dat je weet welke weg je moet nemen, waar je heen wilt. Foei; nou discrimineer je al weer. Je laat alle andere wegen voor wat ze zijn en kiest voor déze.

Voor je relatie is het ook gezond om te discrimineren. Stel dat je geen onderscheid maakt tussen je partner en anderen. Stel dat je met alle mogelijke mannen en vrouwen naar bed zou gaan. Ik denk dat je partner liever heeft dat je discrimineert. Dat je voor hem/haar kiest en alle andere bedpartners op afstand houdt.

Zwarte Piet

In de volksmond geven we vaak een andere betekenis aan het woord ‘discrimineren’. We bedoelen dan dat we andere mensen op een vervelende manier achterstellen. Dat kan zijn omdat ze een andere huidskleur hebben, een ander geloof aanhangen of bij een minderheid horen. Of omdat ze Zwarte Piet heten!

Maar ja; dan komt de vraag wat achterstellen precies is. In de Voice of Holland zijn ze nu met de ‘battles’ bezig. De ene zanger wil de ander achterstellen. De winnaar is blij; de verliezer is ongelukkig (en gediscrimineerd). Moeten we eigenlijk niet mild zijn voor de verliezer en hém laten winnen?

Vorige week zag ik de film ‘2012’. Daarin vergaat de wereld en sterven miljarden mensen. Slechts enkele mensen kunnen overleven door een plaats te kopen in zogenaamde ‘arken’.  Op het einde wordt een hondje en een gezinnetje gered van de dood. Echt een happy end. Alles is goed gekomen. We vergeten voor het gemak dat er miljarden mensen verdronken zijn.

Dit effect wordt bereikt door meer of minder in te zoomen: Door het gezinnetje te ‘discrimineren’ van de miljarden doden. Als er een gigantische vloedgolf over een stad stort, dan zoomen ze even uit. Als het hondje gered wordt, zoomen ze even in. Dat doen we in het dagelijks leven ook zo: Soms kijken we even weg, soms focussen we op specifieke dingen.

Ongewenst gedrag

Om het ongewenste discrimineren van ‘minderheden’ te stoppen hebben we het nodig om te accepteren dat we nou eenmaal discrimineren. Dat dit niet anders kan. Tegelijk is het belangrijk om minder ‘in te zoomen’ op onderlinge verschillen. Kijk eens wat ruimer. Ga eens kijken naar de overeenkomsten. Ga eens kijken wat ons verbindt.

Het ongewenste discrimineren is alleen nodig als je zelf niet zo zeker van je zaak bent. Als je niet weet wat jouw kracht, sterkte, identiteit, unieke bijdrage of missie is. Dan haal je je voldoening uit het omlaag duwen (vernederen) van anderen. Eigenlijk zijn mensen die minderheden en zwakkeren discrimineren hele onzekere mensen.

Tijd voor actie

Kom weer in je kracht. Vind je missie en je identiteit weer terug. Weet weer waar je staat, wat jouw plan is. Zorg dat je weet waar je je kracht vandaan haalt. Leer om alle mogelijke hulpbronnen in te schakelen. Verbind je weer met kansen en mogelijkheden.

Als je helemaal in je kracht staat, zul je anderen inspireren, ondersteunen, motiveren en in hun waarde laten. Dan laat je anderen met je meegroeien. Dan creëer je een wereld waarin iedereen een plek heeft. Waarin iedereen vrij en gelukkig is.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down