Welke NLP cursus past bij jou?
04 september 2020 

Welke NLP cursus past bij jou?

Er is een wezenlijk verschil tussen een NLP cursus (training) en een NLP opleiding. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillen te herkennen. Als je ‘iets met NLP’ wilt gaan doen, is het slim om je vooraf goed te (laten) informeren. Als je behoefte hebt aan een training en je komt toevallig in een opleiding terecht, is dat toch een beetje lullig. Ook als je in de verkeerde training zit, zul je heel andere resultaten bereiken dan je verwacht.

Een NLP Practitioner opleiding is van oorsprong gericht op mensen die coach of therapeut willen worden. Je leert diverse technieken en hoe je die kunt toepassen in verschillende situaties. De ene opleiding is puur theoretisch, de andere is meer gericht op persoonlijke ontwikkeling. Anderen zitten er tussenin. Het doel is om NLP technieken te leren. Vaak kun je een examen afleggen en een certificaat krijgen.

Een NLP cursus is over het algemeen een vertaling van NLP naar een praktische toepassing. Denk hierbij aan beter leren communiceren, persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, herstellen van burnout, loslaten van angsten, doelen realiseren en assertiever worden. De meeste trainingen combineren NLP met andere methodieken (Systemisch Werken, Oplossingsgericht Werken). Het doel is niet om NLP-technieken te leren, maar om je persoonlijke of professionele leerdoelen te realiseren.

Wat verwacht jij van een NLP training?

De afgelopen jaren heb ik mijn trainingen steeds aangepast naar de allernieuwste en meest effectieve inzichten van dit moment. Ik heb de ‘klassieke’ NLP-technieken vervangen door ‘moderne’ NLP. Wat hiermee bedoeld wordt is dat je geen technieken, maar direct de essentie van NLP leert en dit onmiddellijk toepast in je werk en leven. Het blijkt dat iedereen dit meteen oppakt en toepast.

Moderne NLP werkt volledig in het ‘NU’. De eenvoudige reden is, dat je uitsluitend NU kunt veranderen. Onze neo-cortex (ons denkvermogen) kan dan wel een verleden en een toekomst bedenken: Ons lijf is altijd en uitsluitend in het NU. Je herkent dit principe wel als je ‘weet’ dat een presentatie geven niet eng is, maar tóch verstijft als je er een moet geven.

Met NLP leer je om in een goede stemming te komen

NLP gaat vooral over het creëren van vermogende stemmingen. Als je lekker in je vel zit, gaat alles veel makkelijker. Alle NLP-technieken zijn er op gericht dat je jezelf beter gaat voelen. De ene keer gaat het om het loslaten van angsten, fobieën en trauma’s. De andere keer gaat het om het loslaten van beperkende overtuigingen en energie-vretende waarden. Meestal wil je meer rust en mindfulness ervaren.

Maar het gaat zeker ook om het gebruiken van motiverende en probleemoplossende taalpatronen. Soms gaat het zelfs om tsjakkaaa. Maar uiteindelijk gaat het er steeds om dat je jezelf goed voelt. Je stemming is allesbepalend voor het resultaat dat je uiteindelijk bereikt.

De kunst van het leven is om zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. In het nu is alles aanwezig wat je nodig hebt. In het nu functioneer je optimaal binnen de lichamelijke en psychische mogelijkheden die je hebt. In het nu zijn er geen zorgen. In het nu laat je alle onzekerheden voor de toekomst voor wat ze zijn. Dat zien we dan wel weer!

Feitelijk is NLP het leven zelf.

Het is ideaal dat je alleen jezelf nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat je blij bent met wie je bent en wat je hebt. Dat je om niets kunt lachen. Gewoon omdat het leuk is. De kunst is om in iedere situatie nieuwe mogelijkheden te zien om blij te zijn. Gewoon omdat het zo goed voelt en het je blij en gelukkig maakt.

NLP omvat alle kennis en vaardigheden om je leven zo optimaal mogelijk te leven. NLP-ers bestuderen mensen die ergens heel erg goed in zijn. Ze gebruiken die kennis om het zelf ook zo te doen (het zogenaamde modelleren). Dat kan op elk gebied in het leven zijn. Sommige mensen zijn goed in presenteren, overtuigen, motiveren. Andere zijn goed in het loslaten van problemen. Andere weer in het plannen van een prachtige toekomst.

