Creativiteit in een crisis
7 september 2014 

Creativiteit in een crisis

Tijdens een crisis is creativiteit (om uit de crisis te komen) vaak ver te zoeken en moeilijk te pakken. Terwijl het juist een voorwaarde is om te overleven en sterker uit een crisis te komen. Het maakt in aanpak geen verschil of het om een economische, een gezondheid, een relationele of een werk gerelateerde crisis is. Veel mensen kiezen automatisch een aanpak die de oplossing moeilijker maakt, terwijl je juist een creatieve en spontane aanpak wilt hebben. Dat komt omdat je dezelfde manieren wilt gebruiken om uit de crisis te komen, waarmee je er juist ín bent gekomen. Probeer eens iets anders!

Het probleem bij een crisis is dat we naar een oplossing zoeken.

Hè? Ja je leest het goed…. In een crisis is de oplossing namelijk zó ver weg, dat je hem niet ziet, dat hij ongrijpbaar en niet helder is. Bovendien zoek je meestal naar een oplossing die past bij je aanpak die tot de crisis heeft geleid. Dus als je zo’n oplossing zou vinden, dan zou je snel weer in een vergelijkbare crisis belanden.

In een crisis zoeken we vaak naar schuldigen. Naar oorzaken. Liefst natuurlijk naar oorzaken die buiten onszelf liggen. Het ligt altijd aan de overheid, de banken, je partner, de concurrentie, je capaciteiten… Noem maar op. Zolang je anderen (externe oorzaken) de schuld blijft geven van jouw ellende, zul je in de slachtofferrol en de crisis blijven hangen.

Wat je nodig hebt is leiderschap, creativiteit en helderheid.

Je wilt weer in de flow komen. Want dan heb je weer creatieve ideeën. Dan weet je automatisch wat je volgende stap is. Dan kom je in beweging naar een nieuwe (misschien wel ongekende) situatie. Dan komen ‘uit het niets’ plotseling frisse kansen tevoorschijn. Dan sta je weer aan het roer van je eigen leven.

Nou zou ik je graag willen uitleggen hoe je dit voor elkaar krijgt.
Maar ik ben bang dat je het niet zult snappen….

De oplossing is namelijk zo simpel dat je hem waarschijnlijk direct zou verwerpen. Voor het geval je ergens een beetje creatieve, speelse, blije of versterkende energie in je lijf kunt voelen, dan concentreer je hier eerst maar eens op.

Doe dit nu éérst voordat je verder leest. Nu dus.

Oké. Mooi. Je hebt nu dus de juiste aanpak gevonden! Super. Zo simpel is het dus!!

Hoezo is het zo simpel?!

Ik zal het maar even uitleggen voordat je denkt dat je helemaal gek wordt (of dat ik dat ben). Wat je zojuist gedaan hebt is ‘verder lezen’. Als het uit nieuwsgierigheid was dan zit je helemaal op het juiste pad. Als het meer een automatisme was of als je geen zin had om even te voelen, dan heb je nog wat te leren. Dan zit je hier goed.

Het allerbelangrijkste (bij welke crisis ook) is dat je zo veel mogelijk (in het NU) contact maakt met je goede gevoel. Het beste is om het goede gevoel op te roepen dat je zult ervaren als alle problemen definitief zijn opgelost, alles weer geweldig goed loopt en je het perfecte leven leeft. Zorg dat je dit gevoel constant oproept zodat het steeds sterker wordt.

De afspraak die je vervolgens met jezelf maakt is dat je alleen iets gaat doen (bedenken of veranderen) als de positieve energie heel krachtig in het NU aanwezig is. Je doet alléén díe dingen die je in dit energieke moment ‘aangereikt’ krijgt. Dat is wat we creativiteit noemen. Gewoon doen wat voortkomt uit een goed gevoel. Dit is wat flow is.

Dit stapje is altijd in de goede richting en altijd versterkend.

Je gaat je nóg beter voelen. Dan zet je gewoon weer een stapje. En weer een. Dit is wat we ‘momentum’ noemen. Een groeiende positieve energie. Dit is wat flow is.

Mogelijk kun je deze aanpak zelf al toepassen. Anders kom je gewoon voor een training of coaching. Mijn hele aanpak is ingericht om vanuit elke situatie in flow te komen. Dit is wat je wilt! Dan weet je hoe je in elkaar steekt en hoe jij met stress omgaat.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Burnout Trainer & Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burnout symptomen en gerelateerde klachten zoals stress, sociale angsten, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Gios christel
Door

Gios christel

op 8 September 2014

Onmacht
Beste Jos, Het klinkt zo gemakkelijk ,in de flow komen , maar ik geloof dat externe oorzaken die men niet kan veranderen door machtsposities ,wetten en regels waar men zich aan verbonden heeft , (het slachtofferrol) en waar ikzelf voor getekend heb, ik mezelf in een machteloze situatie begeven heb . Ik zelf heb veel te maken met mensen die onbewust de patronen uit het vroegere gezin / familie meenemen , en waar ik niet vanaf kan geraken . Die vroegere patronen krijg ik ieder keer weer terug ,van mijn eigen familie , ook van mijn man zijn familie . Ze /of ik kan niet loslaten , ik probeer die mensen dan ook te negeren omdat zij mij iedere keer weer mee naar beneden trekken /negatieve energie . Om mezelf te beschermen trek ik me terug , das natuurlijk niet de beste manier om met familie /zaken om te springen , maar is nu noodzakelijk. Door familie / organisatieopstellingen vind ik mijn plek niet . Het is een ingewikkelde procedure . Ik wil mijn leven terug claimen , en weet niet hoe . Ik voelde me al terug wat beter maar ben nu weer in een negatieve stemming door familiebezoek , weg met mijn evenwicht ...

