De taal van succes
7 februari 2016 

De taal van succes

Is het je wel eens opgevallen dat sommige mensen veel motiverender spreken dan anderen. Dat je aan hun lippen hangt en alle woorden en zinnen als muziek in je oren klinken. Dat je eigenlijk niet snapt wat ze doen en zeggen, maar dat je er wél heel enthousiast van wordt. Dat je eigenlijk niets tegen hun standpunt en mening kunt inbrengen. Bijzonder toch!?

Nou hoeft het niet zo te zijn, maar het zou zomaar kunnen dat die persoon ook nog eens heel succesvol is. En wat succesvol is; daar zijn al veel boeken over geschreven. Jij kunt voor jezelf wel bepalen wat voor jou succes is. Iedereen geeft daar namelijk zijn eigen invulling aan.

Wat als jíj de ‘taal van succes’ zou spreken?

Het maakt niet eens uit of je hem voor jezelf gebruikt of om anderen enthousiast te maken. Je mag er van uitgaan dat als je deze taal spreekt, dat je beter in je vel zult zitten en makkelijker je doelen realiseert. Dat je lichter en vrolijker door het leven gaat. Dat je elke situatie de baas bent. Fijn toch?!

Er zitten vele facetten aan de ‘taal van succes’. Het heeft onder andere te maken met hoe je brein werkt, welke delen van je brein je aanspreekt, of je abstracte of specifieke taal gebruikt, alles insluit of veel uitsluit, of je het groter of kleiner maakt, dichterbij of verder weg, de voorgrond of achtergrond benadrukt, hoe je de aandacht stuurt en hoe je inspeelt op zintuiglijke en persoonlijke voorkeuren. Ik zal één facet uitlichten:

Abstract vs. specifiek taalgebruik.

Als je iets heel specifiek maakt, dan zit er altijd een vorm van weerstand in. Eenvoudigweg omdat je al het andere uitsluit, omdat iedereen er zijn eigen mening over heeft en omdat het makkelijk af te schieten is. Maar ook omdat de keerzijde altijd aanwezig is (dat is het deel dat je NIET wilt).

Een voorbeeld: Stel dat je vorig jaar aan je enkel geopereerd bent en dat die al lang weer hersteld is. Bij het wandelen bedenk je plotseling dat je heel blij bent dat je enkel geen pijn doet. Dan ben je wel blij, maar je onbewuste heeft je wel even herinnerd aan de pijn van (na) de operatie!

Als je iets heel abstract maakt, dan is het uiteindelijk altijd wel min of meer positief en is de kans groot dat de meesten het met je eens zullen zijn. Dat geldt niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Door jezelf te training om abstracter te praten en te denken zul je meer succes en plezier hebben. Oefenen dus!

In het voorbeeld van zojuist: Stel dat je volledig in het hier en nu aan het wandelen bent (als gevolg van abstract denken) dan zijn er nauwelijks gedachten en ben je bezig met wat er op dit moment speelt en leeft. Dan ben je volkomen aanwezig, gelukkig en vrij. Dan heb je succes.

NLP

Binnen NLP en het Oplossingsgericht Werken zijn er prachtige patronen ontwikkeld die gebruik maken van alle facetten van taal. Sommige meer gericht om mensen (inclusief jezelf) uit een probleem te halen, anderen weer meer gericht om in flow te komen. Ook jij kunt de ‘taal van succes’ dus leren! Bedenk maar eens wat dat jou zal opleveren.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down