NLP werkt met hulpbronnen

In onderstaande filmpje leer je wat externe hulpbronnen met je kunnen doen. Iedereen heeft op elk moment behoefte aan hulpbronnen, Sommige zullen jou versterken, maar andere kunnen je verzwakken of stress opleveren. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje. De kans is groot dat je meteen snapt wat je moet doen.

Als je in de weerstand schiet, het irritant vindt of als je alleen gehinnik hoort dan zit je waarschijnlijk nog niet zo lekker in je vel en heb je andere hulpbronnen nodig. Een NLP cursus gaat om het veranderen van je stemming in de richting die jíj wilt.

In een professionele NLP cursus ga je jóuw perfecte hulpbronnen vinden en inzetten. We zullen vooral naar interne hulpbronnen zoeken. Die heb je immers altijd bij de hand! Dan heb je niemand anders nodig om je helemaal geweldig te vinden. Dat wil jij toch ook!

Waarom zijn NLP bananen krom?

Binnen NLP-land hoor je nogal eens dat je geen ‘waarom’ mag vragen. Maar waarom mensen niet snappen waarom je geen waarom mag vragen is niet altijd duidelijk. Ik snap ook niet waarom, maar ik zal het eens uitleggen. Waarom? Tsja; dat zouden we niet meer vragen. Toch!?

Waar het feitelijk om gaat is dat een waarom-vraag meestal een heel negatieve intentie en uitwerking heeft. Het gaat er met name om dit je dit soort vragen niet meer stelt.

Stel dat je partner een potlood en een vel papier pakt en je vraagt hem waarom hij dat doet, dan kan het antwoord heel simpel zijn: ‘Ik wil een mooie tekening maken.’ Nou duidelijk. Klaar. Stel dat je vervolgens vraagt wáárom hij een tekening gaat maken. Dan kan het antwoord zijn: ‘Daar heb ik zin in.’ Het antwoord is niet duidelijk, dus je vraagt waarom hij daar zin in heeft. Hij antwoord: ‘Gewoon, daarom’.
En dan komt die vraag die we eigenlijk niet willen stellen: ‘Waarom ga je niet eerst stofzuigen, zoals ik je eergisteren al heb gevraagd?’ En dan de afmaker: ‘Je doet nooit eens een keer wat IK wil. Waarom denk je altijd alleen maar aan jezelf.’

Zo kan het gebeuren dat je van een mooie tekening via een waarom-vraag plotseling in een echtelijke frustratie verwikkeld bent. Is dit wat je wilt. Nee? Waarom vraag je dan waarom? Waarschijnlijk om je eigen irritatie in te leiden. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil niet vragen waarom, maar …….’

Stel je bent op vakantie in Italië en je wilt ’s avonds uit eten met je gezin. Maar ja, je kinderen zijn doodmoe en willen eigenlijk naar bed. In het restaurant gaan ze dus huilen en lastig doen. Vaak hoor ik ouders dan vragen stellen als: ‘Waarom doe je nou zo vervelend?’ of ‘Waarom gun je mij nou nooit eens een fijne avond?’ of ‘Waarom moet je altijd mijn leven verpesten?’. Van gefrustreerde ouders worden kinderen echt niet fitter…

Vreemd dat we dit onszelf en onze geliefden aandoen. Je kunt waarom-vragen overigens ook prima aan jezelf stellen:

Waarom verpruts ik nou altijd alles? Waarom snap ik dat nou niet?’ Of: ‘Waarom heb jij mij laten staan?

De pure waarom-vraag is eigenlijk een luchtige onderzoeksvraag

Kinderen doorlopen zo’n periode waarin ze de hele dag waarom-vragen stellen. Ze snappen iets niet en willen weten hoe het in elkaar steekt. Vanuit een onbevangen onderzoekende houding is dat prima en heel leerzaam. Kinderen zijn van zichzelf al in de stemming die jij als volwassene graag wilt hebben. Die passen automatisch NLP toe en kunnen zich bij alles spontaan goed voelen.

Later als je groot bent, is het leven wat ingewikkelder en ben je volledig kwijt waarom je bepaald gedrag vertoont. Dan leidt een onderzoeksvraag vaak tot frustratie. Je gaat verbanden zoeken en leggen die er niet zijn en je wordt alleen maar bozer en chagrijniger. Je raakt steeds meer uit het hier en nu en je loopt vast in oude onverwerkte emoties. Dat is niet handig.