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 8 September 2014

Bewandel je eigen pad

Dank je voor het beschrijven van je huidige situatie die volledig gekoppeld is aan het verleden van jezelf en je naasten. Zeker in een situatie als de jouwe is het van wezenlijk belang te beseffen dat je je eigen wereld creëert. Anderen creëren hún eigen wereld. Als de wereld van die anderen perfect aansluit bij die van jou is het natuurlijk makkelijk om in flow te komen. Als hun wereld volledig anders is dan wat jij wilt, dan heb je zelf de keuze om hierin wel of niet mee te gaan. Als het om RTL-nieuws gaat dan kun je dat gewoon uitzetten. Als het om naasten gaat, heb je wat anders te doen.

Zoals je zegt, sluit je jezelf af van de wereld van je famile. Als je tijdens het afsluiten allert blijft op wat er gebeurt of het probeert los te laten, blijf je er gewoon inzitten. Dat heeft dus geen nut. Als je jezelf in het afsluiten volledig verbind met jouw perfecte wereld en daar een heel goed gevoel bij opbouwt, dan ben je goed bezig. Gebruik dan de aanpak zoals hierboven beschreven. Pas als je positieve gevoel heel sterk geworteld is, ga je het aan anderen vertellen. Veel plezier en flow gewenst.

christel
Door

christel

op 8 September 2014

tweestrijd
Beste Jos , Ik ben het voor 100% met u eens ,dat ik een keuze heb om daarin wel of niet mee te gaan . Dat klopt , maar als vrouw van een ondernemer 'die sterk is en hard kan werken , en weinig zeggenschap heeft omdat de statuten het zo uitmaken heb je soms weinig keuze . Bewandel je eigen pad is mooi verwoord : dat is mijn keuze ! Dat is flow .

Bertil
Door

Bertil

op 11 September 2014

Onmacht
Je verhaal is voor mij heel herkenbaar. Er is een manier om hier aan te werken. Past Reality Integration (PRI) richt zich op het herkennen van dit soort situaties en symbolen, legt uit hoe deze symbolen (triggers - familieleden) je beinvloeden, en hoe je hieraan kunt werken zodat je minder 'belast' door het leven gaat. De theorie verklaart al een hoop; ermee werken vermindert je energieverlies.

Marja
Door

Marja

op 9 September 2014

creativiteit in een crisis
Ha die Jos, Het is echt "de spijker op de kop". Ik slaagde er niet in om versterkende energie te voelen en kwam er vervolgens achter dat ik probeerde om die te halen door een creatief idee op te roepen om me zelf uit de penarie te krijgen. Dat was dus precies wat ik niet moest doen! Toen ik verder las werd me dat duidelijk. Voor mij heeft het het inzicht gebracht dat je ook in je huidige "crisis" situatie altijd lichtpuntjes hebt waar je je op kunt concentreren. Dingen die wél haalbaar zijn bijvoorbeeld en die je op korte termijn voor jezelf kan realiseren. Kleine positieve stapjes leiden dan al tot een goed gevoel en geven de energie om weer eens uit het doemdenk-stramien te komen. Dank je wel dus weer voor je inspirerende tekst!

Desiree
Door

Desiree

op 10 September 2014

management by hammock
Beste Jos, Wat een heerlijk bemoedigende blog weer. In de ontspanning begint de beweging ;-). Het herinnerde me aan een boek dat ik ooit las (en sindsdien niet meer heb kunnen vinden) 'Management by hammock'.Weet iemand waar dat boek te koop is? Een credo dat ik mezelf graag voor houd is 'Stel, dat je je kon omringen met zorgeloosheid, en dat dat je ruimte is'. groet, Desiree

Jos Verheijden
Door

Jos Verheijden

op 10 September 2014

Niet stellen maar doen!

Als je zegt "Stel dat..." dan bouw je al weerstend en ongeloof in. Hoe subtiel het ook mag lijken. Zonder weerstand is alles mogelijk. Het zou dus slim zijn om jezelf omringt te VOELEN met zorgeloosheid (zowel van binnen als van buiten). Als dit een fijn gevoel geeft, dan zet je gewoon een vervolgstapje, en dan weer een, enz.

ps. maak je in ieder geval geen zorgen of het wel of niet werkt :)   (geintje)

anja
Door

anja

op 11 September 2014

super blog! zo juist :-)
Het werkt zelfs in heel praktisch fysieke situaties. in augustus nam ik deel aan de dodentocht (100 km wandelen op 24 u) en dat zonder specifieke training. onderweg stelde ik me telkens opnieuw voor hoe zalig het ging zijn om de eindstreep te halen, hoe ik me dan zou voelen... ik haalde dat moment van 'victory' voor de geest alsof ik er al was. en de vreugde en energie die dat in mij opwekte, gebruikte ik als brandstof om verder te gaan. en jawel hoor, ik heb het victory moment uiteindelijk ook irl beleefd... :-)

Joost
Door

Joost

op 22 September 2014

crisis
In het Chinees bestaat het woord crisis uit twee symbolen: Wei en Chi. Dit betekent zoveel als gevaarlijke kans of kansrijk gevaar. Voor mij zit daar alles in. Net als in het beeld van de zandkorrel in een oester (crisis!) waaruit een prachtige parel kan groeien. Of de beukende golven van de oceaan die stukslaan op de grillige kust.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down