Het is slimmer om in het nu te blijven

Ga je eens, als oefening, blij en onbevangen verbazen over van alles en nog wat. Ga gewoon als een kind kijken, jezelf verbazen en onbevangen onderzoeken. Probeer om het antwoord NIET belangrijk te vinden en laat gewoon komen wat er komt. Doe het gewoon om het doen zelf. In het NU. Stel jezelf belangrijke levensvragen als: ‘Waarom zijn bananen krom?’. Of volg een serieuze NLP-cursus die jij leuk vindt.

Het is slim om te stoppen met redeneren en om spontaan iets leuks te gaan DOEN. Bijvoorbeeld als je iets stoms doet, dat je denkt; ‘Dat is niet handig, hoe kan ik dat slimmer aanpakken?’. Of als je kinderen moe zijn, dat je niet naar een restaurant gaat, maar ze vroeg in bed legt. Of als je partner iets leuks gaat doen, dat je hem/haar daar in motiveert. Of als je jezelf in de weg zit, dat je ondanks alles iets leuks voor jezelf koopt.

Grote kans dat mindfulness en luchtigheid weer terug komen.

Mindfulness is wat we allemaal willen bereiken. Lekker in het moment zijn. Genieten van je werk, je partner, je kinderen, de natuur of een goed boek. Vrij zijn. Oneindige mogelijkheden zien. Werken en leven in vrijheid en overvloed. Maar hoe bereik je dit? Hoe vind je rust als je stress hebt? Hoe krijg je energie als je burnout bent? Hoe wordt je fit als je overspannen bent? Hoe blijf je in je kracht als je uit balans bent of onder druk staat?

Eigenlijk wil je hier niet eens over nadenken, want erover moeten nadenken betekent dat je al te ver bent gegaan. Je wilt liever gewoon in elke situatie mindfulness ervaren. Je wilt met volle aandacht je ding doen. In flow zijn. Je wilt plezier beleven aan leuke, spannende, liefdevolle en inspirerende zaken. Je wilt genieten van je werk en leven.

Mindfulness kun je leren

Als je de reacties van deelnemers aan mijn trainingen leest, dan zie je dat ze bijna allemaal beschrijven dat ze meer in het moment zijn, dat ze zichzelf terug hebben gevonden, dat ze natuurlijk ontspannen zijn, dat ze alle tijd van de wereld hebben, dat ze makkelijker met werkdruk omgaan en dat alles vanzelf lijkt te gaan.

Hoewel ik het woord ‘mindfulness’ niet zo veel gebruik, gaan al mijn trainingen, coaching en blogs over leven in het moment, vrij zijn, genieten, missie, visie en van binnenuit veranderen. Dit is mijn manier van werken: Eerst je ‘rugzakje’ leegmaken en dan automatisch terug in het NU komen.

Een effectieve aanpak is om van binnenuit rustig en ontspannen te worden. Je wilt je aandacht zo sturen dat je uitsluitend versterkende beelden oproept. Je wilt je energie zo sturen dat je jezelf altijd goed voelt. De juiste combinatie van aandacht en fysiologie brengt je direct in een optimale stemming.

NLP trainingen vanuit de kern

Als jij ook mindfulness wilt ervaren door van binnenuit te veranderen; kijk dan eens naar mijn NLP trainingen: Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Kracht en Mindfulness met NLP. Deze trajecten zijn compleet anders dan de standaard mindfulness-trainingen omdat ze gebaseerd zijn op moderne NLP.

Dat betekent dat je niet alleen leert hoe je mindfulness kunt bereiken, maar ook hoe je in flow komt. NLP gaat immers om het bereiken van resultaten. Je leert hoe je met een goede energie en focus succesvol kunt werken en leven. Je leert hoe je ontspannen bereikt wat je wilt en in flow komt. Dat wil jij toch ook!

Soms wil je rust ervaren en heerlijk ontspannen genieten van alles wat er is. Soms wil je vol in de actie en in een geweldige flow komen. Je bereikt deze stemmingen door heel gericht je aandacht en fysiologie te sturen. Dat kun je gewoon leren in mijn inspirerende NLP cursus.

Mindfulness met NLP

In de interactieve cursus Mindfulness met NLP leer je in vier maanden via online cursussen en acht wekelijkse Live NLP Sessies:

  • Hoe je stress, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid en hoge verwachtingen ombuigt naar mindfulness.
  • Hoe je een NLP mindset ontwikkelt en ontspannen positief in je kracht blijft.
  • Hoe je elke situatie ontspannen naar je hand zet en het resultaat bereikt dat je wilt.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down